Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  sötost.. fritt översatt från finsk recept  (läst 3713 gånger)

Moumolia

  • Gäst
sötost.. fritt översatt från finsk recept
« skrivet: 13 okt-07 kl 21:48 »
sötost

6 ägg
6 l mjölk
1 l surmjölk
4½ dl sirap
4½ dl socker

Värm upp mjölken till kokpunkten. Vispa ihop ägg och surmjölk o rör ner blandningen i den varma mjölken. Ta kastrullen från värmen. När massan börjar tjockna till en kaka sätts kastrullen på svag värme där den får småputtra under lock ca 8 timmar. Tillsätt sirap o socker då o då, lite åt gången. Låt kakan stå till följande dag innan den stjälps upp. Osten skall se ut som en svamp, vara porös med stora hål och svagt brun till färgen.
Skär upp osten i tunna skivor o servera som efterrätt eller som tilltugg till kaffet. Kan också serveras med sylt och vispgrädde.

« Senast ändrad: 13 okt-07 kl 23:20 av Moumolia »

Quiz

  • Inlägg: 24
Re:sötost.. fritt översatt från finsk recept
« Svar #1 skrivet: 18 okt-07 kl 21:50 »
Har ett värmlänskt recept på sötost.
20 liter mjölk. Värm fingervarm och ha i några matskedar ostlöpe. Låt stå tills det ystat sig. Skär ostmassan och värm under omrörning till det kokar. Låt koka LÄNGE! När det är ungefär en tredjedel kvar, så har man i en redning gjord på tre ägg, 5 dl grädde, mjöl och ev farinsocker. Redningen ska se ut nästan som sockerkakssmet i tjocklek. Ha i redning ock koka upp under omrörning. Klart!

 

Temeriaire

  • Inlägg: 1522
  • Allt kan göras, men det omöjliga tar längre tid.
    • Småland
SV: sötost.. fritt översatt från finsk recept
« Svar #2 skrivet: 22 dec-11 kl 19:35 »
Recept från faderns hemtrakter i Doroteafjällen:

6l mjölk
2 vispade ägg
2 msk löpe
1 dl sirap

Värm mjölken till 35-37* dra av från värmen, tillsätt ägg och löpe. Låt stå utan värme i 1- 1½ timma, tills mjölken ostat sej (lite vassla ska bli synlig i kanten).
Skär ett kors i ostmasssan och häll dit sirapen.Sjud eller koka sakta tills osten börjar anta en brun-rosa färg. Rör försiktigt i ostmassan under kokningen. Slå sen upp osten i ett durkslag.
Ibland kommer äventyret och suddar ut det jag skrivit i kalendern.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

676 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser