Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vinäger och syrning i höganäskrus/porslin/keramiska gods  (läst 18273 gånger)

rävgården

  • Inlägg: 2
Hejhej!
Jag undrar om det alltid är säkert att syra, göra vinäger och långlagra syrliga inläggningar i porslin, lergods eller keramiska krus. Ofta har ju diverse tungmetaller och annat jox funnits med i färger och tillverkning av dyl kärl genom tiderna. Vad vet man egentligen om ex höganäs krus?
Hur gör ni andra?
Syrligt är gott!! 🍁
Ida

torbjorn

  • Inlägg: 14002
    • Medelpad
SV: Vinäger och syrning i höganäskrus/porslin/keramiska gods
« Svar #1 skrivet: 20 okt-24 kl 21:40 »
Det är framför allt keramik som är glaserad i klara, starka färger (i synnerhet rött, orange, gult och däromkring i färgskalan) som kan släppa ifrån sig otrevliga tungmetaller. Vad jag vet så har höganäskrus (åtminstone originaltillverkade sådana) alltid varit 100 % säkra för tungmetaller.
Porslin som tål maskindisk, dvs som har genomskinlig glasyr utanpå ev dekor, är också alltid säkert.

rävgården

  • Inlägg: 2
SV: Vinäger och syrning i höganäskrus/porslin/keramiska gods
« Svar #2 skrivet: 21 okt-24 kl 12:01 »
Tack för svar! Ja jag har också hört precis så men sen fått höra att även keramik utan lasyr kan innehålla tokigheter. Och även dova färger som blå innehåller bly.  Känns ju så onödigt att köpa nytt när man har bara för att vara säker.
Funderade också på att såga av damejeanner… det borde ju vara 100 procent säkert!

torbjorn

  • Inlägg: 14002
    • Medelpad
SV: Vinäger och syrning i höganäskrus/porslin/keramiska gods
« Svar #3 skrivet: 21 okt-24 kl 17:51 »
Oglaserad keramik bör man överhuvudtaget inte använda till matförvaring, med tanke på att den är porös och blir ohygienisk med tiden, det går ju inte att diska den så man får bort otrevligheter som bor i porerna.

 

Karlsdotter

  • Inlägg: 1488
    • Ångermanland
SV: Vinäger och syrning i höganäskrus/porslin/keramiska gods
« Svar #4 skrivet: 22 okt-24 kl 18:56 »
Höganäskrukor de bruna är saltglaserade och helt säkra för att lagra mat i. Under bränningen slänger man in salt i ugnen som bildar ett hårt lager utanpå keramiken.

Oglaserad keramik som man förvarar någonting i saltlake kommer att bli förstört väldigt kvickt då saltet kommer att gå ut genom porerna i keramiken och sitta fast i kristaller utvändig, så laken inuti krukan blir mindre och mindre salt. Vill man rena salt ur en lag är det ett bra sätt då saltet lätt borstas av från utsidan. Upptäckte detta då jag förvarade ost i saltlake. Men behövde inte vara orolig för osten då den bara förvarades från en dag till nästa och man blandade ny lake till varje ost.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

579 gäster, 3 användare
Tur-Johan, Nataks, Berberis

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser