Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Värmelampa till lamm  (läst 4617 gånger)

rimfrost

  • Inlägg: 135
    • Småland
Värmelampa till lamm
« skrivet: 22 okt-13 kl 20:39 »
Sitter och bläddrar i kataloger och försöker bli klok på vad jag kan tänkas behöva till min första lammning.
Behöver man ha en värmelampa? Behöver man en egen box till lammen? Vad är vettigt och vad är overkill?
Fåren kommer gå inne på djuptröbädd i isolerad ladugård när det är dags för lammning. Andra nybörjartips mottages gärna! :)
Har en liten gård i Småland med fyra hästar, katter, hund, kanin, höns, vaktlar och får. Håller på med NH och älskar att pyssla i trädgården.

ewe

  • Inlägg: 118
    • Västergötland
SV: Värmelampa till lamm
« Svar #1 skrivet: 22 okt-13 kl 21:13 »
Ja, vad behöver man till lamningen... Jag skulle säga att en värmelampa är lite overkill. Det kan vara bra att ha ibland men inte nödvändigt. Lammen behöver inte egen box om du inte ger kraftfoder. Däremot behöver du lamningsboxar till tackorna men det vet du säkert redan.
Jag ser till att ha gummihandskar, olja och handsprit till mig själv innan lamningen. Lamb tonic kan vara väldigt bra om det skulle behövas. Ev. sondmatare.
 
Det finns otroligt mycket grejer man kan köpa inför lamningen men det viktigaste av allt är att du har råmjölk i frysen eller råmjölksersättning om du skulle behöva det. Lamm som inte fått råmjölk brukar inte bli gamla.

Ylven

  • Inlägg: 962
  • Ena foten i jorden och andra i datarymden!
    • Småland
    • Min blogg
SV: Värmelampa till lamm
« Svar #2 skrivet: 23 okt-13 kl 05:30 »
Värmelampa kan vara jättebra - om det kommer att vara kallt hos fåren när de ska lamma! Annars har jag fått tips om att anväda hårtork för att få nyfödda lamm torra.
Om får, biodling, småbruk, husrenovering och tankar om världen omkring:

http://ylven.blogspot.com/

Ylven

  • Inlägg: 962
  • Ena foten i jorden och andra i datarymden!
    • Småland
    • Min blogg
SV: Värmelampa till lamm
« Svar #3 skrivet: 23 okt-13 kl 07:24 »
Det allra viktigaste du ska skaffa dig är en "livlina", någon du kan ringa om du behöver hjälp!

Andra saker som jag hade nytta av eller saknade under min första lamningsperiod var:
*Gamla handdukar att torka nyfödda lamm med
*Nappflaska, sond, bröstpump och lite lammnäring
*Långa handskar
*Värmelampa

Men som sagt, det viktigaste är att ha hjälp att ringa.
Om får, biodling, småbruk, husrenovering och tankar om världen omkring:

http://ylven.blogspot.com/

Znibban

  • Inlägg: 1407
    • Skåne
SV: Värmelampa till lamm
« Svar #4 skrivet: 23 okt-13 kl 07:37 »
? Behöver man en egen box till lammen?  Andra nybörjartips mottages gärna! :)
Oj, det var länge sedan vi hade lamm. det är verkligen mysigt.
Det viktigaste är att du låter tackan lamma separat och gå kvar med sitt lamm tills de är riktigt präglade på varandra.
Vi hade finull och de få ofta tvillingar och trillingar. Det kunde hända att ett tacka stod och slickade sitt nyfödda lamm och nös till - plupp så föddes nästa lamm- utan att hon märkte det (var så fokuserad på det första). Då kunde bli problem med att hon inte räknade sitt andra lamm som sitt.

En annan sak som hände var att en "lammsjuk" tacka som inte fött än, stal lamm från en annan tacka. När de fått för sig att det är deras så är det svårt att få dem att acceptera sitt eget.

Så...stäng in tackorna strax innan de lammar och låt de gå kvar med sitt/sina lamm där ett tag tills du ser att allt fungerar!

Suck! Det finns väl inte mycket som är gulligare än när alla lammen springer och skuttar tillsammans, de gör piruetter och hoppar rakt upp i luften! Underbart. Lycka till  :D

ewe

  • Inlägg: 118
    • Västergötland
SV: Värmelampa till lamm
« Svar #5 skrivet: 25 okt-13 kl 13:15 »
Bra tips Ylven.
När man är ny tror man att man behöver alla möjliga olika grejer som finns att köpa. Jag köpte på mig massa grejer som bara blivit liggande.
Vad jag saknade första lamningen var praktisk kunskap, fast man läst böcker och på forum så blir man lätt nervös när dom väl är på väg. Så någon att ring om det krisar va jättebra tips.
Däremot köpte jag en amningspump som jag aldrig använt. Testat en gång men fick den inte att funka. Jag tycker det är mycket lättare och roligare att mjölka för hand om det skulle behövas.

Och som Znibban skriver så är det viktigt med lamningsboxar. Tror man räknar att dom ska gå avskilt en dag per lamm och en dag för tackan men det skadar aldrig med nån dag extra om man har plats. Har man inte lamningsboxar kan det leda till att man får flasklamm i onödan.
Om en tacka som inte lammat snor åt sig ett lamm så måste man se till att hennes lamm får i sig råmjölk när dom föds. Har haft lamm som dött av inflammerade leder och annat för dom inte fått råmjölk så det är jag jättenoga med.

Tillförde kanske inte så mycket i detta inlägget... Längtar till lamningen.

Ylven

  • Inlägg: 962
  • Ena foten i jorden och andra i datarymden!
    • Småland
    • Min blogg
SV: Värmelampa till lamm
« Svar #6 skrivet: 25 okt-13 kl 15:49 »
Jag fick en amningspump av en kollega, en sådan där billig som man köper på apoteket. Jag använde den flera gånger, både när någon tacka hade överfullt juver men framför allt för att bygga upp ett lager av råmjölk att ta till när något lamm inte fick mat ordentligt av sin mor. Amningspumpen var överlägsen för att kunna få någon mjölk från en tacka som inte ville bli mjölkad.

Anekdot: Mitt första lamm, Pontus, blev adopterad av en tacka som förlorat båda sina lamm strax efter födseln. Det var när han var en månad gammal, sin "riktiga" mamma hade han kvar också, så han gick alltså och diade på två tackor. Han är stor och fin idag må ni tro. Men när han var 1,5 månad blev han sjuk och åt inte. Då hade jag två tackor med mjölkstockning! Då kom pumpen väl till pass!
Om får, biodling, småbruk, husrenovering och tankar om världen omkring:

http://ylven.blogspot.com/

ewe

  • Inlägg: 118
    • Västergötland
SV: Värmelampa till lamm
« Svar #7 skrivet: 25 okt-13 kl 16:37 »
Hehe. Skönt för Pontus att ha två mammor! Det är bra med får som kan adoptera lamm när något går snett.

Jag köpte också en billig pump, bara som ett rör. Tror att den är ganska lätt att använda (för den som vill) men lite lång kanske. Jag har fått bättre kläm på att mjölka för hand.

Finns ju kamferslava mot juverinflammation men det har jag aldrig testat. Kanske nån annan som har?

Får man svaga lamm kan jag verkligen rek. lamb tonic http://www.stallmastaren.se/840.542.F-ring.html
Finns liknande prep. med olika namn på andra ställen men jag har bara testat den. Ett lamm som såg näst intill dött ut fick en dos och kvicknade till ganska snabbt. Det är en mirakelkur!

Här hittade jag ett nybörjarkit! Men det kanske rimfrost redan sett? Kanske inte nödvändigt med mastit-test men det kan ju komma till användning.
http://se.lgprodukter.se/product.html/lg-produkters-nyborjarpaket?category_id=307

gransmala

  • Inlägg: 102
  • "Livet är en strid."
    • Småland
    • Gransmåla Lantgård
SV: Värmelampa till lamm
« Svar #8 skrivet: 29 okt-13 kl 21:59 »
Hej!

Vi fick ett felläge vid vår första lamning. Den enda kunskap vi hade var ett samtal med en bekant någon månad tidigare. Det hade varit bra med lite mer praktisk kunskap före lamningen. Nu gick det ganska bra i alla fall. Jag lyckades få ut lammet som satt fast, (ett bakvänt framben och nosen längs ryggen), men det klarade sig tyvärr inte. Efteråt kom 2 lamm till som klarade sig galant.
Totalt hade vi 8 tackor och detta var den enda som "krånglade".

Nu har vi handskar, glidgelé, handdukar, nappflaska av babymodell och värmelampa och lammnäring redo, (ska nog köpa den där lambtonic det stod om här ovanför).
Första gången du mjölkar fåren är det bra att vara 2 personer i boxen. En som håller tackan och en som mjölkar. Det är faktiskt fullt möjligt att gråta över spilld mjölk om det råkar vara råmjölk och klockan är 2 en vardagsnatt.

Läs på och lyssna på andra, sen kan ni göra som ni vill.

Önskar er en fantastisk första lamning!
-"Det är tur att dom i sta´n inte vet hur bra vi har det på landet, för då hade vi inte råd å bo här."

 

ewe

  • Inlägg: 118
    • Västergötland
SV: Värmelampa till lamm
« Svar #9 skrivet: 30 okt-13 kl 01:27 »
Det är faktiskt fullt möjligt att gråta över spilld mjölk om det råkar vara råmjölk och klockan är 2 en vardagsnatt.

Hehe. Ja, det är fullt möjligt! Ett år kämpade jag med att mjölka första lammande tackan som inte släppte mjölken. Fick en lite, liten skvätt. Hennes lamm var inte pigga och jag hade sparat lite till senare. Vi ger inte pulverersättning utan oftast blir det komjölk. Kom precis in i rummet och såg min sambo hälla ut råmjölken! Då tårades ögonen. Efter det har jag råmjölk i frysen innan lamningen börjar. Det funkar lika bra med råmjölk från ko.

Har varit med om samma felläge. Ett knä som hakat fast sig i bäckenet och det satt riktigt hårt. Man får inte bli äcklad av att gegga ner sig lite och att ha händerna lite här och var.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

438 gäster, 1 användare
beekeepern

* Forum

* Om tidningen Åter



- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser