Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vallskörd 2012  (läst 22474 gånger)

mwson

  • Inlägg: 305
    • Dalsland
    • Storuddens Gård
SV: Vallskörd 2012
« Svar #100 skrivet: 26 aug-12 kl 00:38 »
Gaffelhövändare verkar va det korektanamnet enligt "Från stall till maskinhall"
Här är en film:
hövändare
Fru, Barn, Hereford, Nordiska bin och Katt

Existens!

  • Gäst
SV: Vallskörd 2012
« Svar #101 skrivet: 26 aug-12 kl 00:43 »
Underbar film!  Tänk bara att dom lyckats få gafflarna att gå fortare än maskinen rullar framåt..annars skulle ju inte höet röra sig.. :)

turinge

  • Inlägg: 138
  • Jag lär mig genom att gå dit jag måste gå
    • Södermanland
SV: Vallskörd 2012
« Svar #102 skrivet: 26 aug-12 kl 01:17 »
Man får ta sig tid att ställa om hjulen mellan vändning/strängning, men det är ju en operation på 1 minut.

Ställa om hjulen? Det har jag aldrig gjort. Jag ändrar bara inställningen på pinnarna, så de sprätter utåt när jag vänder, och tvärtom - inåt när jag strängar och på rullarna (om det kanske är de som är "hjulen"). Eller ska jag göra något mer? Har en gammal JF.

Och filmen ovan är helt underbar ;D, även om jag gissar att det inte är så ljuvligt alla gånger att ta in hö med hästar.
« Senast ändrad: 26 aug-12 kl 01:20 av turinge »
Jag har det mesta jag behöver...  utom en trevlig karl ;).

Existens!

  • Gäst
SV: Vallskörd 2012
« Svar #103 skrivet: 26 aug-12 kl 01:20 »
Det blir ännu bättre om man även ändrar hjulen.. (det finns ju flera hål att sätta i )

När man vänder med den ser man till så den går lite framåtlutad och kastar upp höet bättre. När man strängar så går den lite planare..

Aqualize

  • Inlägg: 420
SV: Vallskörd 2012
« Svar #104 skrivet: 26 aug-12 kl 22:59 »
Jo det blev en höskörd här också. Det blev mer än vi räknat med. I fredags kväll vid tolv på natten hade vi fått in två tredjedelar.  :P   Regn var utlovat klockan sex på lördagsmorgonen. Av de utlovade över 20 mm blev det sammanlagt fem minuters regn under hela lördagen. Så vi fick in alltihop.  :D

Vi har en trumslåtter (tror jag det heter) med två trummor. Den funkar ok, betydligt bättre i år med nya knivar. Emellanåt så blir det missar i klippningen men, gissar att det antagligen beror på att marken inte är helt jämn. Sen har vi en sidosprätt som sprätter och vänder höet. Med en "kratta" i ena änden så blir det strängar. (Jag har verkligen ingen koll på vad sakerna heter.) Det är nog den som fungerar sämst eller som vi är sämst på att använda. Vissa strängar blev liksom vridna och då torkade det inte ordentligt i mitten på strängen. Hur gör man egentligen? Tror att det torkat snabbare om det fått ligga kvar ovänt i vissa fall. Kan bara vända och få det att ligga utspritt längre?

Sen pressar vi med en löspress eller om man kanske kan kalla vår för en halvhård press. Balarna blir hårdare pressade än andra löspressade balar jag tidigare köpt. Pressen är i alla fall fantastisk. I år fick vi till knytningen på båda sidor på de flesta balarna.
Bäst av allt är att både pressen och sprätten redan står inne under tak och slåttern är under presenning.  :D

En annan undran, vi har fint väder här nu och har luckor och portar öppna för att ventilera upp på loftet. När ska de vara stängda? På natten? Mulet och vindstilla?
Trumslåtter, gaffelsidräfsa ("sidoräfsa"), "mediumpress" (lös- och mediumpressar är mer korrekt benämnt som svängkolvpress) är korrektna namnen på maskinerna du angav, i den ordningen.

Nej sidoräfsan är inte så bra alls för vändningen när det ska torkas då det hamnar i en dåligt formad sträng. Det är bäst att du tar och införskaffar någon form av rotorhövändare. Bäst är just en vanlig hövändare med 4 rotorer (de med fler är mycket dyrare) och att du behåller sidoräfsan för strängning. Alternativt skaffar du dig en kombivändare (där JF CR320 är den vanligaste och mest kända). Den kan man stränga med också (om man får med de avtagbara strängformarrullarna) men den har mindre arbetsbredd än en fyrrotorig hövändare.
Alternativet kvarstår ju att använda sidoräfsan för strängning.
Rotorsträngläggare har var något som blev vanligare efter CR 320 och därmed inte så vanliga i riktigt billiga prisklasser. Och de tidiga/billiga/mindre har oftast bara två hjul (en axel). Detta gör dem väldigt känsliga för ojämn mark (en liten "kulle" gör att den missar hö, ett hål får den att gräva i marken med pinnarna). Bättre är det med dem som har boggiaxlar och jag tror jag sett något ha en form av trippelboggi för att gupp vid ett hjul inte ska få så stor effekt på räffspinnarnas höjd över marken. En sidoräfsa kan ju ha sina hjul lite närmare arbetsområdet och bäst på detta blir ju en kombivändare där varje rotor har rätt liten diameter och hjulen direkt under sig.

Kom ihåg att nu är det bäst att handla för nu är säsongen (snart) över (åtminstone för hövändare, strängare finns det nytta med ett tag till för halmen), så priset bör vara lägre och du har gått om tid att rusta på den om något behöver fixas inför nästa säsong.

 

Aqualize

  • Inlägg: 420
SV: Vallskörd 2012
« Svar #105 skrivet: 26 aug-12 kl 23:03 »
Ställa om hjulen? Det har jag aldrig gjort. Jag ändrar bara inställningen på pinnarna, så de sprätter utåt när jag vänder, och tvärtom - inåt när jag strängar och på rullarna (om det kanske är de som är "hjulen"). Eller ska jag göra något mer? Har en gammal JF.
[...]

Det låter som du kan ha glädje av att registrera dig och ladda ner lite saker från maskinisten: :)
JF CR 320 bruksanvisning (denna har jag läst, inte resten)
JF GCS 210 tillägg till bruksanvisningen
JF CR 320 räfsvändare reservdelslista
JF CR 320 räfsvändare broschyr


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

360 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser