Det finns inte längre någon svensk tillverkare av sagogryn. Den som finns att köpa i Tyskland är precis lokadan som den som fanns här, tillverkad antingen av sagopalm, potatisstärkelse eller manioka. Det var någon kontrovers angående sagopalmerna så de var tvungna att börja tillverka grynen i större skala av något annat iställer. Minns inte vad det var om, det var så länge sedan.
Det förekommer Rote Grütze gjord på sagogryn, men det torde vara ovanligt annat än privat tillagning. Själva ordet Grütze syftar på finhackat/grovmalet småkrafs av olika sädesslag. Korn, hirs, havre, majs, råg, bovete mm. Det där grovmalda krafset är alltså det som kallas Grütze, därav även namnet på den röda desserten med bär i. Den "Grütze" som är gjord på vete kallas Bulgur och det känner vi ju även till här.
Jag tror jag såg Sagogryn senast i någon utländsk matvarubutik, får åka in till stan och kolla runt litet. Fick inte napp idag när jag sökte på tre ställen.
MvH
Christina G