Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:   Glögg......  (läst 6933 gånger)

Tillkvist

  • Inlägg: 22
    • Ångermanland
Glögg......
« skrivet: 21 okt-11 kl 22:09 »
Jag har funderingar på att göra egen glögg i år men jag har aldrig provat tidigare och vill nu ha erfarenheter och
recept av er andra. Hur har ni gjort och vilka kryddor/örter har ni använt. Kan man göra glögg met bär tex blåbär, hjortron, jordgubbar osv. Ser med spänd förväntan fram emot era erfarenheter och recept....... ;D  // Mattias

enetkarin

  • Inlägg: 200
  • Njuter av livet, bakar dinkelbröd.
    • Västergötland
SV: Glögg......
« Svar #1 skrivet: 21 okt-11 kl 22:12 »

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
SV: Glögg......
« Svar #2 skrivet: 22 okt-11 kl 14:27 »
Köpte precis ingredienser till årets glögg jag också! Dunderglöggen som det länkades till här ovan är det recept jag använt de senaste två-tre åren, och det har blivit otroligt bra resultat, så det rekommenderar jag varmt!

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Glögg......
« Svar #3 skrivet: 25 okt-11 kl 10:48 »
Glöggen i receptet blir säker god men håll igen på sockret lite, risken är att det blir väldigt sött annars, bättre att eftersöta lite.

Annars tycker jag att glögg på äppelmust är oslagbar. Använd receptet i länken men byt svagdrickan mot utspädd äppeljuice och byt bakjästen mot starkvinsjäst. Skippa potatisen också. 1 kg socker kan vara lagom, låt det jäsa ut och tillsätt sen 100g i taget till det inte fortsätter att jäsa, då har det fått maximal styrka. Låt stå kallt några veckor för att klarna. Tappa om för att få bort bottensatsen och eftersöta sen efter smak.

Angående hinken, använd absolut inte en vanlig färgglad plasthink som inte är till för livsmedel.

rapchic

  • Inlägg: 388
    • Lappland
    • Mörtangård
SV: Glögg......
« Svar #4 skrivet: 25 okt-11 kl 18:41 »
nån som vet nått bra alcoholfritt glöggrecept?

Noone

  • Inlägg: 72
    • -
SV: Glögg......
« Svar #5 skrivet: 25 okt-11 kl 19:47 »
Var får man tag i svagdricka?

Går det bra med en såndär gammal emaljerad gul hink?
Life is like a dick, it´s short but seems long when it gets hard.

Cauldron

  • Inlägg: 85
    • -
SV: Glögg......
« Svar #6 skrivet: 25 okt-11 kl 20:05 »
Var får man tag i svagdricka?

Svagdricka i 1.5L flaskor finns nog i de flesta butiker. Ibland finns även från mindre/lokala bryggerier, då oftast i mindre glasflaskor.

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
SV: Glögg......
« Svar #7 skrivet: 25 okt-11 kl 22:32 »
Glöggen i receptet blir säker god men håll igen på sockret lite, risken är att det blir väldigt sött annars, bättre att eftersöta lite.

Annars tycker jag att glögg på äppelmust är oslagbar. Använd receptet i länken men byt svagdrickan mot utspädd äppeljuice och byt bakjästen mot starkvinsjäst. Skippa potatisen också. 1 kg socker kan vara lagom, låt det jäsa ut och tillsätt sen 100g i taget till det inte fortsätter att jäsa, då har det fått maximal styrka. Låt stå kallt några veckor för att klarna. Tappa om för att få bort bottensatsen och eftersöta sen efter smak.

Angående hinken, använd absolut inte en vanlig färgglad plasthink som inte är till för livsmedel.

Jag tycker inte alls det blev för sött! :D Men så är jag rätt förtjust i sötsaker också... Men vad spännande att använda äppelmust! Hur smakar det i jämförelse med om man gör den på svagdricka?

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Glögg......
« Svar #8 skrivet: 25 okt-11 kl 22:44 »
Jag kommer absolut testa äppelglöggen i år..... men göra egen äppeljuice i råsaft-sentrifugen..... Det här ska bli spänannde :D
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Glögg......
« Svar #9 skrivet: 26 okt-11 kl 10:56 »
nån som vet nått bra alcoholfritt glöggrecept?

Enklaste "glöggen" gör man genom att värma äppeljuice med kanelstång eller glöggkryddor. Lite socker om man vill.

rapchic

  • Inlägg: 388
    • Lappland
    • Mörtangård
SV: Glögg......
« Svar #10 skrivet: 26 okt-11 kl 17:08 »
Enklaste "glöggen" gör man genom att värma äppeljuice med kanelstång eller glöggkryddor. Lite socker om man vill.
tack det lät gott, enkelt är oftast bäst  :)

Noone

  • Inlägg: 72
    • -
SV: Glögg......
« Svar #11 skrivet: 26 okt-11 kl 19:20 »
Svagdricka i 1.5L flaskor finns nog i de flesta butiker. Ibland finns även från mindre/lokala bryggerier, då oftast i mindre glasflaskor.

OK... :-[ var det så lätt..
Life is like a dick, it´s short but seems long when it gets hard.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Glögg......
« Svar #12 skrivet: 27 nov-11 kl 18:21 »
Glöggen i receptet blir säker god men håll igen på sockret lite, risken är att det blir väldigt sött annars, bättre att eftersöta lite.

Annars tycker jag att glögg på äppelmust är oslagbar. Använd receptet i länken men byt svagdrickan mot utspädd äppeljuice och byt bakjästen mot starkvinsjäst. Skippa potatisen också. 1 kg socker kan vara lagom, låt det jäsa ut och tillsätt sen 100g i taget till det inte fortsätter att jäsa, då har det fått maximal styrka. Låt stå kallt några veckor för att klarna. Tappa om för att få bort bottensatsen och eftersöta sen efter smak.

Angående hinken, använd absolut inte en vanlig färgglad plasthink som inte är till för livsmedel.
Avsmakad med lussekatt. Utmärkt! Vitis kan sina saker!  :D
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Lindell

  • Gäst
SV: Glögg......
« Svar #13 skrivet: 27 nov-11 kl 18:47 »
Man kan blötlägga russin i vodka och använda i glöggen.

Wilanow

  • Inlägg: 32
    • Skåne
SV: Glögg......
« Svar #14 skrivet: 16 dec-11 kl 12:48 »
Provade att göra egen glögg i år och den kan verkligen rekommenderas:

1 l billigt rödtjut
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 kardemummakapslar
5 kanelbitar
1 pomeransskal
23 nejlikor
en skalad färsk ingefärsbit (ca 2 cm tjock och 3 cm bred)
1 dl vodka

Ta fram en glasburk med lock. Öppna kardemummakapslarna och mortla fröna. Lägg krosset i glasburken. Hacka den skalade ingefärsbiten grovt, bryt kanelen och lägg alltihop tillsammans med nejlikorna och pomeransskalet i burken. Häll på vodkan, stäng burken och låt stå ett dygn så alla smaker riktigt hinner dras ut i spriten. Därefter silar du av kryddorna och häller vodkan i en bunke ihop med vinet, strösockret och vaniljsockret. Rör runt tills sockret löst sig. Häll i mörk glasflaska och ställ svalt tills du blir sugen. Eller häll ett par droppar i en kastrull, värm upp (ej koka!) och servera direkt.

La upp bild på resultatet (ihop med ovanstående recept) på bloggen: http://www.expeditiongron.se/?paged=2

Lycka till  ;)

 

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Glögg......
« Svar #15 skrivet: 11 okt-12 kl 20:01 »
Dags att sätta glögg! Ska ju va % till Lucia!
Vitis modifierade variant i år med. Blir lika god på äppeljuice som på druvjuice.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

535 gäster, 1 användare
Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser