Vill mest dela med mig av nöjet att ha en tunna som står och bluttrar under köksbordet. =)
En vän och jag gav oss an utmaningen att brygga cider i våras. Efter mycket läsande gav vi till slut upp tankarna på att våga oss på "fransk" cider, men en mer normal sats skulle det minsann bli.
Gav oss ut i samband med den första snön i oktober och plockade ett gäng äpplen. Dessa tvättades och kördes genom en råsaftscentrifug. Men vi hade läst att nackdelen med en sådan var inte bara att mycket fruktkött hänger med utan även att kärnorna rivs i sönder och ger bismak varför vi gav oss på att kärna ut alla äpplen först.

Vilket jobb. Nästa år får det bli att bygga en riktig äppelpress...
Efter lite provsmakande så blandade vi ihop en must av:
3-4 delar melonäpplen
2 delar Husmoder
1 del Okänd sort, men syrliga och smakrika.
1 del Okänd sort, men ganska söta och menlösa.
Det här gav en juice med Ochlevärde på 53, och en för vår tunga bra syra. Så inget socker eller andra tillsatser användes.
Jäsning. Ett paket ciderjäst (Vintner's Choice 4766 Activator) hälldes i och efter en dag kom det hela igång. Två gånger i minuten bubblade den fint ett bra tag. Nu har den stått och bubblat i tre veckor och jag tyckte den började avstanna, så jag förberedde att slanga över den till ett annat kärl för vidare lagring. Men då skulle den minsann helt plösligt börja bubbla igen av rörelsen. Lät den stå någon timme på sin nya plats för att se hur det skulle utspela sig. Den lugnade sig igen och jag körde på med min plan. Var lite nervös över att jäsningen skulle avstanna och cidern skulle börja ta smak av jästcellerna och gud vet va. Vet inte hur känsligt det hela är? Hur sällan ska det egentligen bubbla "strax innan det avstannat"?
Omtappning. Över med cidern i ett nytt kärl och bort med bottensatsen. Hällde även på lite extra must som var sparad i frysen sen tidigare. Har läst att man ska toppa av med lite must eller sockervatten vid omtappningen. En undran varför man gör så jag har är om det beror för att musten ska få chans att bilda ett nytt lager skyddande koldioxid över sig? Eller om det bara handlar om att fylla upp kärlet när man använde damejeanne för att minska luftmängden? Tanken är iallafall att den ska få jäsa sig torr igen och efterjäsa.
Sen får vi väl se vad det blir av det ... kul är det iallafall!