Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tuppsylta  (läst 2662 gånger)

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Tuppsylta
« skrivet: 22 jan-07 kl 15:57 »
Vad kan man göra med Tuppen.

Ett enkelt recept som uppskattas av de flestas smaklökar.

Man tar en tupp och delar den i fyra delar.
Vill man ha lite magrare sylta kan man skinna först men jag tycker skinnet ger en bra smak i spadet.
Jag brukar även koka med fötterna efter att ha nypt av "fjäll" och klor vid skållningen....de ger en bra smak till buljongen.
Lägg ner tuppen i en kastrull och täck över med vatten.
Skumma av när det kokar upp och sänk värmen så bitarna nästan sjuder.
Krydda som du vill. Jag brukar endast ha i ordentligt med salt och svartpeppar, några klyftor vitlök och två gullökar delade i fyra klyftor.
Lägg på lock och låt koka c.a två timmar. Fågeln skall vara rejält mörkokt men inte så att den kokar sönder.

Fiska upp fågeldelarna och bena ur. Alla ben, brosk (tuppfötterna) och rester från löken läggs tillbaka till spadet och får koka vidare utan lock i 30-45 min.
Ju längre tid benen får koka desto mer bindemedel (gelatin) och smak lämnas kvar i spadet.
Under tiden som spadet kokar vidare så mal du ner tuppköttet antingen i kvarn eller matberedare.
När du tycker att spadet smakar bra silar du det.
Sen blandar du bara lika delar tuppfärs och spad, rör om och häller upp i formar som ställs kallt så att syltan stelnar.

Skulle syltan bli för lös och inte stelna ordentligt så går det utmärkt att värma upp den i en kastrull igen...blanda i lite gelatin och hälla upp i formarna igen.
Men vanligtvis så får man tillräckligt med gelatin från benen själva.

Jag tycker personligen väldigt mycket om syltan kallskuret på knäckebröd.

/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

kobbe

  • Inlägg: 1173
    • Småland
    • Ekoplantan
Re:Tuppsylta
« Svar #1 skrivet: 22 jan-07 kl 16:28 »
Fred, den är kanongod! Lena bytte ut pepparn mot taichili, mest på grund av förkylning ;D. Vem behöver kalles kaviar som smörgåspålägg när man har tuppsylta...

Den andra tuppen hon slaktade hamnade i tandoorimarinad och blir middag idag!
Omvänd från rik, anställd, stressad & frustrerad storstadsbo till fattig, lugn & glad egen företagare, tillika självhushållare i glesbygd med fru, katter, odlingar, får, mjölkgetter, kaniner, bin och höns.
Bloggar sen flera år om självhushållning på www.ekoplantan.se

 

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Tuppsylta
« Svar #2 skrivet: 18 feb-07 kl 18:28 »
Aldrig mer behöver jag ställa frågan "Vad fan ska vi göra med alla tupparna?!"  ;D Enda felet med receptet är att syltan tar slut för fort  :-[

Alltså, jättegott.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

569 gäster, 3 användare (1 dolda)
KajsaAnka, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser