När brysselkålen har växt upp en bit i mitten av sommaren så toppar man hela plantan. Toppskotten är goda att förvälla, så får man lite härliga brysselkålsprimörer mitt sommaren.
Man skall absolut inte ta bort de stora bladen, de fungerar som "solpaneler" åt plantan och producerar näring. Se däremot till att plantan har tillräckligt med näring och fukt att tillgå i jorden hela sommaren, kål kan nästan inte få förmycket av något av dem.
Personligen brukar jag täckodla all näringskrävande kål, dvs att jag lägger färskt gräsklipp runt plantorna i ett ca 5-10cm tjockt lager 2-3 gånger under säsongen.
Och förresten, brysselkål kan sitta kvar på plantorna enda fram till februari/mars. Och det verkar som om de växer långt in på hösten, även efter att frosten har kommit.
Jag brukar skörda brysselkål på julafton, alltid lika uppskattat på julbordet!

Lycka till med odlingarna!