Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Hö.
Många som hadde löshö förr hadde skulltork. Vliket var en fantastisk uppfinning. Den bestod av något som såg ut som mindre rundade takstolar som stog i en rad, där det var spikat slanor mellan dom. Så det bildade ett galler. Ena gavlen av torken stog kloss mot en yttervägg. Där var ett hål i väggen som det satt en större fläkt i. Hela skulltorken beövde täckas så det inte blev något blåshål utan att luften silades ut jämt. Höt behövde vara halvtorkat och dött. Det  behövde inte vara löshö det gick också att torka löspressade balar. Hötorken kunde bara gå dagtid vid tort väder.

Ensilage är grönt gräs som packas så det blir lufttätt. Halvtårt gräs, som när det ska rullas, kan vara svårt att packa. Det lades på en plastfolie på marken. Eller i en silo med betongkanter. Det fans också tornsilos. (Gastäta silos är en annansak.) Grönt gräs lades ut gämt och packades noga. Ibland annvändes myrsyra, Av-syra eller vassle men också betfor eller melass för att få ett bra resultat. Inläggningen skulle hälst göras utan längre avbrott. När inläggningen var färdig täcktes allt med plast och ovanpå bildäck, sand eller jord.
2
Övrigt om bygga & bo / SV: Köpt nygammal frysbox
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 05:11 »
Lite noggrannare mätning sen igår då jag fyllde på med nyköpta frysvaror, den är inte ens halvfull ännu, så har den nu dragit ca 0,6kWh på 9 timmar, så det blir ca 1.6kWh i dygnet eller 584 kWh per år. Frysen är cirka 400 liter.

En modern frysbox på samma storlek klarar sig på 330 kWh, så en skillnad på 255 kWh.
3
Det här med återfuktning hänger ju mycket på var man bor. Vissa år kan det bli blött rejält om en kall period följs av en varm och fuktig. Har man inte sådant klimat så är det inga problem, men det kan svänga. Och då hjälper det inte vare sig man har höet på skullen eller i markplan.
4
Hej!

Om du med  "vinden" menar höskullen så är den som gjord 😉 för höförvaring!

1943 byggdes ladugårdar i ena gaveln av ett magasin. Väggarna var i betongblandning (ibland trä)  i ladugårdsdelen och plank med springor i resten.
Andra gaveln hade ofta ett övre loft för spannmål och potatis där det fanns innerväggar uppbyggt cirka en meter (för att inte spannmålet skulle rinna ut).
Mittendelen av byggnaden var i ett plan med öppet upp till höskullen.

Perfekt torrt klimat i hela byggnaden utom i lagårn. Den har en ventilationskanal i taket, genom höskullen och ut genom taket i en skorsten. Vår är byggd 1946.

Jag har förvarat hö direkt på trägolvet I både magasinet och på höskullen och aldrig haft minsta fuktpåslag. Ingen täckning eller salt.
Har däremot varit med om dåligt hösilage I storbal som kan ha bidragit till lamningsförlamning vårt första fårår.
5
Spannmål och foder / SV: Gammalt hö i rundbal
« Senaste inlägg av Åhammar skrivet Igår kl. 22:09 »
Tack för jättebra information!

 Yess
6
Brunst, dräktighet & killning / SV: Orolig för vår lille kille
« Senaste inlägg av Katarina Edlund skrivet Igår kl. 21:15 »
Ingen dålig lukt och han är verkar må bra.  jag har så ofta varit på alternativt när jag har behövt hjälpt. Inte då bara getter. Att jag får svar från skräptanten känns tryggt! 😊 vi har fyra till som ska killa och nu har det gått snart 2,5 vecka sen vår första kom.
7
Spannmål och foder / SV: Gammalt hö i rundbal
« Senaste inlägg av skogaliten skrivet Igår kl. 21:14 »
Näringsvärdena, alltså protein och energi, eller mineralinnehåll, förändras mycket lite eller inte alls med lagring.

Vitamininnehållet sjunker något.

Väl lagrat hö, hårdpressade rundbalar, fungerar fint i 2-3 år i alla fall.

Det som tar knäcken på hö, är fukt, i synnerhet upprepad fuktning, som gör att det möglar.

Småbalar, som har större del yta till sin relativa volym, blir snabbare/lättare mögelskadade.
 
Mögelskadade höbalar "dammar" när man skakar på dem, och när man tar på dem, så känns ytan ett uns (bara ett uns) "kladdig". Dessutom så luktar de fel, de behöver inte lukta mögel, men de luktar "ofräscht".

Hårt pressade rundbalar har den fördelen, att om de blivit "fuktskadade", så kan man ofta skala bort (och slänga) en del, och komma in till fräscht och väldoftande hö längre in.

Småbalar får man tyvärr kassera hela balen av.
8
Brunst, dräktighet & killning / SV: Orolig för vår lille kille
« Senaste inlägg av skräptanten skrivet Igår kl. 20:51 »
Mår geten bra i övrigt? Ingen otäck lukt eller konstig färg på avslaget som kommer efter killningen? Att det kommer lite levrat blod i någon/några veckor efter killingen är född är helt normalt, men om det luktar illa eller har "fel" färg kan det vara livmoderinflammation, och veterinär bör tillkallas. Som väl är, är det ovanligt.

I mitt tycke är det bästa sättet att upptäcka juverproblem att använda CMT, California mastitis test, som är en testreagens som blandas med lite mjölk och (kortfattat) ändrar färg och konsistens om det är något fel med mjölken. Finns på din bonnabutik! Produkten är egentligen till kor, men fungerar lika bra på getmjölk.

Att det är svårt att lyckas mjölka ur något ur hennes juver, kan vara ett tecken på att den lille faktiskt får dia oftare än ni tror. Men fortsätt hålla koll!
9
Kontakter / letar/söker vänner (förhållande)
« Senaste inlägg av Nane skrivet Igår kl. 19:36 »
 Hej!
finns det någon intresserad tjej här för närmare  vänskap (söker också förhållande)
jag är en pojke/kille på 41 år, att göra många annonseringar att man finns söker någon   kan ju vara bra många läser o sedan kan det ta dagar månader år innan man  kanske träffar någon som intresserade, (passar in)
gör ett försök o fiska utan krok, vad händer om  man vänder sig om då  jo då är alltid baken bak,  men man kan inte göra som hunden o sniffa andra där bak, nej inte vi människor, för då anses vi hell korkade, anses psykiskt sjuka  osv. eller?
ja lite konstig skrivelse om att söka någon här men ha gärna över seende med att jag inte är hur dum som helst fast min konstiga början till sökning.
jag bor i södra Norrland, jobbar inom just nu inom restaurang, gillar djur bla tranor o hundar,  har en katt utlånad en natt till mina föräldrar där blev den kvar, så nu bor den där.
Odlar lite har gjort där jag bor nu, kommer kanske odla även i år,   är du intresserad o vara med?
fast nu ser det inte så odlar vänligt ut där ute fortf snö kvar.
baka är roligt  när man bjuda sen kan, fast det var länge sedan gjorde det   utan mjölk ägg o glutten, o hittar jag en gammal mjöl påse  kan fåglarna ha tur o få ett bröd eller 2 där ute dom med o kanske lite kaffe /te o skölja ner med,  ;)
Annars  kanske du heter Anna eller Paulina har jag rätt? ja nu var det ju inte en gissnings skrivelse jag skulle göra.
Jag har till gång till skog o gå i om man gillar sådant  där man möta älg rådjur björn fästingar älg flugor o kanske även gamle huggis tittar fram om man har tur el otur om man nu gillar sådant.
är jag bra på o berätta om mig själv nja inte på direkten   det kommer om ett tag   när det skrivit något/några brev.
många kommer o läsa detta fundera tänka o se, men få förundrat om det kommer några intresserade svar.
ska nämna Söker både killar o tjej vänner.     (tjej förhållande)
10
Spannmål och foder / SV: Gammalt hö i rundbal
« Senaste inlägg av Åhammar skrivet Igår kl. 15:06 »
Det är som att den är dammig och inte luktar så gott utanpå men luktar friskt hö inuti. Testade att ge fåren och de äter med god aptit.

Kanske var det bara att de tidigare balarna inte legat o blivit dammiga och då verkade mycket fräschare.
Om denna möjligen är ett år äldre o har legat o samlat damm längre.

Vad händer i höet med tiden, är det bara näringsvärde som sjunker?
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

220 gäster, 4 användare
LimJans, polyamorista, Lynga, Palle500

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser