Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Välling  (läst 5115 gånger)

vagabond

  • Inlägg: 3
Välling
« skrivet: 12 jan-13 kl 12:52 »
Hej alla som läser detta !

Jag hörde just på radion att välling innehåller både arsenik och andra tungmetaller!

Då va det dax för mig att göra egen!
Finns det någon som gör egen välling av biodynamiska råvaror?
Jag önskar isåfall få ta del av det receptet.

MVH Camilla  ( vagabond)

Malines här igen

  • Gäst
SV: Välling
« Svar #1 skrivet: 12 jan-13 kl 23:30 »
Samtliga recept är tagna från "Vårt hems stora kokbok" tryckt år 1934 av Åhlén & Åkerlunds Förlag. Recepten är intakta men jag har tagit mig friheten att modernisera texten.

Det bör poängteras att om vällingen ska serveras till barn under ett år bör man givetvis iakta försiktighet och helt utesluta salt, samt använda sig av råsocker istället för vitt socker. I de fall smör anges i recepten bör även detta vara osaltat. Det går även utmärkt att ersätta smör med motsvarande mängd kallpressad olja av god kvalité, dock inte utan påverkan av smak. (malines anm.)

Arrowrotvälling:

2 tsk arrowrot
3 dl vatten
1 dl grädde
1/4 tsk salt
1/4 tsk socker
1 tsk smör

Koka upp vatten och mjöl. Tillsätt övriga ingredienser.


Skorpvälling:

2 skorpor
2 1/2 dl mjölk
1/4 tsk salt
1/4 tsk socker
1 tsk smör

Stöt skorporna fint. Koka upp mjölken. Tillsätt skorpmjölet. Koka upp igen. Smaka av med salt och socker. Rör till sist ner smöret.


Havresoppa:

1 1/2 dl vatten
1/4 dl havregryn
1 dl grädde
1/4 tsk salt
1/4 tsk socker

Koka havregrynen i vatten i 20 minuter. Passera och blanda med grädden. Koka ev. hastigt upp igen. Smaka av med salt och socker.


Havremjölsvälling:

1 3/4 l mjölk
1 1/2 kkp vatten
3/4 kkp havremjöl
salt
socker

Koka upp mjölken. Rör ut mjölet i vattnet och vispa ner det i mjölken. Småkoka i 20 min. Smaka av med salt och socker.


Slätvälling:

1 1/2 l mjölk
3/4 kkp vetemjöl
1 bit kanel
salt
socker

Rör ut mjölken i ca 5 dl av mjölken och låt det stå och svälla en stund. Koka upp resten av mjölken med kanelen. Tillsätt mjölsmeten och låt koka under omrörning, ca 10 minuter. Smaka av med salt och socker.

(I det här receptet kan man egentligen använda sig av vilket sädesslag man vill. Särskilt till välling som ska ätas av små barn bör man variera sig så mycket som möjligt. Givetvis går det fint att utesluta kanelen, och om man vill krydda lite lagom med något annat gott. malines anm.)


Stänkvälling:

1 1/2 l mjölk
1 bit kanel
2 ägg
3 1/2 msk mjöl
1 1/2 msk smält smör
1 msk socker
1/2 tsk salt

Vispa äggen väl. Tillsätt mjöl och smör. Rör tills smeten är helt slät och blank. Koka upp mjölken och kanelen. Droppa försiktigt, med små droppar, i äggsmeten i mjölken, som bara får sjuda lite. När all äggsmet är tillsatt kokas vällingen ytterligare 10 min, fortfarande på låg värme. Smaka av och servera.


Risgrynsvälling:

1/2 kkp risgryn
1 1/2 - 2 l mjölk
1 bit kanel
salt
socker

Koka riset i mjölken tills det är mjukt tillsammans med kanelen. Passeras om man vill ha vällingen slät. Smakas av med salt och socker.


Mannagrynsvälling:

1 1/2 - 2 l mjölk
3/4 kkp mannagryn
socker
salt

Koka upp mjölken. Vispa i grynen. Låt koka försiktigt ca 20 min. Smaka av med salt och socker.


Äggmjölk:

1 1/2 l mjölk
2-3 äggulor
socker
salt

Koka upp mjölken. Vispa gulorna kraftigt i en egen skål, och tillsätt den kokande mjölken under kraftig omrörning. Smaka av med salt och socker.






 
« Senast ändrad: 12 jan-13 kl 23:42 av Malines här igen »

Malines här igen

  • Gäst
SV: Välling
« Svar #2 skrivet: 13 jan-13 kl 00:59 »
Det slog mig att alla kanske inte vet vad kkp betyder. Det står för "kaffekopp" och motsvarar ca 1,5 dl. En kkp mjöl motsvarar ca 60 gram mjöl, eller då, som sagt 1,5 dl.  :)

Alba

  • Inlägg: 897
    • Södermanland
SV: Välling
« Svar #3 skrivet: 13 jan-13 kl 01:10 »
Jag vill inte vara cynisk eller så, men problemet är att jorden innehåller tungmetaller, vilket spannmål (potatis och svamp)är duktigt på att ta upp. Alltså kan man tänka sig att även spannmål man gör egen välling på innehåller okända halter tungmetaller!? Jag blir lite trött på dylika forskningsrapporter som berättar halva sanningen...
Oavsett det är jag för att göra själv  :-[
Trädgårdsmästare, viltrehabiliterare, mångsysslare som bor med sambo, finaste dottern och två sällskapskaniner i ett litet torp vid vägs ände

Malines här igen

  • Gäst
SV: Välling
« Svar #4 skrivet: 13 jan-13 kl 01:16 »
Vet du, jag håller helt med, och jag klurade länge på om jag skulle ta upp att skillnaden mellan Semper och "hemmamjöl" är att hemmamjölet inte testas lika omfattande. Men TS bad ju om recept, och inte moralpredikningar...

Nu har du börjat, och då kan inte jag heller låta bli!

Man kan oxå tänka såhär: Om jag får mina råvaror från många olika jordar. Om alla råvaror är ekologiska. Om jag varierar råvaror ofta. Då borde risken för ensidighet minska. Och då även risken för att få i sig väldigt mycket av just en tungmetall. Förhoppningsvis blir både näringsämnen och gifter lite mer spridda, och det tror jag är bra. :)

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Välling
« Svar #5 skrivet: 13 jan-13 kl 04:20 »
Välling är inget jag förespråkar, att tänka på är ev kopplingar till glutenintollerans:
Citera
Många infektioner i spädbarnsåldern ökar risken för celiaki — svåra tarmbesvär vid intag av gluten.


Extra hög är risken om amningen avslutas innan barnen börjar äta välling och annan glutenmat.


Forskare vid Umeå och Uppsala universitet har i en studie kommit fram till att tio procent av alla fall av celiaki kan kopplas till upprepade infektioner tidigt i livet, kombinerat med tidigt avbruten amning och glutenrik kost
, skriver Upsala Nya Tidning.

Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Alba

  • Inlägg: 897
    • Södermanland
SV: Välling
« Svar #6 skrivet: 13 jan-13 kl 11:01 »
Vet du, jag håller helt med, och jag klurade länge på om jag skulle ta upp att skillnaden mellan Semper och "hemmamjöl" är att hemmamjölet inte testas lika omfattande. Men TS bad ju om recept, och inte moralpredikningar...

Nu har du börjat, och då kan inte jag heller låta bli!

Man kan oxå tänka såhär: Om jag får mina råvaror från många olika jordar. Om alla råvaror är ekologiska. Om jag varierar råvaror ofta. Då borde risken för ensidighet minska. Och då även risken för att få i sig väldigt mycket av just en tungmetall. Förhoppningsvis blir både näringsämnen och gifter lite mer spridda, och det tror jag är bra. :)

 ;D För inte så länge sedan kom larm om höga halter kadmium i vetemjöl:
http://www.testfakta.se/livsmedel/article60097.ece

Vad jag förstår har vi naturligt mycket kadmium i jorden. Mycket kommer från rötslamm, konventionell handelsgödsel, stallgödsel och nedfall från kolkraftverk. Rätta mig gärna!

Efter den här typen av tester höjs gärna röster som påtalar att det inte är någon vits att köpa ekologiskt då det innehåller lika mycket tungmetaller. Jag menar att vinsten är stor ändå! 

Våran tjej är inte intresserad av vare sig välling eller gröt, jag har provat många hemlagade varianter och vissa köpe. Nån sked kan det bli, men hon skakar på huvudet och skjuter bort skålen.

Det här receptet är ganska gott tycker jag:

Bovetevälling, 2 flaskor

2 dl kallt vatten

1 nypa kanel

2 msk bovetemjöl

2 dl havremjölk

en klick kokos- eller rapsolja

Vispa ned bovetemjöl och kanel i kallt vatten. Koka upp och vispa då och då under uppkoket, för det klumpar sig lätt annars.  Späd med havremjölk och droppa i lite olja inför servering. Mums! Ren näring på flaska!

Resterna spar du bara och värmer i kastrull inför nästa vällingmål. Vällingen klarar sig 3-4 dagar i kylen, så gör gärna storkok!

Och det kommer härifrån:http://rasmart.se/varldens-basta-valling/
Trädgårdsmästare, viltrehabiliterare, mångsysslare som bor med sambo, finaste dottern och två sällskapskaniner i ett litet torp vid vägs ände

 

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Välling
« Svar #7 skrivet: 13 jan-13 kl 11:12 »
Koka 2msk havregryn i en skvätt vatten,när de mjuknat häller man på mjölk i lagom mängd,koka upp,tillsätt en nypa salt.
Fjäderfän och kaniner


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

598 gäster, 2 användare (1 dolda)
Ascentrwn

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser