Hej igen Artemis!
Dina höns är verkligen jättefina och framförallt den nya ungtuppen tycker jag om!

När jag ser bilden på din gamla(?) tupp, alltså han som är pappa till den silvriga, så ser man ju ett tydligt exempel på skilnaden mellan om dom har guld eller silvergener.. Båda tupparna har samma färg, iaf när det gäller ur genetisk synvinkel, men sen är det ju det här med silver och guldgenerna som skiljer.
Precis som jag skrev tidigare så är ju ungtuppen inte rent silvrig i sin teckning utan det ser snarare ut som att det guldiga är väldigt blekt istället. Jag kan som sagt inte säga exakt hur det fungerar men jag TROR att tuppen har BÅDE en guld och en silvergen. Guld ifrån pappa (syns ju tydligt) och silver ifrån mamma.
Och varför syns det så tydligt att den har fått en guldgen ifrån pappa?
Jo, silvergenen dominerar ju över guldgenen och eftersom pappatuppen klart och tydligt är guldfärgad i hals-och sadelbehäng och på skuldrorna så kan han helt enkelt inte ha någon silvergen att ärva till sin son för den skulle synas då.
Eftersom det är svårare att veta vilken höna som är mamman så får vi ta till uteslutningsmetoden till att börja med. Som jag skrev tidigare så är ju guld och silvergenerna könsbundna och för att precisera det lite mer så sitter dom endast på X-kromosomerna.
Först en liten förenklad genetisk utvikelse:
Just silver och guldgenerna finns det bara två av på varje djur men färggener finns det flera av och det är lite olika många beroende på vilken färg det är.
Generna finns i tusentals och sitter på (i) kromosomerna.
Höns har 78 kromosomer (jmfr med människans 46), 39 från mamma och 39 från pappa, och två av dom 78 är könskromosomer (XX eller XY) som avgör vilket kön hönsen får. Hos människan och däggdjuren blir det en flicka om man har XX och en pojke om man har XY. Hos fåglar är det tvärtom, XY blir en hona/höna och XX blir en hane/tupp.
Silver och guldgenerna sitter på X-kromosomerna som sagt, vilket innebär att en höna som bara har en X-kromosom bara har EN silver eller guldgen medan en tupp som har två X har två silver, två guldgener eller en av varje. Och eftersom just den här ungtuppen har den där färgen på sina behäng och pappa helt klart har guld så måste alltså mamman ha en silvergen.
Hänger du med??
Så för att veta vem av hönorna som är mamman så kan du utesluta alla hönor som har guld i halskragen.

Men sen har vi ju det här med att guld och silvergenerna inte alltid syns när det gäller enfärgade djur, generna är hypostatiska. Då är det svårt att veta om det är guld eller silver dom bär på men jag gjorde en uppdatering om det och upptäckte att jag kom ihåg och skrev fel i det tidigare inlägget. Djur som är enfärgade utan att guld eller silver syns har alltid guldgener vilket gör att vi kan utesluta dom hönorna som mamma också.
Sen är ju många ölandshöns randiga, gökfärgade, och hur är det med den färgen då?
Jo, Barred (B) som genen kallas är en gen som är dominant och bleker färgen på fjädrarna i ett randmönster (vanlig gökfärg är alltså svart färg som är randigt blekt) och den sitter också på könskromosom X.
Det innebär att tuppar som har två B-gener, en på varje X, får dubbel randig blekning av det svarta och blir alltså ljusare än hönorna som bara har ett X och en B-gen. Det gäller alla renrasiga gökfärgade raser, t ex Maran eller Plymoth rock.
När det gäller raser som har flera färger som blandas (ölandshöns) så kan ju även tupparna ha endast en B-gen så det finns även mörka randiga tuppar där.
Och eftersom en höna som är randig har en B-gen på sitt enda X nedärver den ju det till alla sina tuppkycklingar som blir randiga. Så kan vi utesluta alla gökfärgade hönor som mamma också, även favorithönan..
Då kan vi sammanfatta det hela med att utesluta alla hönor som har guld, alla gökfärgade och dom hönor som är enfärgade utan guld eller silver som syns.
Nu har du väl kanske inte visat ALLA dina hönor på dina bilder, eller?
Men annars så har du ju en svart silvrig höna till höger på bilden med den färgglada flocken. Och dessutom ser ju den beige-aktiga hönan till vänster på bilden med ungdomar också ut att ha en silvergen. Men det är en unghöna va? Lite svårt att se..

Men hon har väl samma färg som två av ursprungsölandshönsen hade när man började bevarandearbetet tycker jag det ser ut som..?
Det blev långt och kanske lite krångligt det här men undrar du nåt (eller nån annan) så är det bara att fråga igen..

/Tedarix