Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hjälp med gelé på bär och på äpplen  (läst 4272 gånger)

Bodhgaya

  • Inlägg: 145
    • Uppland
Hjälp med gelé på bär och på äpplen
« skrivet: 05 aug-11 kl 22:24 »
Jag försökte göra gelé för första gången och första försöket gjordes på äpplen som jag plockat från gamla träd utanför äldreboendet jag jobbar på. Jag vet inte vad det är för sort men dom är väldigt sura så jag antog att det skulle finnas tillräckligt med pektin i dom för att slippa tillsätta något extra. För det första utvann jag typ 2 dl saft av 1 kg äpplen efter att jag kokat dom mjuka.. äppelbitarna vart snabbt mosiga och vätskan tjocknade till och ville inte riktigt rinna genom silduken. Några kilon senare fick jag ut lite mer vätska genom att göra bitarna större och koka dom lite kortare tid.. dock mycket kortare tid än vad receptet angav.. Kokade saften rätt så länge sen med socker enligt receptet jag har och hällde upp i burkar. Ett par dagar senare är saften fortfarande lite flytande, jag antar att det inte blir gelé om jag väntar längre.. Ska jag ha nån speciell äppelsort?

Dagen efter försökte jag med lingon som var en blandning av omogna, halvmogna och mogna bär. Fick ca 8 dl på ett kg bär tror jag.. helt ok men den har inte heller stelnat, den är VÄLDIGT trögflytande men vänder jag burkarna upp och ner kommer vätskan snart hamna i locken.. Jag trodde att lingon skulle vara "ett säkert kort" för att göra gelé utan att tillsätta pektin. Vad gör jag för fel? Kan jag koka om "gelén" igen? Ska jag tillsätta nåt? Jag har ett kg lingon till i kylen som jag skulle vilja använda snart så jag är tacksam för svar :)
Flyttade från betongen till landet. Bor numera i Örsundsbro i ett litet rött hus som håller på att renoveras.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Hjälp med gelé på bär och på äpplen
« Svar #1 skrivet: 05 aug-11 kl 22:57 »
Det stelnar mer men tar lite tid.
Om du vill ha äppelgele kan du köra äpplena i råsaftcentrifug och sen koka gele på saften.
Lingongele fattar jag inte vitsen med, käkar den med skal och kallar det sylt.  ;)
Om du har möjlighet kan du frysa frukten innan du kokar sylt/saft/gele. Då fryser cellerna itu och det är lättare att få ur saften ur frukten.
Fixa en Saftmaja på loppis kanske?
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Bodhgaya

  • Inlägg: 145
    • Uppland
SV: Hjälp med gelé på bär och på äpplen
« Svar #2 skrivet: 05 aug-11 kl 23:46 »
Tror du? Hur länge ska man vänta innan man vet att det inte blir gelé? Just nu är konsistensen som flytande honung.. Ska testa att göra lite gelé genom att frysa en del bär och se om det stämmer! :) Tack för tipset!
Flyttade från betongen till landet. Bor numera i Örsundsbro i ett litet rött hus som håller på att renoveras.

 

Bodhgaya

  • Inlägg: 145
    • Uppland
SV: Hjälp med gelé på bär och på äpplen
« Svar #3 skrivet: 07 aug-11 kl 22:16 »
Idag gjorde jag ny gelé på lingon och den här gången vart den perfekt. Jag vet inte vad jag gjorde annorlunda men satsen som inte lyckades hade färre mogna och nästan mogna bär. Det var precis innan lingonen började mogna som jag plockade dom. Jag tycker också att första satsen smakar mer socker och mindre lingon. Bären kanske var FÖR omogna helt enkelt? Nu blir det mer lingonplockande!
Flyttade från betongen till landet. Bor numera i Örsundsbro i ett litet rött hus som håller på att renoveras.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

568 gäster, 3 användare (2 dolda)
javill

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser