Och jag har fortfarande inte fått tag i min burk :-( Fick en lista med återförsäljare i länet, men ingen ville ta in en åt mig.
Ok...till kålen igen. Ville bara kommentera lite, det som skrivits sen jag läste detta topic sist.
Pepparroten funkar! Jag har aldrig fått mögel i kålen.
Jag steriliserar inte burken, utan diskar bara i hett vatten och låter torka. Däremot så kokar jag stenen jag har som tyngd.
Kål behöver sällan startkultur i form av vassle eller spad från föregående sats.
Jag syrar ofta i "våningar". Kål, hela blad, morötter, hela blad. kål, hela blad, rödbetor, hela blad...osv. och delar sen upp det färdiga i olika burkar och ställer i kylen. Hel kummin, senapsfrö och enbär är gott att ha i dom olika lagren. Passa också på att syra vinbärsblad till dolmar.
Det översta blir gärna lite missfärgat. Täck ordentligt med hela blad, lägg på ett fat och sen stenen och se till att vätskenivån aldrig understiger kålen. Det pyser lätt upp i början, så tryck till lite på stenen om det ser ut att resa sig över vätskenivån.
Burken ska inte vara hermetiskt tät, men tät nog att det inte ska komma in bakterier och svampar utifrån. Jäsningen kan spränga en helt tillsluten burk. På min 7 liters glasburk använder jag gladpack, eller en bit lakansväv med en gummisnodd runt. En riktig mjölksyrekruka (eller för den delen en jäshink för vinframställning) har vattenlås och släpper ut gasen.
Och håll inte på och nyfiket rota runt och peta hela tiden. Kålen sköter sig självt och OM den slår fel så behöver man inte öppna för att kolla. Det känner man på en distinkt lukt av ruttnande kål, på avstånd :-) Men det har bara hänt mig en eller två gånger och jag har hört att rhododendronbusken gillar både misslyckad kål och feljäst vin. Och kål är ju billigt, så det kan man nog bjuda busken på i så fall.