Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vitkål på sandjord. Tips?  (läst 4103 gånger)

Carlsson

  • Inlägg: 41
    • Västergötland
Vitkål på sandjord. Tips?
« skrivet: 02 jun-12 kl 17:18 »
Hej på er alla duktiga odlare!

Jag har förodlade vitkålsplantor, en senare sort, och märker nu att min jord är åt det mycket sandigare hållet. Hur kan jag lyckas med detta? Jag har tillgång till gräsklipp och färskt hönsgödsel med mycket strö samt träaska. Fungerar det att göra odlingslimpor nu, eller ska jag mylla ner en massa hönsgödsel i jorden/sanden och plantera ut? Finns det kanske några andra sätt?


Carlsson

  • Inlägg: 41
    • Västergötland
SV: Vitkål på sandjord. Tips?
« Svar #1 skrivet: 03 jun-12 kl 14:59 »
Ingen som kan?

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Vitkål på sandjord. Tips?
« Svar #2 skrivet: 03 jun-12 kl 18:55 »
Har du börjat bearbeta jorden först nu, och tänkte odla vitkål? Eller variant, har du just köpt/hyrt/lånat landet ifråga, som är i kultur, men det är nu du tar vid med din odlargärning? I det första fallet är läget inte så lovande, i det andra fallet är det bättre.

I alla händelser, med de förutsättningar som nu må råda:
Gräsklipp tror jag på, som marktäckning. Färsk hönsgödsel ska du vara försiktig med. Den bör komposteras. Och kogödsel vore bättre, men bör vara brunnen även den. Du kan göra gödselvatten av hönsgödseln, men den borde helst vara brunnen. Sen kan du vattna i omgångar med några veckors mellanrum. Aska innehåller kalium, som det kan vara ont om i sandjord, så det kan vara användbart, men vräk inte på. Du kan damma på lite på gräsklippet, förslagsvis. Och du kan lägga på lite hönsgödsel under gräsklippet också, men helst inte pinfärsk.

Carlsson

  • Inlägg: 41
    • Västergötland
SV: Vitkål på sandjord. Tips?
« Svar #3 skrivet: 03 jun-12 kl 19:05 »
Hej och tack för svar.

Obrukad (sedan 60-talet i allafall) gammal ängsmark som en snäll bonde plöjde upp nu i våras. Är detta alltså ett sämre utgångsläge än brukad mark? Funderar på att bara hacka ner grässvålen och sedan grästäcka runt plantorna, svålen är väl näringsrik tänker jag. Annars är det inte jättejobbigt att rensa bort, men jorden blir så helt utan struktur (och maskar?) då. Fungerar det inte med odlingslimpor?

kraut

  • Inlägg: 460
    • Skåne
    • postannelund
SV: Vitkål på sandjord. Tips?
« Svar #4 skrivet: 03 jun-12 kl 22:27 »
som sagt, var försiktig med färsk hönsgödsel. Annars tänker du rätt, gör limpor med grässvålen i botten och täckodla. Du kan blanda i lite hönsgödsel i limpan men mest för att påskynda nedbrytning.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Vitkål på sandjord. Tips?
« Svar #5 skrivet: 03 jun-12 kl 22:33 »
Svålen behöver brytas ned och (i bästa fall) omvandlas till humus (mull).  Om du täcker marken så är forutsättningarna nog relativt goda. Men den tar näring (främst kväve) under nedbrytningen. Du kan kompensera med att ge kväverik gödsel, t ex hönsgödsel. Men färsk gödsel ökar risken för insektsangrepp. Om du portionerar ut små mängder gödsel under odlingssäsongen så kanske det fungerar.

Efter några år av bra skötsel så blir din mark lämpligare att odla vitkål på. Grönsaker ställer andra krav än vallväxter och vitkål är bland de mer krävande. Dessutom är det en extra svårighet att det är sandjord, så det kanske inte ens går.

Du måste vattna vid torka också. Antagligen redan vid begynnande torka. Limpor är upphöjda och behöver mer bevattning.

Skaffa några bra odlinsgböcker. Jag tycker t ex att Kjell Armans och Åke Truedssons böcker är bra, om du kan få tag på dem

masa

  • Inlägg: 346
    • -
SV: Vitkål på sandjord. Tips?
« Svar #6 skrivet: 03 jun-12 kl 22:58 »
Det går utmärkt att odla vitkål på sandjord. Vi har en mycket lätt jord som dock under årens lopp har blivit mer humusrik och det har hela tiden fungerat bra med alla kålsorter. Förra året fick vi vitkålshuvuden på 7-10 kg. Då hade vi också tillfört urinympad biokol till kållandet.

Man bör tänka på att en lätt sandjord torkar ut lättare, täckodling är bra. Aska i jorden är också bra, vi kan faktiskt odla kål med hjälp av aska trots att vår trädgårdsjord är smittad av klumprot sedan 15 år. I sandjord kan det uppstå borbrist hos strandväxter (kål, selleri, rödbetor) med hjärtröta som följd. Detta kan avhjälpas med borax eller havsalger.

Kålhuvudena har en tendens att bli lösare i sandjord än i lera, enligt min erfarenhet.


Carlsson

  • Inlägg: 41
    • Västergötland
SV: Vitkål på sandjord. Tips?
« Svar #7 skrivet: 04 jun-12 kl 13:01 »
Skönt att höra att det fungerar med vitkålsodling för er Masa! Hur tillverkar jag "urinympad biokol", blötlägger kolen från brasan i guldvatten?

 

masa

  • Inlägg: 346
    • -
SV: Vitkål på sandjord. Tips?
« Svar #8 skrivet: 04 jun-12 kl 13:32 »
Skönt att höra att det fungerar med vitkålsodling för er Masa! Hur tillverkar jag "urinympad biokol", blötlägger kolen från brasan i guldvatten?
Exakt så! Man kan också köpa grillkol, krossa det till så små bitar som möjligt och hälla urin över det och låta dra ett tag. Man kan köpa finfördelat grillkol från Vindelkol AB för skapande av Terra preta.

Under rubriken "Övrigt om odling" finns en tråd "Tillföra kol". Där har jag ett inlägg som visar hur vi tillverkar biokol.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

540 gäster, 1 användare
johber

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser