Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ghi  (läst 2587 gånger)

Desirée

  • Gäst
Ghi
« skrivet: 25 okt-06 kl 10:22 »
Känner någon till Ghi? Är det nyttigare än vanligt smör?

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Ghi
« Svar #1 skrivet: 29 okt-06 kl 01:42 »
Mysko, jag skrev ett svar om detta igår och det är borta.

Ghee ÄR smör. Fast man har skirat det genom att hetta upp det långsamt och skumma tills allt salt och proteinrester ligger i botten av kastrullen. Sen häller man upp det på ren burk. Du kan alltså göra det själv.

Om ghee är nyttigare än smör kan jag inte uttala mig om. Men fördelen är att det inte smakar brännt eller bittert när man ska fräsa kryddorna innan man gör sin curry. Det håller sig också längre än smör p.g.a. upphettningen och att dom sista mjölkresterna är borta.
« Senast ändrad: 29 okt-06 kl 01:43 av Gruff »

Prins Tuvstarr

  • Redaktör
  • Inlägg: 1891
  • Var frukt har sin mognadstid.
    • Dalsland
Re:Ghi
« Svar #2 skrivet: 23 jan-07 kl 01:44 »
Ghee ÄR smör. Fast man har skirat det genom att hetta upp det långsamt och skumma tills allt salt och proteinrester ligger i botten av kastrullen. Sen häller man upp det på ren burk. Du kan alltså göra det själv.

Ska man lämna kvar "bottensatsen" i kastrullen eller ska det ner i burken också?


Björndalen – mitt blivande hem, timmerkoja 13,5 m², skog, grusväg, skogstjärn, ved, stearinljus, frukt, bär, nötter, frön, torkolla, tallsåpa, ull, lin, skinn, enkelhet, Thoreau, film, böcker, kreativ, glad … och världsfred.

Åter nr 1/13

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
Re:Ghi
« Svar #3 skrivet: 23 jan-07 kl 14:22 »
Man smälter ½ kg normalsaltat eller osaltat smör i en rymlig, tjockbottnad kastrull utan lock på svag värme. Låt det sjuda ½ - 1 tim., gärna längre. Osaltat smör blir färdigt på kortare tid än normalsaltat.
Först blir det ett skum. Vita fällningar flyter succesivt upp till ytan. När det har stått en tid, kan du skumma av dem, men vänta helst tills du ser att det inte kommer upp mer från botten. Skummet på ytan har då blivit mindre fluffigt och blir lättare att ta bort.
Det renade smöret häller du försiktigt upp på en glasburk, sila genom finmaskig silduk för att få bort det du inte kunnat skumma bort. Ju renare ghi, desto bättre. Den vassleliknande bottensats som bildas i kastrullen ska du inte ha med! Pass på för den rinner rakt igenom silduken! Om du låter smöret stå på länge, kan bottensatsen börja bli gulbrun och allt fastare. Det är OK. Obs! Vidbränd, brun ghi, är däremot oanvändbar!
Eftersom ghi är en så ren produkt, är den mycket hållbar och kan förvaras i rumstemperatur.

Källa:Skapa din egen hälsa med Ayur-Veda av majvor Stigson
MVH Rosita zon 1

 

Prins Tuvstarr

  • Redaktör
  • Inlägg: 1891
  • Var frukt har sin mognadstid.
    • Dalsland
Re:Ghi
« Svar #4 skrivet: 23 jan-07 kl 14:25 »
Tack för svaret rosita51.  :)

Björndalen – mitt blivande hem, timmerkoja 13,5 m², skog, grusväg, skogstjärn, ved, stearinljus, frukt, bär, nötter, frön, torkolla, tallsåpa, ull, lin, skinn, enkelhet, Thoreau, film, böcker, kreativ, glad … och världsfred.

Åter nr 1/13


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1704 gäster, 5 användare
Erik Forsman, Tur-Johan, ärt, Karlsdotter, Staem

* Forum

* Om tidningen Åter



Vilken underbar inspiration!
/Anneli Ullergård

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser