Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ångkokning  (läst 15099 gånger)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Ångkokning
« skrivet: 11 dec-06 kl 12:47 »
Någon här som brukar ångkoka mat?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Stiptar Ghadd

  • Gäst
Re:Ångkokning
« Svar #1 skrivet: 11 dec-06 kl 13:19 »
Hej!  Visst, men i begränsad omfattning ! Jag kokar potatis på det viset! "Ärvde" ett par ångkokningskastruller. Eftersom allting "måste" gå fort när jag lagar mat ställer jag vid potatiskokning kastrullen på plattan och drar på högsta effekt ,och med ett minimum av vatten i kastrullen. Cirka 1,5 centimeters vattennivå torde räcka. Uppvärmningen går ganska snabbt; under denna korta tid hinner jag dock för det mesta att skala potatisarna och skära dem i bitar och lägga dem i kastrullen så fort som möjligt är! Sänker, sedan kokning inträtt, plattans effekt till "lagom" för kokning. Koktiden blir inte särskilt lång; det gäller förstås för "förstagångskokaren", som använder denna metod, att kontrollera vätskenivån på det att icke torrkokning sker. Skulle dylik likväl inträffa ger den icke samma negativa effekt som torrkokning på "vanligt" sätt ger, d.v.s. vidbränd potatis !  Även ägg kokar jag på detta vis ; minimalt men tillräckligt med vatten, högsta platteffekt från början, äggen från starten ilagda i övre kastrullen som sig bör, och när kokning inträder minskar jag givetvis effekten, och äggen får koka cirka 6 minuter för erhållandet av löskokta ägg . Tycker mig ha märkt att man ,utan att de spricker, kan ta ägg direkt från kylen ock koka på detta vis! (Reserverar mig mot detta påstående!)  Men jag är mycket intresserad av att få veta vad som utöver detta kan lämpa sig för ångkokning; kommer givetvis att följa inläggen som så småningom, förhoppningsvis, kommer !  Vänliga hälsningar!  S.G
« Senast ändrad: 11 dec-06 kl 13:21 av Stiptar Ghadd »

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Ångkokning
« Svar #2 skrivet: 11 dec-06 kl 19:40 »
Vad är fördelen med ångkokning?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Stiptar Ghadd

  • Gäst
Re:Ångkokning
« Svar #3 skrivet: 11 dec-06 kl 20:33 »
Hej! Jag är i matlagningsfinesser föga bevandrad; men tror att det snabbaste sättet att "komma till skott", d.v.s. att få igång kokningen, torde vara ångkokning av exempelvis potatis, detta under förutsättning att man använder så litet vatten som möjligt! På ett par minuter är kokningen igång! Kanske kokningen tar längre tid , det vet jag inte, men även om så är fallet tror jag man tjänar tid i alla fall. Påstår således icke att ångkokning är det bästa sättet, men troligen det snabbaste! Det är heller inte omöjligt att man koka potatisen på vanligt vis, med vatten i kastrullen och däri nedlagd potatis, men då med mindre vatten mängd än vanligt!  Just vattenmängden kan variera från person till person; känner husmödrar som ovillkorligen skall låta vattnet stå över potatisen! Många vill ha salt i vattnet, och då torde ångkokning vara utesluten. Kanske smakar potatisen bättre då den kokas i mycket vatten, det är inte uteslutet!  Hälsningar!  S.G

Om_Kring

  • Gäst
Re:Ångkokning
« Svar #4 skrivet: 06 jun-07 kl 13:09 »
Vad är fördelen med ångkokning?


http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/104238
Intressant läsning måste jag säga.

Någon som vet vart man kan köpa handgjorda varianter i trä?
Thailändskor ska vara mästare i denna konst har jag för mig... finns det inte någon som skapar alternativa köksredskap.
Jag har sett dom varianter som finns i våra butiker, väldigt små tycker jag.
Jag vill gärna ha en variant där en hel fisk får plats, ca 0.5m.
För tillfället kör jag med en lergryta, men det blir ju en blandning av kokning och ångkokning.
« Senast ändrad: 23 jun-07 kl 23:17 av Om_Kring »

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Ångkokning
« Svar #5 skrivet: 06 jun-07 kl 14:09 »
Vad är fördelen med ångkokning?
Fördelen är väl främst att när man kokar maten nedsänkt i vatten så försvinner mer smakämnen ut i vattnet.
Särskillt fisk och musslor blir mycket smakrikare vid ångkokning.
Vi äter en hel del koreansk mat och ångkokar allt från grönsaker till "mando" (en sorts små piroger fyllda med grönsaker, kimchi, svamp och kött).
Jag föredrar att använda de staplingsbara träramarna som brukas i Asien och som helt enkelt ställs i en stor stekpanna med vatten i.

/Fred  
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:Ångkokning
« Svar #6 skrivet: 06 jun-07 kl 14:19 »
Hej!

Fred skriver om ångkokta musslor.

Chefen på musselodlingen jag jobbar på säger att musslorna blir bäst på följande vis:

Häll ett snapsglas vitt vin i en kastrull med lock.
Lägg i ett kg musslor (rengjorda, sortera bort öppna etc som vanligt)
Koka tills det börjar skramla i locket.
Dra kastrullen åt sidan, så det lugnar sig.
Koka tills det skramlar i locket igen.
Dra kastrullen åt sidan, så det lugnar sig.
Koka tills det skramlar i locket igen, för tredje gången.
Färdigt!

Verkar vara en variant på ångkokningstemat. Jag har provat några gånger, gott!!

Edgar

sivan48

  • Inlägg: 516
    • Uppland
Re:Ångkokning
« Svar #7 skrivet: 10 jun-07 kl 02:13 »
Ångkokar sen 70-talet all mat som ska kokas.
Om jag inte använder en typ metal insats som ser ut som ett hopfällbart paraply,-som passar i alla kastruller,tar jag bara 1-2cm vatten i botten pä kastrullen o locket på,och väntar till det kokar...Då går värmen ner på sparlåga...
maten kokar aldrig sönder,vitaminerna blir bättre,och det går åt mindre energi.
Och det är godare.
En variant är att göra på det makrobiotiska sättet;att yangisera grönsakerna.Då steker man grönsakerna i lite olja,o eventuellt kryddor,o en skvätt vatten...ungefär som råstekt potatis.
Men allting med locket ordentligt på,om det behövs med en tyngd på.Jag vänder min stenmortel,o sätter den ovanpå.
Självklart får det inte koka torrt,man får ju hålla sig i närheten om man lagar mat,och nära torr-kokning är ju lätt att rädda men en skvätt vatten...
Att först halvt ångkoka potatis o sen råsteka till färdiga,med vitlök, är en höjdare...
« Senast ändrad: 10 jun-07 kl 02:16 av sivan48 »

Sajjbertjorven

  • Inlägg: 510
  • www.getter.se
    • www.getter.se
Re:Ångkokning
« Svar #8 skrivet: 29 jul-07 kl 23:24 »
Ångkokar i en stor  kastrull från IKEA. Till den finns ett durkslag som man skall ha i den stor kastrullen är man kokar pasta. Men den går fin fint att ångkoka grönsaker i - som vi sedan slåss om!
20 Dvärggetter och några Dvärgvädurar.

njuggen

  • Gäst
Re:Ångkokning
« Svar #9 skrivet: 30 jul-07 kl 13:31 »
Jag har en äggkokare (som kokar äggen genom ångkokning). Funkar fin-fint för att ångkoka grönsaker och annat också. =)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Ångkokning
« Svar #10 skrivet: 31 jul-07 kl 20:44 »
Jag testade att ångkoka potatis idag, men undrar lite hur man ska kunna salta maten...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

 

Om_Kring

  • Gäst
Re:Ångkokning
« Svar #11 skrivet: 02 aug-07 kl 11:41 »
Ångkokar i en stor  kastrull från IKEA. Till den finns ett durkslag som man skall ha i den stor kastrullen är man kokar pasta. Men den går fin fint att ångkoka grönsaker i - som vi sedan slåss om!

En sån har jag planer att köpa. Men på ikea närmast mig så kommer dom inte in förens vecka 34. Var tydligen väldigt populär.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

486 gäster, 2 användare
Emilia Skarsäter, Tur-Johan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser