Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lokal försäljning av mjölk?  (läst 5209 gånger)

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
Lokal försäljning av mjölk?
« skrivet: 10 jan-11 kl 19:32 »
Dottern på 6 år vill ha ko och jag är ju en sån där curlande förälder och då kan man ju inte säga nej - eller hur?  :)

Skämt åsido - verkar trevligt mer kor och skulle vilja hitta en lokal marknad för produkterna.

Får man sälja mjölk från "gården"?
Vad krävs - exempelvis pastörisering, homogenisering, fettkontroll, bakteriekoll etc?

Snoken

  • Gäst
SV: Lokal försäljning av mjölk?
« Svar #1 skrivet: 11 jan-11 kl 20:29 »
Kan bara säga hur det är på Åland, vet inte vilka regler som gäller i Sverige. Här är mjölkproducenterna bundna till mejeriet och får inte sälja mjölken privat. Vill man sälja mjök själv måste ens ko vara utanför systemet, med EU och allt vad det innebär. Det är inget problem i sig - det kommer sen när kon kalvat och du vill sälja kalven vidare (ifall du inte tänker bygga upp en besättning alltså). För att sälja en kalv måste både ko och kalv vara registrerade, så det är här det skiter sig. Annars har jag gått i samma tankebanor som dig och ha ett par kor för eget behov och lite försäljning. Men här går inte det, om man vill hålla kalvarna i liv det vill säga. Finns ju inget som hindrar att man tar bort dem heller förstås, men det känns inte aktuellt för mig.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Lokal försäljning av mjölk?
« Svar #2 skrivet: 11 jan-11 kl 20:47 »
Det är inga problem att hålla kor. De behöver "bara" vara med i cdb och följa alla regler dom finns.
Man får inte sälja opastöriserad mjölk till människoföda. Mjölk avsedd för människor måste pastöriseras och hela anläggningen måste vara livsmedelsgodkänd. Detta låter sig nog inte göras för ett par kor men det går. Annars får man sälja svart hemma till grannar och dylika. Nysvenskarna är ganska glada vid riktig komjölk som de gör ost, yoghurt och liknande av. Men allt bör hållas lite hemligt.
« Senast ändrad: 11 jan-11 kl 22:18 av Tjalve »
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Lokal försäljning av mjölk?
« Svar #3 skrivet: 11 jan-11 kl 22:54 »
Funderade i termer av en ackumulatortank med varmvattenslinga (där man värmer mjölken snabbt) och sen koppla mot en till motsvarande men för snabb kylning. Då skulle man väl kunna göra en egen pastöriseringsanläggning för si så där 25000 kr om man kopplar uppvärmningen mot egen panna. Jo jag vet det blir väl en del mjölk innan man har igen pengarna men det känns ändå bra att utgå från att pastörisera - eller?

- Får jag ställa in en "extra" ko (alltså min egen som jag hyser in) hos en mjölkbonde och sen ta hand om mjölken separat efter ordinarie mjölkning? Alltså hur brukar avtalen se ut?
- Om man lyckas få ihop ett eget pastöriseringssystem. Vad krävs mer? Vilka extra kontroller behövs exempelvis? (Jag har lite koll på egenkontrollprogram, HACCP etc).

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Lokal försäljning av mjölk?
« Svar #4 skrivet: 13 jan-11 kl 20:32 »
Funderade i termer av en ackumulatortank med varmvattenslinga (där man värmer mjölken snabbt) och sen koppla mot en till motsvarande men för snabb kylning. Då skulle man väl kunna göra en egen pastöriseringsanläggning för si så där 25000 kr om man kopplar uppvärmningen mot egen panna. Jo jag vet det blir väl en del mjölk innan man har igen pengarna men det känns ändå bra att utgå från att pastörisera - eller?

- Får jag ställa in en "extra" ko (alltså min egen som jag hyser in) hos en mjölkbonde och sen ta hand om mjölken separat efter ordinarie mjölkning? Alltså hur brukar avtalen se ut?
- Om man lyckas få ihop ett eget pastöriseringssystem. Vad krävs mer? Vilka extra kontroller behövs exempelvis? (Jag har lite koll på egenkontrollprogram, HACCP etc).

Det finns pastöriseringsmaskiner att köpa. De används för att pastörisera mjölk till kalvar för att ta bort bakterier, ovanliga i Sverige men går nog att få tag på. Vet inte pris eller vem som saluför de kanske Delaval. Jag tror att det är ganska omfattande regler för gårdamejeri. Skulle jag gissa är det orealistiskt att sälja konsumtionsmjölk lagligt hemma men jag vet ej. Antar att kommun eller livsmedelsverket kan hjälpa dig med regler.

Att hysa in en ko hos någon är nog ganska ovanligt så något standard avtal finns nog ej. Det är en hel del extra jobb att separera mjölk från en särskild ko varje mjölkning. I alla fall om det inte är en robotbesättning. Men att köpa mjölk från en bonde till sitt eget mejeri skall nog gå. Det finns ju bönder som levererar hälften av sin mjölk till Arla och hälften till Skåne. Vissa bönder säjler även mjölk till lokala ostmejerier. Bara du hittar "rätt" bonde får du nog köpa mjölk.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Lokal försäljning av mjölk?
« Svar #5 skrivet: 13 jan-11 kl 21:51 »
Vad jag uppfattat när vi tittar på mjölkningen så samlas den i en glaskanna i taket och rinner/pumpas sen ner i mjölktanken. Om man tänkte sig att man mjölkade sin egen ko sist så kunde man ju leda ner den mjölken i en kanna istället. Tänkte jag. Tror att det är avtalat att all mjölk ska till Arla och det var då tanken kom upp att ställa dit en egen ko istället för att köpa mjölk (vilket man i dagsläget inte får).

Snackar man om mejeriverksamhet så fort man gör något med mjölken - exempelvis pastöriserar den? Då kanske jag ska ta med mig just den frågan till mejeritråden.

bjärkebo

  • Inlägg: 33
  • lever i min egen takt
    • Västergötland
SV: Lokal försäljning av mjölk?
« Svar #6 skrivet: 13 jan-11 kl 22:10 »
Hej, det låter väl som en väldigt bra ide, att ha en egen hushållsko alltså.Men det enklaste sättet, om du ha din ko hos någon mjölkbonde, är ju att ha ett eget spannmjölkningsaggregat, då blir du inte så låst, eller mjölka för hand, det gör jag. Om du är intresserad av att köpa en jerseykviga till din besättning, så har jag en att sälja i så fall. Jag tror inte att jag bor så långt ifrån dig, om det var din bagge som hälsade på i Långareds skola. ;)
Om träden kunde tala

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Lokal försäljning av mjölk?
« Svar #7 skrivet: 13 jan-11 kl 22:13 »
Om du byter mjölken mot varor så slipper du livsmedelsverkets kraver.

Tillexempel, dom får mjölk, du får tillbaka ost gjord av din mjölk.
//Lina

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Lokal försäljning av mjölk?
« Svar #8 skrivet: 13 jan-11 kl 22:17 »
Vad jag uppfattat när vi tittar på mjölkningen så samlas den i en glaskanna i taket och rinner/pumpas sen ner i mjölktanken. Om man tänkte sig att man mjölkade sin egen ko sist så kunde man ju leda ner den mjölken i en kanna istället. Tänkte jag. Tror att det är avtalat att all mjölk ska till Arla och det var då tanken kom upp att ställa dit en egen ko istället för att köpa mjölk (vilket man i dagsläget inte får).

Snackar man om mejeriverksamhet så fort man gör något med mjölken - exempelvis pastöriserar den? Då kanske jag ska ta med mig just den frågan till mejeritråden.
Mjölken från rörledningen kommer till glasburken som kallas slutenhet innan den pumpas till tanken. Så i princip kan man göra som du skriver och det gör man ibland om man har en ko på medicin. Mjölka alla "vanliga" kor tömmer systemet, tar ur röret ur tanken och samla mjölken från den "speciella" kon i en särskild behållare. Men att få en mjölkbonde att göra detta med din ko vid varje mjölkning tror jag är svårt, det blir ju extra arbete. Eller kan man mjölka den "speciella" kon med en spannmaskin, där kommer mjölken i en spann som ställs bredvid ko. Ingen mjölk kommer i rören, detta var det gamla systemet innan rörmjölkning uppfanns. Inhysning av en mjölkko hos någon tror jag inte på. Det blir ganska svårt att få ett rättvist avtal. Tänk bara på foderåtgång, skötselarbete, ladugårdshyra mm. Det enda är nog att köpa mjölk eller sköta det helt själv.
Man får använda mjölk till husbehov och kalvar utan att Arla klagar. Och det finns bönder som lämnar till fler än ett mejeri. Som jag skrev finns det bönder som levererar till både Arla och Skåne så bara man informerar mejeriet få man sälja en del till andra mejerier. Jag vet också en bonde som levererar viss mjölk till ett getostmejeri men majoriteten går till Arla. Arla ägs ju av bönderna så de kan inte vara för hårda med konstiga regler. Nu vet jag inte vilken mängd mjölk det är frågan om men om du har hört att bonden skyller på Arla tror jag bara han inte vill sälja mjölk.
Hur du får tillstånd för eget mejeri vet jag inte men det måste gå eftersom det finns mindre gårdsmejerier. Kanske får du bättre svar i mejeritråden.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Lokal försäljning av mjölk?
« Svar #9 skrivet: 14 jan-11 kl 11:16 »
Tackar bjärkebo för erbjudandet men måste tyvärr säga nej (just nu). Har lite för mycket på gång just nu men den dagen kanske kommer så då är det ju bra att ha kollat lite först.  :)

Berätta gärna lite mer om Jerseykon som ras!

Jo baggen var min.  :-[

Sirpa

  • Inlägg: 503
    • -
SV: Lokal försäljning av mjölk?
« Svar #10 skrivet: 14 jan-11 kl 11:32 »
Titta i trådarna här så hittar du fakta om Jersey.   ;)
Höns och Liljor i min trädgård.

 

Existens?

  • Gäst
SV: Lokal försäljning av mjölk?
« Svar #11 skrivet: 14 jan-11 kl 12:12 »
Leveransplikten till Arla är väl betydligt uppluckrad, det är säkert inget problem att sälja lite mjölk till nån annan. Förr var det ju däremot tvärstopp. Och att inte ett bondeföreningsföretag skulle kunna ha konstiga regler, det tro jag tyvärr inte på. Dom är så långt från bonden nu, så det är som vilket företag som helst.

Men för att ta frågan.. Du kan inte tillverka nåt av mjölken? ost, ostkaka? då är det visserligen fortfarande mejeriverksamhet och en massa regler, men du behöver nog inte tänka på pastöriseringen.
Din ide om en acctanksliknande konstruktion tror jag tyvärr inte alls på, det blir alldeles för långdragen process för att du ska få det godkänt.. upphettningen kanske, men inte nedkylningen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

515 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser