Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kryddstarkt Mat  (läst 2135 gånger)

Moumolia

  • Gäst
Kryddstarkt Mat
« skrivet: 14 okt-07 kl 12:37 »
Mexicansk Pozole         
450 gram magert fläskkött
300 gram skinnfria kycklingbröst eller kycklingfilé
1 stor lök
2-3 stora vitlöksklyftor
3 msk majsolja
1 burk majs
1 tsk stark chilipulver
1 tärning hönsbuljong
Skär fläskköttet i 2 cm stora tärningar. Skär kycklingen i liknande bitar. Finhacka löken och vitlöken. Värm oljan i en stekgryta och stek på fläskköttet. Ta upp dem och lägg i kycklingen. Ta upp kycklingen, tillsätt eventuellt lite mera olja och stek löken och vitlöken. Lägg tillbaka köttet i grytan och täck med varmt vatten, och låt det koka upp. Tilsätt majs, chilipulver, och buljongtärningen i den kokande soppan. Sänk värmen, lägg på lock og lad ragouten snurre i 1 time. Smaka av, och red eventuellt av den med maizena.
Tips på tillbehör:
Stark salsa, 1 hackad lök, 1 bunt rädisor som skivas, kinakål i strimlor, hackad koriander och persilja och limeskivor.
« Senast ändrad: 28 okt-07 kl 14:12 av Moumolia »

Moumolia

  • Gäst
Re:Kryddstarkt Mat
« Svar #1 skrivet: 28 okt-07 kl 14:14 »
Het Jalapeñogryta  

300 g utskuren biff, strimlad
1-2 gul lök, hackad
2-8 vitlöksklyftor, pressade
2 msk smör eller margarin
1 burk Old El Paso Thick’n Chunky Salsa
1 påse Old El Paso Taco eller Chili Seasoning Mix
1 - 2 dl vatten
ev 1 tsk salt
ca 10 skivor Old El Paso Jalapeños
1 liten röd paprika, strimlad
1 burk Old El Paso Green Chili
2 dl majskorn

1. Bryn kött, lök och vitlök.
2. Tillsätt Salsa, kryddmix och vatten. Smaksätt ev med salt.
    Låt småkoka 5 - 10 min.
3. Rör ner jalapeños, paprika och chili. Låt koka på svag värme
    ytterligare ca 10 min.
4. Blanda till sist ner majskornen och låt grytan bli genomvarm.
5. Servera med sprödvarma Old El Paso Nachips/Tortilla Chips
    (värm i ugn, 125°C, ca 10 min) eller kokt ris och en sallad.
    Önskas en mildare smak, tillsätt en klick crème fraiche.

Moumolia

  • Gäst
Re:Kryddstarkt Mat
« Svar #2 skrivet: 31 okt-07 kl 05:13 »
Chiligryta

4 portioner

400 g lövbiff
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
2 paprikor i olika färg
smör
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1/2 -1 tsk sambal oelek
1 msk farinsocker
1 tsk salt
1 tsk hel koriander
1 msk vetemjöl
2 dl matlagningsyoghurt

Skär köttet i tunna strimlor. Skala och strimla både röd- och vitlök. Kärna ur och strimla paprikorna. Fräs först lök och paprikor i smör i en stor stekpanna och lägg över det i en gryta.

Bryn köttet och lägg över det i grytan. Tillsätt tomatkross, sambal oelek, farinsocker, salt och stött koriander. Låt grytan koka under lock i ca 5 min. (Hit kan grytan förberedas.)

Rör ut mjölet i matlagningsyoghurten. Rör ner det i grytan. Låt koka i ca 3 min. Garnera gärna med färsk koriander. Servera med ugnsstekt potatis i tjocka skivor, kall matlagningsyoghurt och gärna lime- eller citronklyftor

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Kryddstarkt Mat
« Svar #3 skrivet: 31 okt-07 kl 20:21 »
Härligt ! Mat skall vara stark ! Och god ...

Jag gör ibland en thaiinspirerad gryta med kokosmjölk som passar bra ihop med het chili.

Gör en grön "currypasta" i morteln, hackad grön chili (gärna nån thaivariant om det går att hitta, annars vilken som helst som är stark och grön), hackad ingerfära, krossade vitlöksklyftor, rivet skal av lime + juicen, korianderfrö eller färsk koriander, spiskummin och smulade lagerblad. Jobba i morteln tills allt är en enda smet.

Koka upp en buljongtärning, kykling eller veg., med ett par deciliter vatten. Häll i en burk kokosmjölk + kryddpastan. Låt koka en stund så att alla smakerna går ut i såsen. Såsen ska vara rejält salt eftersom grönsakerna m.m. suger åt sig en del salt när dom åker i.

Om man gillar så kan man ha i lite räkpasta eller fisksås.

I den här såsen kan man sen koka vad man gillar eller har till hands.

Fint strimlade morötter
Strimlad vitkål
Svamp
Strimlad paprika
Vattenkastanjer
Minimajs
Bambuskott
Broccoli
Räkor
Strimlade kyckling filéer
Strimlad torskfilé

eller vad man nu vill ha i.

Tänk på koktiderna så att det som tar längst tid åker i först sen resten efter hand.

Man kan ha i mycket mer chili i kryddpastan än man tror, kokosmjölken dämpar hettan + att det ska vara riktigt hett så man svettas lite.

Servera med ris eller favoritnudlarna.

 

Moumolia

  • Gäst
Re:Kryddstarkt Mat
« Svar #4 skrivet: 08 nov-07 kl 20:39 »
Cajun soppa        

Ingredienser:
500 g köttfärs
1 st gul lök
2 msk tomatpuré
2 st paprikor

1 st hackad chilifrukt (efter smak)
3 klyftor vitlök
2 tsk Cajun Seasoning
300 g blandade bönor(kokta)
10 dl köttbuljong
1,5 dl riven cheddarost
 


Gör så här:
Bryn köttfärsen och löken tillsammans med tomatpurén.
Hacka inte sönder köttfärsen helt utan låt det vara lite bitar.
Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt tillsammans med vitlök och chili.
Krydda med Cajunkrydda och häll på köttbuljongen.
Tillsätt de kokta bönorna och låt allt koka försiktigt i 10 min.
Smaka av med salt eventuellt lite mer Cajunkrydda..
Servera med riven cheddar, en klick gräddfil och nachoschips
 


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

480 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser