Leta inte efter reglerna. Du går vilse i paragraflabyrinterna. Använd ditt sunda förnuft.
Sylt är ju helt oproblematiskt om man häller kokhet sylt på heta rena burkar och skruvar till locken genast.
Om lokalen är välstädad är helt irrelevant och mössen är inget problem så länge de inte dränker sig i grytan.
Nu lär det ju inte hjälpa att säga att man skiter i livsmedelslagen, utan följer sitt eget förnuft.
Vi har lagar eftersom människor har olika syn på vad som är sunt förnuft. Enklast är att följa dom, om man vill verka i en lite större utsträckning.
Så fort det gäller livsmedelslagar så målas det upp som att det är en total omöjlighet att följa lagarna. Så är det inte, följer man lite enkla rutiner, så har man inga problem med myndigheterna och kan tillverka sina grejer med persiennerna uppe även dagtid.
En sak som både myndighetspersoner och lekmän allra först brukar hojta om är just att man ska ha en fettavskiljare. Detta målas upp som en miljoninvestering.
För det första så behöver man ingen om man inte är ansluten till kommunalt avlopp. Har man eget avlopp så får man skylla sig själv om man vill korka igen det med fett.
För det andra så bygger man enkelt en fettavskiljare för några tusenlappar. Och man låter tömma den på samma vis som vilken annan avloppsbrunn som helst.