Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Första ciderförsöket  (läst 2915 gånger)

Sorno

  • Inlägg: 90
    • Östergötland
Första ciderförsöket
« skrivet: 12 nov-10 kl 23:53 »
Vill mest dela med mig av nöjet att ha en tunna som står och bluttrar under köksbordet. =)

En vän och jag gav oss an utmaningen att brygga cider i våras. Efter mycket läsande gav vi till slut upp tankarna på att våga oss på "fransk" cider, men en mer normal sats skulle det minsann bli.

Gav oss ut i samband med den första snön i oktober och plockade ett gäng äpplen. Dessa tvättades och kördes genom en råsaftscentrifug. Men vi hade läst att nackdelen med en sådan var inte bara att mycket fruktkött hänger med utan även att kärnorna rivs i sönder och ger bismak varför vi gav oss på att kärna ut alla äpplen först.  :-\  Vilket jobb. Nästa år får det bli att bygga en riktig äppelpress...   ;D

Efter lite provsmakande så blandade vi ihop en must av:
3-4 delar melonäpplen
2 delar Husmoder
1 del  Okänd sort, men syrliga och smakrika.
1 del Okänd sort, men ganska söta och menlösa.

Det här gav en juice med Ochlevärde på 53, och en för vår tunga bra syra. Så inget socker eller andra tillsatser användes.

Jäsning. Ett paket ciderjäst (Vintner's Choice 4766 Activator) hälldes i och efter en dag kom det hela igång. Två gånger i minuten bubblade den fint ett bra tag. Nu har den stått och bubblat i tre veckor och jag tyckte den började avstanna, så jag förberedde att slanga över den till ett annat kärl för vidare lagring. Men då skulle den minsann helt plösligt börja bubbla igen av rörelsen. Lät den stå någon timme på sin nya plats för att se hur det skulle utspela sig. Den lugnade sig igen och jag körde på med min plan. Var lite nervös över att jäsningen skulle avstanna och cidern skulle börja ta smak av jästcellerna och gud vet va. Vet inte hur känsligt det hela är? Hur sällan ska det egentligen bubbla "strax innan det avstannat"?

Omtappning. Över med cidern i ett nytt kärl och bort med bottensatsen. Hällde även på lite extra must som var sparad i frysen sen tidigare. Har läst  att man ska toppa av med lite must eller sockervatten vid omtappningen. En undran varför man gör så jag har är om det beror för att musten ska få chans att bilda ett nytt lager skyddande koldioxid över sig? Eller om det bara handlar om att fylla upp kärlet när man använde damejeanne för att minska luftmängden? Tanken är iallafall att den ska få jäsa sig torr igen och efterjäsa.

Sen får vi väl se vad det blir av det ... kul är det iallafall!

Xerox

  • Inlägg: 29
    • Blekinge
SV: Första ciderförsöket
« Svar #1 skrivet: 13 nov-10 kl 20:04 »
Låter spännande med ciderbryggning!
Du kan väl följa upp med lite progressrapporter så vi får veta hur det går för er.
Nil satis, nisi optimum!

Cederqvist

  • Inlägg: 42
    • Gotland
SV: Första ciderförsöket
« Svar #2 skrivet: 14 nov-10 kl 11:13 »
hmm, är det inte meningen att den extra musten/sockerlösningen ska jäsa ut ev. överbliven jäst?
Har inte hållt på så mycket med cider men funderar allvarligt på en tunna eller två nästa år.

Sorno

  • Inlägg: 90
    • Östergötland
SV: Första ciderförsöket
« Svar #3 skrivet: 19 dec-10 kl 22:40 »
Jäsa ut överbliven jäst? Nja... det jäser ju tills antingen sockret är slut eller alkoholhalten blir för hög. Jästen kan ju liksom inte ta slut, eftersom själva jäsningen består av dess förökning. :)

Cidern smakade vid omtappningen som jag skrev om förra gången lite grann som fulvin. Nu är den tappad till flaska och den smakade betydligt bättre nu. Den var inte direkt njutning, för den var skapligt syrlig. Men det smakade iaf inte fulvin, och ingen alkoholsmak heller. Det är nästan som man skulle tro att jag fått tag på icke-alkoholproducerande jästsvampar. ;)

Ochlevärdet var nere på mellan 0 och 1 så sockret var utjäst, vilket torde innebära runt 6,5%.

Vi satsar på att få in lite kolsyra i drycken så hade i två tsk socker för varje liter. De mesta hamnade i 33cl så det blev lite pill med sockret, som doserades för varje flaska.  =)  Nu är förhoppningen att den ska stå till sig och kanske bli lite rundare i smaken. *hoppas*

Jästunnan var ju bara fylld till en tredje del så jag är lite orolig att det blivit för mycket kontakt med syre under andra jäsningen och att det börjar bli vinäger av allting. Men det smakade inte så illa, så med lite övning kanske det kan bli gott.  ;D 



 

Sorno

  • Inlägg: 90
    • Östergötland
SV: Första ciderförsöket
« Svar #4 skrivet: 02 jan-11 kl 22:34 »
Provsmakning 1. Flaskorna har stått i ca 10 grader nu, och en flaska provades på nyår. Mycket svagt kolsyrat än så länge. Cidern var sur som tusan, men hade mycket äppelsmak. Får hoppas den balanserar sig något med lagring... nåväl, det är bara att vänta.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

577 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Helt underbar lektyr. Läser hemma hos en släkting och tycker de är så bra. Gott o blandat!
/Sanna H

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser