Hur laddströmmen ändrar sig med spänningen beror inte på batteriet utan på laddaren.
Om ett vanligt blybatteri på 12 V har djupurladdats så att polspänningen är lägre än 10,5 V, och dessutom har stått längre tid än några timmar i så urladdat tillstånd, så kan man befara att det är skadat genom sulfatering. I så fall bör man INTE ladda batteriet med "normal" laddström i storleksordningen C/20 till C/10 (alltså 3-6 A för ett vanligt 60 Ah batteri), eftersom de små delar av plattorna som trots allt fungerar kan bli överbelastade då. Ett sådant batteri bör man ladda med mycket låg ström, kanske 0,5-1 A, och låta laddningen ta flera veckor. Ett sätt att minska laddströmmen är att koppla in ett lämpligt motstånd (t ex en eller flera bilglödlampor) i serie med laddaren. Om man vill kan man skaffa en desulfator och koppla in parallellt med batteriet.
Om batteriet har blivit så svårt sulfaterat att kortsidorna har svällt upp och känns hårda, eller om någon av polerna har tryckts upp ur locket eller lutar, så är det knappast möjligt att rädda. Uppsvällda men mjuka kortsidor brukar tyda på att batteriet har frusit någon gång, om frysningen inträffade då batteriet var relativt nytt finns det chans att det har klarat sig men om det var mer än 2-3 år gammalt då det frös är det risk att det aldrig blir bra igen.
12,6 V är normal tomgångsspänning på ett fulladdat batteri som har stått orört och varken laddats eller laddats ur på senaste veckan. Under pågående laddning med måttlig ström kan man vänta sig 12,6 V då batteriet just så pass har kommit ur det djupurladdade stadiet och är laddat till kanske 10-20 %.
Tänk på att amperemätare på batteriladdare inte direkt är några precisionsinstrument. Laddströmmen är kraftigt pulserande på en enkel batteriladdare som bara består av transformator eller likriktare Som regel mäter amperemetern strömmens effektivvärde (alltså likström plus växelström, lite förenklat), men det är ju bara likströmskomponenten som är intressant för batteriladdningens skull. Förhållandet mellan likström och effektivvärde kan bli olika på samma batteriladdare och vid samma laddström beroende på hur batteriet uppför sig (förhållande mellan polspänning och inre resistans, eventuell kapacitans i batteriet osv).
Så man ska nog se amperemätaren bara som en grov indikering på att laddaren överhuvudtaget ger laddström och att strömmen inte är så hög att det tyder på en kortslutning någonstans.