Det hade kanske varit bättre om man hållit sig till de naturliga pyretroiderna som utvanns ur prästkrage. De var förvisso mkt giftiga för fisk liksom de syntetiska men bröts ner snabbare men å andra sidan gav de sannolikt snabbare resistensutveckling. Ett sätt att minska på miljöbelastningen är att behanda fåren under vintern. Del går det åt mindre mängd därför att det är färre djur och har man djuren inne dröjer det längre tid till dess att substansen når ut i vattnet. Mycket av det har hunnit brytas ner då.
Om du har pälsätande löss går de oftast ner i antal på sommaren och orsakar inte så mycket besvär. Har dina får blodsugande löss ska du inte vänta med att behandla.
En tröst i bedrövelsen är att det förmodligen läcker väldigt lite permetrin ut i miljön efter behandling av ulliga får. Det är stor skillnad när man använder substansen vid bekämpnig av insekter i odlingar och sprider över fält eller behandlar skogsplantor.
Permetrin och andra syntetiska pyretroider är dock mer tilltalande än de tidigare medlen som användes t.ex. DDT och olika fosforföreningar