Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  ost på gång!  (läst 2363 gånger)

uret

  • Inlägg: 7
    • Uppland
ost på gång!
« skrivet: 23 sep-11 kl 10:57 »
Ok. Nu har jag börjat försöket med att göra ost. Tror det blev en dålig start...
Använde 6 liter gammeldagsmjölk från affären. Använde syrningkultur som jag hade gjort med lite fjällfil i ett glas med gammeldagsmjölk några dagar innan.
Fråga: om syrningskulturen blivit sur, vad kommer hända med osten då? Jag visste inte hur den skulle smaka men den såg ut typ som filbunke fast smakade rätt surt.... Jag hällde iallfall i ca 2-3 msk....
Det där med mått på syrningskulturen är jättesvårt tycker jag. Ibland står det 1-2%, ibland 1-2 tsk och ibland 1-2 dl (till 10 l mjölk). Jag höftade alltså. Med allt!!!
Sen hällde jag i 2,5 msk kemikalia löpe när mjölken var ca 37 grader. Nu väntar jag på att den ska stelna.....

Om någon har tips/råd/kommentarer om mitt tillvägagångssätt blir jag jätteglad. detta är första gången så jag räknar inte med att lyckas, men det är ju bra att veta VAR felet uppstod så att jag kan göra rätt nästa gång!

uret

  • Inlägg: 7
    • Uppland
SV: ost på gång!
« Svar #1 skrivet: 23 sep-11 kl 21:02 »
Wow! Vad kul det här va! Har ju ingen aning om hur de kommer smaka men det var iallafall roligt att se att det verkar funka som det ska än så länge.
Den första osten la jag i en för stor form så den har blivit väldigt stor och platt. Jag hade köpt massa mjölk så jag provade en till. Till den använde jag ren fjällfil som syrning. Tog säkert för lite, ca 2 msk till 6 liter mjölk.
Den la jag iallafall i lagom stor form (bestickställ) och den ser jättefin ut! Jag pressade båda i ca 7 timmar.
Nu har jag ingen aning om hur jag ska lagra dem, det verkar ju finnas 100 olika sätt. Det lutar åt att jag låter de ligga kvar i sina formar över natten, nyvända och med rena dukar runt om, fast öppet längst upp. Imorgon tror jag att jag lägger dem i salt lake.
Är det någon som vet nåt om saltlake. jag har läst hur mycket salt o vatten det ska vara men ska man bara blanda ihop det och lägga ner osten i kall lake?
Har nån några lagringstips?

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: ost på gång!
« Svar #2 skrivet: 23 sep-11 kl 23:15 »
Läs "Samlade mejerirecept" här på sidan med "Mejeriprodukter". Där står allt
Det brukar vara 1-2% syra så då får du räkna. Verkade mycket löpe men du kanske har ett löpe med annan sammansättning.
Å visst är det kul att göra ost!!!
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

uret

  • Inlägg: 7
    • Uppland
SV: ost på gång!
« Svar #3 skrivet: 24 sep-11 kl 07:54 »
Tack för svar! Har läst där och där står det 1-2% men på andra ställen står det andra mått. Det blev nog för lite men det är ju redan gjort så det det får bli som det blir.... Löpen följde jag måttangivelserna på förpacknngen.

men det här med salt lake, Kan du nåt om det?

ninna b

  • Gäst
SV: ost på gång!
« Svar #4 skrivet: 24 sep-11 kl 21:08 »
Du kan göra en mättad saltlake... den ska då innehålla så mycket salt att en rå potatis flyter.... eller så är där så mycket salt så att det ligger osmält salt på botten. Däri lägger du osten ett antal timmar beroende på hur stor den är.

Du kan också prova att torrsalta osten.... bara gnid in den med salt på alla sidor.... egentligen enklast om du bara har en ost att salta.

uret

  • Inlägg: 7
    • Uppland
SV: ost på gång!
« Svar #5 skrivet: 26 sep-11 kl 12:31 »
Tack för nytt svar!

Innan jag hann läsa svaret så la jag  båda ostarna i saltlake gjord på 9 dl vatten + 1 dl salt. De fick ligga ca 10 timmar. Sen la jag dem för att torka på sushimattor (hade läst att det skulle vara bra någonstans på forumet). Den ena kändes slemmig när jag tog upp den medan den andra hade "fin" konsistens. Nu har det torkat 2 dagar med kontinuerlig vändning. Den slemmiga är inte slemmig längre men den luktar surt. Den andra luktar typ ingenting. Den "sura" är den som jag är orolig att jag hade sur syrningskultur i . Kan det vara därför den luktar surt nu? Eller kan osten lukta surt utan att något är fel? Idag tänkte jag smörja in dem i olivolja och lägga dem i kylen. de har legat i rumstemperatur nu. Låter det som en bra plan? Råd och tips mottages gärna!

uret

  • Inlägg: 7
    • Uppland
SV: ost på gång!
« Svar #6 skrivet: 01 okt-11 kl 21:28 »
Jo, ostarna flyttar runt i lägenheten..... kyl=för kallt, vardagsrum=för varmt, provar sovrum som är rätt svalt.


FRÅGA: vet någon om osten blir förstörd om man provsmakar????? Är så himla nyfiken!!!! Jag antar att den inte är speciellt god än  men jag vill bara känna efter om den är sur/jäst/torr etc etc....Hur vet man föresten om osten jäser??
Kan man ta en liten bit eller förstör det hela processen?


dåligt tålamod......

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
SV: ost på gång!
« Svar #7 skrivet: 08 nov-11 kl 20:54 »
Hur har det gått?  :D
Självhushåll till nytta och nöje

 

Bäckaryd

  • Inlägg: 106
    • Småland
SV: ost på gång!
« Svar #8 skrivet: 10 nov-11 kl 19:59 »
Undrar också hur det har gått??
-anneli-


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

495 gäster, 2 användare
Okulärbesiktning av Byrålåda, Tur-Johan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser