Brunt är inte svart.
Vitis, du har inte konserverat smultron hör jag, för de tål INGET solljus utan att bli bruna direkt. De ultravioletta strålarna bryter ner olika mycket hos olika mat. Äppelmos blir väldigt brun om man har fel äppelsort o burkarna står för ljust. Citronsyran kan bara tillsättas i små mängder, annars blir moset för surt.
Dessutom dör C-vitamin efter 15 min i solljus och detta vill jag också ha kvar. Så nej, vi är varken vampyrer eller äter i mörker och som kock o kallskänka så gör vi många olika inläggningar på gammalt sätt, och dessa burkar har funnits men är svåra att hitta eftersom inte tillräckligt många överhuvudtaget lagar riktig mat o ännu mer sällan står o gör inläggningar, sylt, saft, kampotter, gurkor mm… tyvärr… Det är inte överkurs att vilka kunna förvara o konservera rätt saker på rätt sätt, och samma sätt som alltid gjordes förr. Vi äter inga tillsatser och därför är jag mycket intresserad av alla gamla metoder gällande mat förr.
Och nej Kurt, glaskonserver behöver inte regelbundet kontrolleras. Det är just det som är vitsen o därför man har etiketter. Mina burkar kokas in hermetiskt och brukar hålla 10 år. Är packningen helt oskadad o fräsch, säger Pssst när man öppnar dem och då är de ok. Är de lättöppnade (oavsett när), får man kolla dem, smaka och ev kasta, men det skulle du ju fått gjort oavsett när du upptäckte det. En dålig glas burk har hänt mig en gång på 30 år och berodde på en av mig slarvigt kontrollerad gummipackning (den var inte helt ny).
Jordkällare har jag alltid haft förut, men nu har vi ingen, till min förtret och över 100 olika burkar o inläggningar gömmer man inte bara i lådor eller orkar stå och måla med glasfärg (som dessutom är svindyr o sällan är vare sig solid eller tål disk).
Ev har jag hittat i Italien, men vi talar om varandra för deras engelska är så hemsk…
Hojta till om ni hör något…