Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mikroorganism som kemi  (läst 1525 gånger)

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
Mikroorganism som kemi
« skrivet: 27 dec-12 kl 00:28 »
Nu har den TiBbetanska tankesmedjan jobbat igen! En liten paralell till succe´n med de anticeptiska diskmedlen som fanns i handeln för några år sen. De förbjöds sen för de gjorde "för rent".
Jag är ingen microbiolog, kommer väl aldrig att bli, men har personligen varit med om ett par gånger, att allt inte gick efter planerna.

Vi hade ett oljeutsläpp i byn, man sanerade genom att blåsa ner microorganismer tillsammans med varmluft i marken. De små liven skulle äta upp oljan och det gjorde de nog. Men vad händer sen? Faller de i dvala tills det kommer mer olja nånstans ifrån? Kan de mutera, så att när de en dag vaknar upp käkar upp oljan i asfalten och bara lämnar gruset kvar? Kommer de att en vacker dag åter igen ha muterat och börjar käka bildäck?

Om man nu gör en kultur som är effektivt i köket, borde de kanske matas med t.ex matfett? Och vad händer när man skurat i köket, kaklet är kliniskt rent från fläskflott och har aldrig tidigare varit så hygieniskt korrekt. Faller de i dvala och sen vakna upp igen? Kommer man att en morgon komma ner i köket och finna att de käkat upp katten?
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

henrietta70

  • Inlägg: 328
    • Skåne
SV: Mikroorganism som kemi
« Svar #1 skrivet: 27 dec-12 kl 00:44 »
Haha - om nu micro organismerna är så effektiva så skulel väl inte vi heller finnas till längre =O)

Det är balans det handlar om - tror jag - vill göra det i vart fall.

Som jag inbillar mig så rubbar vi balanser och har gjort det i många herrens år numera. De där desinficerande tvätt-/rengörings/diskmedeln går att köpa ännu och det finns många som tar till dem - känner fler. Om inte tvättmedel så i medicinformat... Och går det inte att få tagi genom läkaren i Sverige så åker man till Polen...

Det som hände i byn hos dig - kan det vara så att när det inte finns mer mat så dör de små rengörarna eller flyttar sig dit det finns mat de är utvecklade till att utnyttja istället för att mutera? För att kunna existera måste det finnas mat annars så dör man. Mutationer är väl slumpmässiga.
All mutation är ju inte så dåligt - det är säkert därför vi människor lever ännu och många andra livsformer.
Men jag väljer dock att tro (!) att dessa microber inte kommer att hinna utvecklas till asfaltätande mördarmaskiner. De har nog tillräckligt annan mat att äta - ännu. Det finns inget behov och ingen ond vilja... Handlar inte även motationer om överlevnad? Och virus och bakterier är inte riktigt lika - rätta mig ni som vet!

P.S. Mina katter och hund och vi kan försvara oss =O))))))))))))))))))

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Mikroorganism som kemi
« Svar #2 skrivet: 27 dec-12 kl 02:13 »
@henrietta; Du beskriver perfekt det skräckcenario jag ser framför mig:
Citera
eller flyttar sig dit det finns mat de är utvecklade till att utnyttja istället för att mutera?.

Asfalt är en oljeprodukt, liksom diesel. Och hur stor skillnad är det EGENTLIGEN mellan fläskflott eller rå kuttbullesmet och en katt, som bakterieföda? Om vi nu vill ha "intelligenta" bakterier som kan skilja på animaliskt fett och animaliskt fett, hur "intelligenta" VILL vi att de ska vara?

Betänk att en del människor kan skilja mellan doften av asfalt och olja. Andra kan det inte. En del kan känna doften av en katt, andra inte.

VILL  vi verkligen att dessa bakterier ska va intelligentare än en del människor? Kan de då skilja på köttbullesmet, katt och mänsklig vävnad?
« Senast ändrad: 27 dec-12 kl 02:28 av TiB »
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Mikroorganism som kemi
« Svar #3 skrivet: 27 dec-12 kl 09:50 »
Bakterier är utsatta för ett tryck från virus, bakteriefager. Det innebär att om det skulle uppstå en större bakterieväxt så kommer den att hållas under kontroll av virus. Utan bakteriefager skulle havet vara en trögflytande soppa av bakterier.

Olika ämnen är olika bra för bakterier att växa på/i. Det bör vara både energirikt och lätt att bryta ned. Socker är ett bra exempel. Energirikt och lätt att bryta ner. Asfalt och olja är visserligen energirikt, men inte lätt att bryta ner. Dessutom verkar kemikalierna hämmande på liv. Det innebär att bakterier normalt får svårt att föröka sig så snabbt att de hinner massföröka sig innan virus tar över.

Undantag finns, exempelvis i kraftigt förorenade miljöer där det inte finns särskilt mycket bakterier öht, och därmed inte heller särskilt mycket bakteriefager. Där kan det uppstå populationer med bakterier som klarar av att leva på olja och asfalt. Men skulle dessa bakterier utsättas för en mer normal miljö med en stor population med snabbväxande bakterier och bakteriefager så konkurreras de normalt mycket snabbt ut.

Ett annat undantag är laboratoriemiljöer där man kan massföröka nyttiga bakterier för speciella syften, utan att utsätta dem för bakteriefager eller konkurrens från andra bakterier. Exempelvis bakterierna som användes för att bekämpa oljespillet. Eller renodlade bakteriekulturer till fil och yoghurt.

Bakterierna som användes för att bekämpa oljespillet kunde nog klara av att massföröka sig på oljan tillsammans med värmen. Men när oljan tar slut och det blir kallt så blir de snabbt utkonkurrerade och uppätna. Troligen blir det några få kvar som för en tynande tillvaro, tillsammans med en massa andra konstiga bakterier som hålls i schack av den enorma mängden bakteriefager.

Detta är en orsak till varför det är olämpligt med bakteriedödande tvättmedel i hushållet. De dödar snälla bakterier som har massor med bakteriefager som i sin tur dödar elaka bakterier. Så miljön hemma liknar då, med avseende på trycket från bakteriefager, både kraftigt kemiskt förorenade miljöer och sterila laboratoriemiljöer. Där kan  de elaka bakterierna få fritt spelrum. Egentligen är de inte elaka, de har bara inte blivit riktigt "uppfostrade" och "socialiserade" i kontakt med andra bakterier och organismer. Det kan vara mycket farligt. De kan ha skaffat sig riktigt otäcka vanor...

Så, ja. Vi vill ha välutbildade bakterier. Det får vi genom att undvika bakteriedödande kemikalier och genom att utnyttja och gynna nyttiga bakterier så mycket som möjligt. Filmjölk, syrad mat, surdeg, ost, kompost, snälla tvålar och schampoo, katter som slipper schamponeras. Och så vidare. Då minimerar vi risken för vanvettiga och outbildade bakterier som löper amok utan kontroll från andra bakterier och bakteriefager.

Innan antibiotika upptäcktes så var behandling med bakteriefager ett alternativ för att behandla bakteriella infektioner. Troligen blir det åter aktuellt med tanke på resistenta bakteriestammar.

http://en.wikipedia.org/wiki/Phage_therapy

http://en.wikipedia.org/wiki/Phage_ecology

« Senast ändrad: 27 dec-12 kl 11:30 av sɹǝpuɐ »

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Mikroorganism som kemi
« Svar #4 skrivet: 27 dec-12 kl 11:18 »
Det verkar som man redan kan "styra" bakterierna åtminstone så länge de används vid oljehämtning    http://www.realtid.se/ArticlePages/200710/09/20071009160301_Realtid707/20071009160301_Realtid707.dbp.asp
som visar att de får ut mer olja med hjälp av bakterierna.
De bakterier som vi har i våra kroppar är nog också styrbara åtminstone till viss del, det görs redan en hel del business på så kallad probiotica.
Men alla de olika microber vi har i oss kan vi nog inte räkna med att kunna bestämma över
http://translate.google.se/translate?hl=sv&langpair=en%7Csv&u=http://www.3news.co.nz/Healthy-people-share-bodies-with-10000-species-of-microbes/tabid/1160/articleID/257711/Default.aspx&ei=bxrcUK2JO-Te4QSfxoGYAw
och det är väl där ts och alla vi andra ser ett problem - vi vill gärna bestämma och styra upp det hela  ;) och när det inte går blir vi frustrerade och oroliga. Som leder till att vi går på reklam och påståenden om hur vi ska klara oss undan de små varelserna - det tramsigaste reklamen på senaste tid är den där tvålen som självdoserar så att man ska slippa vidröra pumpen - meningen är väl att man ska tvätta sig med tvålen när man tagit och rört vid pumpen?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

 

Tickelitack

  • Inlägg: 176
    • Södermanland
SV: Mikroorganism som kemi
« Svar #5 skrivet: 01 sep-13 kl 04:08 »
Sent svar kanske... Jag jobbat med saneringar lite av och till sen slutet av 90-talet, och jag har inte använt tillsatta bakterier själv. Däremot de som redan finns i backen, dvs låt skiten vara eller som vi lite finare uttrycker det "naturlig nedbrytning". Ibland är det helt enkelt lämpligt att skapa en bra miljö för de bakterier som redan finns så det kanske hade funkat med bara varmluft.

Vid en sanering jag medverkade vid så hade man försökt tillsätta bakterier, som inte gjort någon större nytta. Kanske inte så förvånade då det var i ett kylskåpskallt bergrum och oljemängden nog var 10-100gånger vad man trodde från början.

De bakterier som tillsätts är lite avlade och skall vara extra bra på att bryta ned olja ( de brukar importeras från USA), problemet brukar vara att miljön i form av temperatur, vattenmängd osv inte är vad bakterierna gillar. Men är förhållande tillräckligt bra så styr det sig själv, när oljan är borta är käket borta och bakterierna dör ut.

Har man väl grävt upp den oljeförorenade jorden så brukar mottagningsanläggningarna blanda den med gödsel och sågspån lägga goretex-duk över och trycka in luft med lämplig temperatur och fuktighet. Från en jord som man kan krama olja ur till acceptabelt ren för att återanvända tar några veckor.

Jo TiB...du kan ha en kultur i köket, det marknadsfördes som avloppsrensare mot restaurang branschen för några år sedan.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

538 gäster, 1 användare
Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser