Bakterier är utsatta för ett tryck från virus, bakteriefager. Det innebär att om det skulle uppstå en större bakterieväxt så kommer den att hållas under kontroll av virus. Utan bakteriefager skulle havet vara en trögflytande soppa av bakterier.
Olika ämnen är olika bra för bakterier att växa på/i. Det bör vara både energirikt och lätt att bryta ned. Socker är ett bra exempel. Energirikt och lätt att bryta ner. Asfalt och olja är visserligen energirikt, men inte lätt att bryta ner. Dessutom verkar kemikalierna hämmande på liv. Det innebär att bakterier normalt får svårt att föröka sig så snabbt att de hinner massföröka sig innan virus tar över.
Undantag finns, exempelvis i kraftigt förorenade miljöer där det inte finns särskilt mycket bakterier öht, och därmed inte heller särskilt mycket bakteriefager. Där kan det uppstå populationer med bakterier som klarar av att leva på olja och asfalt. Men skulle dessa bakterier utsättas för en mer normal miljö med en stor population med snabbväxande bakterier och bakteriefager så konkurreras de normalt mycket snabbt ut.
Ett annat undantag är laboratoriemiljöer där man kan massföröka nyttiga bakterier för speciella syften, utan att utsätta dem för bakteriefager eller konkurrens från andra bakterier. Exempelvis bakterierna som användes för att bekämpa oljespillet. Eller renodlade bakteriekulturer till fil och yoghurt.
Bakterierna som användes för att bekämpa oljespillet kunde nog klara av att massföröka sig på oljan tillsammans med värmen. Men när oljan tar slut och det blir kallt så blir de snabbt utkonkurrerade och uppätna. Troligen blir det några få kvar som för en tynande tillvaro, tillsammans med en massa andra konstiga bakterier som hålls i schack av den enorma mängden bakteriefager.
Detta är en orsak till varför det är olämpligt med bakteriedödande tvättmedel i hushållet. De dödar snälla bakterier som har massor med bakteriefager som i sin tur dödar elaka bakterier. Så miljön hemma liknar då, med avseende på trycket från bakteriefager, både kraftigt kemiskt förorenade miljöer och sterila laboratoriemiljöer. Där kan de elaka bakterierna få fritt spelrum. Egentligen är de inte elaka, de har bara inte blivit riktigt "uppfostrade" och "socialiserade" i kontakt med andra bakterier och organismer. Det kan vara mycket farligt. De kan ha skaffat sig riktigt otäcka vanor...
Så, ja. Vi vill ha välutbildade bakterier. Det får vi genom att undvika bakteriedödande kemikalier och genom att utnyttja och gynna nyttiga bakterier så mycket som möjligt. Filmjölk, syrad mat, surdeg, ost, kompost, snälla tvålar och schampoo, katter som slipper schamponeras. Och så vidare. Då minimerar vi risken för vanvettiga och outbildade bakterier som löper amok utan kontroll från andra bakterier och bakteriefager.
Innan antibiotika upptäcktes så var behandling med bakteriefager ett alternativ för att behandla bakteriella infektioner. Troligen blir det åter aktuellt med tanke på resistenta bakteriestammar.
http://en.wikipedia.org/wiki/Phage_therapyhttp://en.wikipedia.org/wiki/Phage_ecology