Nu ska jag berätta hur jag misslyckades med min ek.
Ek ska inte sågas färsk, även om det är lättare att såga då, Färskt sågat går inte att undvika att den spricker.
Jag köpte en trave med grov ek, allt över 60cm den grövsta var på 1,40m diameter. Eken hade legat och torkat i traven i minst 5 år
Jag sågade plank 37 mm till golv och bulor. Det gick bra och det är en helt fantastisk känsla att såga ut sådant virke.
Ek ska lagras och torkas i trave med mellanlägg inomhus (lada, loge, maskinhall) i skugga och luftigt i mist 2 år. Jag satte upp dem som panel inom hus varvid dom krympte ca 8mm.
I somras det är då fem år sedan jag sågade plankorna satte jag upp ytterligare en ekvägg och nu är torkningen obetydlig.
Räkna med att minst 30% vrakas när du ska hyvla. Detta gäller ek på Gotland, den är svårare men vackrar.