Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Färskost  (läst 3365 gånger)

VikingaDotter

  • Inlägg: 36
    • Skåne
Färskost
« skrivet: 19 jan-13 kl 22:49 »
Vet någon vad man kan göra av vasslan man får när man gör färskost?

Milky Way

  • Inlägg: 32
  • Återbrukare.
    • -
SV: Färskost
« Svar #1 skrivet: 19 jan-13 kl 22:54 »
Går bra att använda som degspad eller vattna med, men inte allt spad på samma växt.

VikingaDotter

  • Inlägg: 36
    • Skåne
SV: Färskost
« Svar #2 skrivet: 19 jan-13 kl 23:11 »
Går bra att använda som degspad eller vattna med, men inte allt spad på samma växt.

Vi har inte så många växter...Men hur använder man det som degspad och vilken effekt har det då?

wahlgrens

  • Inlägg: 648
    • Uppland
SV: Färskost
« Svar #3 skrivet: 19 jan-13 kl 23:31 »
Koka messmör på det... Jag försökte men lyckades bränna det så det var bara att slänga. Men jag ska göra ett nytt försök vid nästa tillfälle.

Milky Way

  • Inlägg: 32
  • Återbrukare.
    • -
SV: Färskost
« Svar #4 skrivet: 19 jan-13 kl 23:39 »
Vi har inte så många växter...Men hur använder man det som degspad och vilken effekt har det då?
När du bakar använder du vasslen så som du annars använder vatten eller mjölk etc i degen. Hur menar du effekt? Om du inte ska baka med den så kan du späda ut den innan du vattnar växterna med den.

VikingaDotter

  • Inlägg: 36
    • Skåne
SV: Färskost
« Svar #5 skrivet: 19 jan-13 kl 23:49 »
wahlgrens: Hur gör man messmör? kanske en lite dum fråga men vad är det för något?

Milky Way: Det blev lite otydligt. Jag bakar med surdeg och surdegen har man i så att brödet jäser, har man tex honug i skall det jäsa bättre... Så har vasslan någon speciell effekt eller innehåller något speciellt?

Milky Way

  • Inlägg: 32
  • Återbrukare.
    • -
SV: Färskost
« Svar #6 skrivet: 20 jan-13 kl 00:10 »

Milky Way: Det blev lite otydligt. Jag bakar med surdeg och surdegen har man i så att brödet jäser, har man tex honug i skall det jäsa bättre... Så har vasslan någon speciell effekt eller innehåller något speciellt?
Ok ska försöka förklara. Du tar en rejäl klutt surdeg när du ska baka och när du ska baka så använder du ett slags degspad kanske vatten och det är det du kan ersätta med vaslen. Kanske du även kan pröva att sätta själva surdegen med vassle i stället för vatten men det har jag inte provat.

Malines här igen

  • Gäst
SV: Färskost
« Svar #7 skrivet: 20 jan-13 kl 08:46 »
Det har ingen särskild effekt. Det är bara ett sätt att ta tillvara den näring som finns kvar i vasslen istället för att slänga det i vasken. Min hund brukar få det på maten om jag inte gör ngt med den själv.

wahlgrens

  • Inlägg: 648
    • Uppland
SV: Färskost
« Svar #8 skrivet: 20 jan-13 kl 19:11 »
Messmör är ett ganska sött smörgåspålägg. Jag har som sagt inte själv lyckats göra det, och jag har inget recept, men jag har läst någonstans att jäntorna gjorde det förr ute på fäbodvallarna. De tog vasslen och kokade den långsamt på svag (eld) värme i en stekpanna tills den reducerats till en krämig konsistens. Voila, messmör. Kokade den längre blev den skivbar, vilket innebar mesost. Du kan köpa den på ica och prova om du gillar det...

cheeredy

  • Inlägg: 7
    • Södermanland
SV: Färskost
« Svar #9 skrivet: 25 jan-13 kl 12:53 »
Om jag inte har helt fel innehåller vasslen ganska mycket protein och är lämplig att göra smoothies på (eller liknande), som en alternativ träningsdryck.

Magda

  • Inlägg: 700
  • Västerbottens kustland
    • Västerbotten
    • Fru Magdas
SV: Färskost
« Svar #10 skrivet: 29 sep-13 kl 13:14 »
Skaffa gris och ge vasslen till grisen, ska visst vara utmärkt proteintillskott för dem. Men vad vet jag om grisar? Typ inget.
Fru Magda bor på en gård i Västerbottens kustland med make och tre barn. Lite djur och stora odlingar. Odlar för avsalu med start sommaren 2012. Bloggar på http://blog.frumagdas.se Följ mig gärna på facebook, http://www.facebook.com/frumagdas

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3974
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Färskost
« Svar #11 skrivet: 03 okt-13 kl 12:30 »
Om jag inte har helt fel innehåller vasslen ganska mycket protein och är lämplig att göra smoothies på (eller liknande), som en alternativ träningsdryck.
Nja, vassle innehåller protein oxå, det är det som blir ricottaost (recept finns på nätet eller i något nummer av Åter). Mestadels är det dock laktos (mjölksocker) och vatten i vassle. Eftersom vassle är så sött får en använda den söta jästen när en bakar bröd (paket med röd text) när en har vassle till degspad. Vill en ha en lite mer mustig smak på brödet går det bra att reducera vasslen till ungefär halva mängden, samma metod som att koka mese (koka länge på låg temperatur, rör om då och då).
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

 

rotsta97

  • Inlägg: 5
    • Västerbotten
SV: Färskost
« Svar #12 skrivet: 06 nov-13 kl 19:15 »
Jag har haft problem med att brödet blivit beskt och dåligt när jag gjort det på vassle och det fått småjäsa över natten. Men konstigt nog har jag även gjort det bäste brödet i mitt liv på vassle där hela degen fick jäsa över natten.

Idag slängde jag bort 5 l deg med vassle som hade jäst 3 dagar. Prov bakade en fralla men den var ingen hit :(


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

522 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser