Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varför citron i rabarbersylt?  (läst 5141 gånger)

solkatten

  • Inlägg: 287
    • Väskor, kuddar, plånböcker mm med härliga motiv
Varför citron i rabarbersylt?
« skrivet: 24 jul-11 kl 15:27 »
Jag har ett recept på rabarbersylt där det ska vara citron i och första gångerna hade jag det också. Sen hade jag inte citron hemma nästa gång jag skulle göra sylt och tänkte att då struntar jag i det för rabarber är ju så förbaskat surt ändå.
Så jag undrar varför man ska ha citron i sura rabarber?

nittonhundranittiosex

  • Inlägg: 526
  • Fler bevarare bör hålla lantraser och kulturhöns
    • Gotland
SV: Varför citron i rabarbersylt?
« Svar #1 skrivet: 29 jul-11 kl 21:59 »
Kan jag få receptet på den sylten?
Genbanksanslutna Gotlandshöns (med och utan roskam), Torparhöns, Blekingeankor. Snart även Smålandshöns och Gotlandskaniner

Plingsan

  • Inlägg: 26
    • Skåne
SV: Varför citron i rabarbersylt?
« Svar #2 skrivet: 29 jul-11 kl 22:06 »
Jag skulle tro att citronen fungerar som konserveringsmedel.  :-\
Jag menar att man brukar ju tillsätta citronsyra som just konserveringsmedel.
Det finns säkert någon som har mer koll på detta än jag men det var min första tanke som dök upp.

solkatten

  • Inlägg: 287
    • Väskor, kuddar, plånböcker mm med härliga motiv
SV: Varför citron i rabarbersylt?
« Svar #3 skrivet: 29 jul-11 kl 22:35 »
Rabarbersylt ca 1 l
1 kg rabarber
1 citron
6 dl  (ca 500g) socker
1 kanelstång
1 krm natriumbensoat
1 krm kaliumsorbat

Man ska skala citronen tunt och skära skalet i strimlor, varva rabarber, citronskal och socker i en gryta.
Pressa och häll citronsaften över. Låt stå och dra.

Koka upp på svag värme med kanelstången och koka ca 10-15 minuter.

Ta av från värmen, skumma, ta upp kanelen.
Blanda konserveringsmedlen i lite av sylten och tillsätt det.
Häll upp på varma burkar och tillslut väl.


nittonhundranittiosex

  • Inlägg: 526
  • Fler bevarare bör hålla lantraser och kulturhöns
    • Gotland
SV: Varför citron i rabarbersylt?
« Svar #4 skrivet: 29 jul-11 kl 22:39 »
Tack!
Genbanksanslutna Gotlandshöns (med och utan roskam), Torparhöns, Blekingeankor. Snart även Smålandshöns och Gotlandskaniner

teufel

  • Inlägg: 406
SV: Varför citron i rabarbersylt?
« Svar #5 skrivet: 06 aug-11 kl 18:49 »
Läste nåt annat recept på rabarbersylt, och där skulle man ha i citronsyra för att inte den röda färgen skulle blekna och bli gråbrundassig.
Helt enkelt för att det ska se aptitligare ut.

Sen är det klart, gör man något med rabarber som ska bevaras kan det ju ha en konserverande effekt också.

Hmm, nu är det augusti och rabarberna börjar komma igen. Dax för en omgång nr 2 av rabarbersylten. :)

 

Spindel

  • Inlägg: 623
    • Bohuslän
    • Helenas mignon
SV: Varför citron i rabarbersylt?
« Svar #6 skrivet: 06 aug-11 kl 19:14 »
tror att det är som med avakado det är för att syret gör att dom får ful färg helt enkelt då har man citron till, inte för att det konserveras ?? av citronen
Bor på landel i ett underbart hus, med min goa gubbe,en hel hop ungar, 3 snälla vovvar, 2 lata kattgubbar,Genbank med finfina Bohuslän-Dals Svarthöns, ekorrar i träden och ja ett okänt antal fiskar, mignon ankor och en urgullig kanin


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

547 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser