Fördelen med att lägga ett rör som kulvert är ju att man inte behöver gräva på nytt för varje ny ledning som ska dit utan kan göra installationerna lite allteftersom.
Beträffande grävarbetet så låter det som ett perfekt jobb för en minigrävare med en smal s k kabelskopa. Om marken är stenig bör man se till att det finns en kabelskopa med tänder. Man ska nog ha väldigt mycket överskottsenergi för att ens komma på tanken att försöka handgräva ett sådant dike idag.
Se till att inte röret/rören kan bli vattenfyllda med tiden, helst bör de ligga med entydig lutning och marken ska vara bra dränerad i den lägre änden.
Det finns inga formella hinder att blanda el med olika spänningsnivåer, vatten mm i samma kulvert, men elledningarna måste såklart uppfylla gällande krav. Tänk på att även egenproducerad 12 V räknas som starkströmsanläggning och inte får dras med hur undermålig materiel som helst.
Ett bra exempel på blandning är ju alla djupborrade brunnar där man som regel drar fram elkabel till pumpen tillsammans med vattenledningen.
För att slippa åskskador är det bra att tänka på potentialutjämning - se till att alla vattenledningar samt 230 V-kabelns PEN-ledare är förbundna med varandra där de kommer in i huset, ev 12 V-ledning förses med överspänningsskydd från båda polerna till den gemensamma potentialutjämningen. Om man använder plastslangar/rör för vattnet så skarvar man lämpligen in kanske en halvmeter kopparrör där potentialutjämningen görs.
När det gäller hur anslutning till husgrunden görs så beror det naturligtvis på hur huset är gjort. Källare, betongplatta på mark, torpargrund, plintar etc ?