Jag postade svaret i matbrödstråden tidigare, men jag kan ju upprepa mig, eftersom den här tråden kanske kan underlätta för framtida sökningar efter smålandskringlor
==
Finns i boken Landskapsbröd av Karl-Johan Börjesson, ISBN: 91-86425-71-4
Den kommer tydligen ut i ny upplaga till våren.
Utdrag finns på
http://www.warne.se/docs/Landskapsbrod_1.pdfKlistrar in receptet här för säkerhets skull, ifall ovanstående länk slutar funka.
Smålandskringlor
200 g smör eller margarin
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 ägg
1 dl socker
7 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornsalt
½ tsk bikarbonat
Smält smöret och tillsätt mjölk, grädde och ägg.
Blanda mjöl, hjorthornssalt, bikarbonat och socker.
Rör ner i vätskan och arbeta ihop till en jämn deg.
Dela degen i två delar och rulla ut till längder. Dela längderna i 10 bitar.
Baka ut till runda kringlor och lägg på smord plåt.
Grädda direkt i 250° i ca 10 minuter tills kringlorna har fått fin färg.
Låt kallna under bakduk på
galler.