Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Filmjölk, Vad gör jag för fel?  (läst 1844 gånger)

slöfocken

  • Inlägg: 186
Filmjölk, Vad gör jag för fel?
« skrivet: 11 okt-09 kl 07:22 »



fick igår kväll färsk mjölk från bonden, ljummen. hällde upp 4 liter i en dunk, sen hällde en skvätt (1dl)a-fil , o ställde undan den i köket.

jag skakade väl o även efter nån timme.

nu på morgonen så har allt blivit typ som klister, snor ;D, påminner om långfil. smakar typ inget. ingen sur smak alls ::).


nån här som kan rätta mig o säga vad jag gör för fel?

slöfocken

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Filmjölk, Vad gör jag för fel?
« Svar #1 skrivet: 11 okt-09 kl 12:15 »
A-fil innehåller förutom vanliga filbakterier även långfilsbakterier som trivs i en aning svalare temp än filbakterier. Bor man i hus och håller en rumstemp på 16-18 grader så blir det lätt så att långfilsbakterierna tar över. Byt till fil och/eller ställ på ett varmare ställe. 18-22 grader.
« Senast ändrad: 11 okt-09 kl 12:17 av Gruff »

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Filmjölk, Vad gör jag för fel?
« Svar #2 skrivet: 11 okt-09 kl 17:03 »
Syrakulturen i A-fil består av Lactococcus lactis, Lactococcus lactis cremoris, Lactococcus lactis diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides cremoris samt Lactobacillus acidophilus.

Det är säkrare att starta från en yoghurtkultur som ofta består av Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus.

loopita

  • Inlägg: 13
    • Västmanland
SV: Filmjölk, Vad gör jag för fel?
« Svar #3 skrivet: 11 okt-09 kl 18:31 »
Jag hade också jätte problem i början när jag försökte göra fil och yoghurt, det hände nästan ingenting. Men det var just för att jag har för svalt inne, nu ställer jag in kannan i panrummet över natten och det funkar super. Jag häller bara ner det och rör runt en gång och låter det sen stå övertäckt, det ska alltså vara ganska så varmt, klart över 20 grader. Hoppas du lyckas bättre!
Litet kollektiv i underbart gammalt hus mitt i skogen, med sällskap av en hund och två katter

slöfocken

  • Inlägg: 186
SV: Filmjölk, Vad gör jag för fel?
« Svar #4 skrivet: 11 okt-09 kl 20:17 »
Citera
klart över 20 grader. Hoppas du lyckas bättre!

vi har ca 30grader inne i lilla köket ;D, lite svettigt ibland. kan det vara det som är problemet?

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Filmjölk, Vad gör jag för fel?
« Svar #5 skrivet: 12 okt-09 kl 13:57 »
Men Kurt, det skulle ju bli fil och inte yogurt  :)

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Filmjölk, Vad gör jag för fel?
« Svar #6 skrivet: 12 okt-09 kl 15:00 »
Jag föredrar mattermos, det ger en stabil temperatur!

slöfocken

  • Inlägg: 186
SV: Filmjölk, Vad gör jag för fel?
« Svar #7 skrivet: 12 okt-09 kl 18:20 »
mattermos

o vad  är det  ::) du kanske menar termos?

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Filmjölk, Vad gör jag för fel?
« Svar #8 skrivet: 12 okt-09 kl 18:28 »
En mat-termos för att hålla maten varm på färden  ;) :)

 

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Filmjölk, Vad gör jag för fel?
« Svar #9 skrivet: 12 okt-09 kl 20:21 »
Jammen, till yogurt ja. Inte fil!  :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

610 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser