Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Nybörjarfrågor  (läst 2463 gånger)

RonjaRövardotter

  • Inlägg: 244
    • Jämtland
Nybörjarfrågor
« skrivet: 28 nov-11 kl 20:49 »
Jag och min kompis har funderingar på att skaffa några får av allmogeras. Min tanke med dessa får är dels att få bidra till att bevara en gammal ras samt att få kött på bordet, att kunna ta tillvara skinnen och att få till garn av ullen till vantar, sockor osv. Vintertid ska vi ha fåren på lösdrift där de har tillgång till ett gammalt "fjös" och på sommaren kommer vi att kunna idka betesväxling då vi gemensamt har gott om mark till ca 5-10 får. Det skulle vara roligt att ha lite varierande färg på fåren då vi vill ta vara på skinnen. De vi hittills har funderat på är Åsenfår, Helsingefår, Klövsjöfår samt Värmlandsfår. Vilken ras tror ni vi ska satsa på? Är det enbart nackdel att ha en ras som ofta får tvillingar? vad ska vi tänka på? Visst är det höstullen som är bäst att sparas? Vart skickar man ullen för att få hem garn? Kostnad? Är det väldigt svårt och göra garn själv och bereda skinn?

Vissa av allmogeraserna verkar ha många olika typer av ull, vad gör man tex av rya? Hur vet man vad varje fårs ull passar till? Ska vi satsa på att ha en eller två egna baggar? De lär väl inte kunna gå med tackorna året om för då kan ju papporna betäcka sin egen avkomma om vi sparar ett tacklamm? Hur pass känsligt är det där egentligen?

Är det ok att ha fri tillgång på ensilage? Är det svårt att starta genbank? Kostnad för det? Vad betyder SE nr samt Mv status (mv3, mv0 osv)?

Ooo nu fick jag skrivkramp  ;D. Tacksam för alla svar!
*******************************************
Bor i paradiset med sambo, barn, katter, quarter, exmooreponny, shettis, gotlandskaniner, höns (hedemora, faverolle, dvkochins, appenzeller,  isbarkorsningar).
Planerar för inköp av en cane corso 2013!

Sönnergård

  • Inlägg: 4
    • Halland
SV: Nybörjarfrågor
« Svar #1 skrivet: 28 nov-11 kl 21:09 »
Tänk på att köpa friska djur - det är det absolut viktigaste. Hade själv otur och köpte fotröta tillsammans med mina första får när jag var nybörjare. Det finns numera kontrollprogram för både fotröta och MV (statusen ska vara MV3, då är besättningen fri från MV). Jag tycker man ska begära skriftliga intyg från sälajren. Ta också kontakt med fårhälsovården (svenska djurhälsovården) så kan du få råd om avmaskning i samband med köpet så att du inte börjar med att smitta ner dina "rena" beten.

SE-nummer skaffar du hos Jordbruksverket, det måste göras innan du tar hem några djur.

Uppfödare av hälsokontrollerade renrasiga finullsfår.

Luppa

  • Inlägg: 490
    • Norrbotten
SV: Nybörjarfrågor
« Svar #2 skrivet: 29 nov-11 kl 12:23 »
Tänk på följande när det gäller MV-status: Om ni själva vill ha M3status (vilket är ett stoooort plus när man säljer livdjur, eftersom man bara för köpa av en besättning med samma status eller högre) så underlättar det betydligt att köpa djur som har M3status. Kontrollera dock att den inte har gått ut!
Om du endast köper djur från en besättning med M3status så räcker det med att ta ett prov så får ni M3 direkt. Köper ni djur utan status så får ni M1, sedan måste ni vänta ett bra tag, testa för M2 osv.

Det är lika bra att köpa elitlammsanslutna djur med M3status, då är det lättast att sälja livdjur.
Djurtokig 80:a i norra norrbotten

Suffolkfår, höns av olika raser. 2 Border Collies, bondkatter och uppfödning av Lejonhuvad kanin för utställning, avel och kel.

irma56

  • Inlägg: 108
    • Småland
SV: Nybörjarfrågor
« Svar #3 skrivet: 29 nov-11 kl 12:36 »
All info om MV och andra sjukdomar man vill undvika att köpa in finns på djurhälsovårdens hemsida, svdhv.org.

RonjaRövardotter

  • Inlägg: 244
    • Jämtland
SV: Nybörjarfrågor
« Svar #4 skrivet: 29 nov-11 kl 14:19 »
Tack Irma56! Har precis hittat den sidan så den ska jag lusläsa. Nu återstår svar på de andra frågorna  :).
*******************************************
Bor i paradiset med sambo, barn, katter, quarter, exmooreponny, shettis, gotlandskaniner, höns (hedemora, faverolle, dvkochins, appenzeller,  isbarkorsningar).
Planerar för inköp av en cane corso 2013!

Marleéne

  • Inlägg: 260
    • Jämtland
    • Fårskallarnas Ägg & Bacon Farm
SV: Nybörjarfrågor
« Svar #5 skrivet: 29 nov-11 kl 16:48 »
Vad kul att du också är intresserad av våra allmogefår och vill vara med att bevara dem för framtiden.

När det gäller raser så kan jag inte säga så mycket om andra raser än Helsinge- och Klövsjöfåren då det är dessa raser jag har själv. Klövsjöfåret är strörre och således kanske bättre om man är ute efter kött, men å andra sidan tycker jag personligen att Helsingefåren är mycket sötare  ;) Jag är kluven och vill egentligen bara ha en ras, men jag kan inte förmå mig att göra mig av med Helsingefåren.
Att jag valde Klövsjöfår som tillskott till mina Helsingefår beror på att jag ville ha en ras som var från trakten, men mest för att jag ville få tag på riktigt vit ull. Något som kan vara svårt att hitta bland Helsingefåren. Dessutom tycker jag personligen om ull (eller snarare skinnen) som är av ryatyp, vilket klövsjöfåren oftast har.

Jag kommer bereda mina skinn själv, svårt är det kanske inte, men tidskrävande och jobbigt lär det vara. Dock anser jag att det är lite charmen med det hela att göra det själv. Jag spinner och gör eget garn och tycker det är jätteskoj. Perfektionist som jag är kan jag väl tycka att maskinspunna garnen är mycket snyggare, men å andra sidan så tycker jag att det ska synas att det är handgjort. Annars tovar jag mycket av ullen, vilket jag tycker allmogefårens ull lämpar sig bra till.

Användingsområden för ull kanske någon annan är bättre lämpad att svara på, men så vitt jag förstått så är det som följer:

* Ryaullen innehåller en del mjuk bottenull, men även långa täckhår (själva lockarna). Täckhåren är mycket slitstarka och används med fördel till tovning och i garn som används till produkter som kräver tålighet tex sockar. Kanske inget man använder till tröjor som ska vara nära kroppen. Risken att du får "stickiga" kläder är ganska stor

* Gobeläng är den ullen som har ganska stora lockar. Åsenfår har ofta denna typ av ull tror jag. Även denna ull består av slitstarka täckhår och funkar bra till slitstarka garner och tovning.

* Finull är finfibrig, krusig och mjuk. Den är lämplig till garner som ska användas till plagg som ska vara nära kroppen. Eftersom denna ull inte har så mycket täckhår så är den heller inte så slitstark, men ger å andra sidan varma mysiga produkter.

Så saker som utsätts för mycket, tex sittdynor, sulor och sockar kräver en grövre ull för att inte gå sönder direkt. Typ rya eller gobeläng. Saker du vill ha nära huden så som tröjor och mössor gör tillverkas av en mjuk och härlig ull, typ finull.

När du sorterar ullen från dina får så kommer du att känna skillnaderna på ullen och redan där känner man vad som är mjukt och härligt och var som är grovt och slitstarkt.

När det gäller MV-status så är det så att det finns ett antal steg från M0 - M3, där M3 innebär att man är konstaterad helt fri från sjukdomen. Det är ju alltid att föredra att införskaffa djur med just M3-status, men samtidigt är det inte så lätt när man väljer allmogefår. Bland de större raserna som Värmlandsfår och Åsenfår har de flest M3-status, men om man ser till Helsingefåren så är det väldigt få som har det. Så där kan man inte förvänta sig att få tag i M3-får. Dock får du komma ihåg att dina får kommer att få den MV-status som det får med lägst status hade. Sen kan du gå med i kontrollprogrammet och börja testa dina får och sedan kommer du förhoppningsvis själv att nå M3-status om du nu inte köpte får med den statusen direkt.

Det här med bagge är heller inte helt lätt. Du kan ju inte ha baggen ihop med lammen när de börjar bli könsmogna eftersom han ju då kommer att betäcka dem. Vilket inte är att föredra. Du bör även skilja bagglammen från sina syskon och föräldrar innan de blir könsmogna och betäcker sina systrar och mödrar. En allmogefårsbagge ska helst inte användas mer än en gång (enligt allmogefårs föreningen) så man bör alltså byta bagge ofta. I detta fall bör det vara smartare att skaffa Åsenfår eller Värmlandsfår då dessa är vanliga och du har lättare att hitta bagge med lämplig MV-status. När det gäller Helsingefåren och Klövsjöfåren så är det ju färre som har sådana och det kommer samtidigt att vara svårare att hitta bagge. Själv fick jag aldrig tag på en bagge till mina tackor i år.

Att skaffa genbank är inte svårt och kostar inte mer än medlemsavgiften till föreningen. Du måste ju dock ha köpt får med genbanksintyg och ha skaffat ett SE-nummer. SE-nummer skaffar man hos jordbruksverket och det är något man måste ha om man har får.

Och för att avsluta detta mycket långa meddelande så tycker jag att du ska satsa på Helsingefår eller Klövsjöfår. Men jag är ju å andra sidan ganska partisk eftersom det är de raser jag har :)

Ta kontakt med Föreningen Svenska Allmogefår (http://www.allmogefar.se/) så får du säkert hjälp. De kan också hjälpa till att förmedla djur när det blir dags. Kanske kan vi dessutom ta en tur tillsammans söderut du och jag när det blir dags, för jag måste hitta nya baggar nästa år och det finns tyvärr inte på nära håll när jag har M3-status på mina damer.
Erika, Jämtland
Uppfödare av Ragdoll, Genbank Helsingefår & Klövsjöfår, Genbank Linderödsvin & Höns
http://www.amunra.se  http://lillgumman.blogspot.se/  http://www.amunra.se/eggbacon

 

RonjaRövardotter

  • Inlägg: 244
    • Jämtland
SV: Nybörjarfrågor
« Svar #6 skrivet: 01 dec-11 kl 15:01 »
Idag har jag varit och tittat på superfina Åsenfår! Hoppas inte alla raser är så fina för hur ska jag då kunna välja? ;D Ska bli spännande att se dina Helsinge- och Klövsjöfår Marleéne.
*******************************************
Bor i paradiset med sambo, barn, katter, quarter, exmooreponny, shettis, gotlandskaniner, höns (hedemora, faverolle, dvkochins, appenzeller,  isbarkorsningar).
Planerar för inköp av en cane corso 2013!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

468 gäster, 2 användare
Karlsdotter, LarryGeano

* Forum

* Om tidningen Åter



- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser