Vad roligt! Lycka till med dina planer!

Tänk också på att välja sorter som inte mognas samtidigt, annars blir det väldigt mycket att ta hand om på en kort tid och du har heller inte frukt under hela säsongen - det är väl främst äpplen det gäller förstås. Transparent Blanche är en av de tidigaste äppelsorterna och passar bra till mos och att äta direkt precis innan de är mogna, då är de syrliga och goda. Men de håller inte länge och blir övermogna fort, så man får vara snabb att plocka dem. Tr. Blanche är också en bra pollinerare. Om du skall ha tre äppelsorter tycker jag definitivt du skall ha ett sommar- ett höst- och ett vinteräpple. Gråpäron är ett päron jag absolut skulle välja, det tar dock lång tid innan de ger frukt, men oh så goda

. Själv har jag runda bergamottpäron som redan fanns här och de smakar typ likadant så jag nöjer mig med dem och kanske skaffar ett Esperens Herre eller något annat päron så jag får två träd

.
Här fanns redan en fruktträdgård när vi kom hit i våras. Det finns fyra äppleträd. Ett tror jag kan vara Sävstaholm (också fint, lite mjöligt, sommaräpple). De andra tre vet jag inte. De gav dåligt med frukt förra året så jag hade inte tillräckligt för att ta med till någon sortbestämmare. Har i alla fall kompletterat med ett Gyllene Kitajka

- för det lär verkligen inte finnas här. Det är en ovanlig sort som skall ge små gula äpplen som i smaken påminner om marmeladkarameller

. Skall bli väldigt spännande att se hur de är

. Sedan har vi tre stora gula plommon och tre mirabellen (små runda plommon, liknande krikon men inte så sura) samt en massa klarbär som häck uppe i den vanliga trädgården. Klarbär är fantastiskt att göra sylt, marmelad, vin och likör av. De kompletterade vi med ett bigaråträd i fruktträdgården så man även får lite sötare bär som man kan äta direkt från trädet. Så har vi gjort

Nu vet jag ju inte hur stor familj ni är eller om päron är något som ni verkligen älskar, men tycker att tre päronträd låter ganska mycket. De flesta päron mognar ungefär samtidigt har jag för mig och kan inte lagras särskilt länge innan de blir dåliga, så jag hade nog satsat på ett extra vinteräpple och minskat pärona till två, så har ni mer frukt på vintern/våren. På hösten får man ju så mycket bär och frukt ändå. Men älskar ni konserverade päron eller har djur som skall äta av dem så är det ju en annan sak.