Den sort som verkar mest ätlig, och som går att hålla som inomhusväxt är nog Kumquat. Men det är mer en matlagningscitrus, än en "ätapelsin".
Jag har själv 2 st Kalamondin, som nu är 8 år gamla, som blommar och ger frukt. Kommer att skaffa en Kumquat i år.
Kalamondinerna står utomhus på sommaren, jag sätter om dem i ny jord varje höst, blandar själv citrusjord. När frosten närmar sig, tar jag in dem, då står de i ett svalt utrymme (ca 10 gr) med god tillgång på naturligt ljus.
Jag har försökt ha plantorna inne i bostadsdelen av huset i full rumsvärme med extra växtbelysning under två säsonger, men de visade tydligt att de inte trivdes i värmen. Det var riktigt svårt att vattna lagom, och de fick spinn (eller något liknande).
Jag har provat med citron också, två gånger, men inte fått den att trivas. Jag ska prova med att så citronkärnor istället för att köpa en planta nästa gång jag tar itu med citronodlingen.
Min mormor hade på 1960 och 1970 talet, en apelsin planta uppdragen från kärna, som blommade och gav frukt. Den var ca 1,5 meter hög, och stod ute i trädgården hela sommaren. Den stod på en frostfri men sval glasveranda på vintern. Hon bodde i en Stockholmsförort.