Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Redskap, verktyg och maskiner / Laga redskap
« Senaste inlägg av Radar skrivet Idag kl. 17:35 »
Gjorde en film när jag lagar en snöskyffel och ett sopskaft.
Länk:https://youtu.be/HyGH6BEPOxI
Den blev lite lång, 19 minuter.
2
Vatten och avlopp / SV: Handpump någon erfarenhet ?
« Senaste inlägg av aralia skrivet Idag kl. 17:18 »
Hej,
tack för alla svar.
Den där handpumpen kommer vara prio ett köp före sommaren.
Ett svårt problem löstes med en så enkel lösning.
Hälsningar Aralia
3
Kött och fisk / SV: Korv som inte behöver lagras kallt
« Senaste inlägg av kretslopp skrivet Idag kl. 14:39 »
Isterbandet gjordes strax efter slakt. Så när man kom hem till folk och det hängde isterband vid spisen, ja då visste man att det nyss slaktats. Det jag vet så skulle det hänga varmt för att det skulle bli bra. Det skulle hänga där till det blev tort. Min sambo mins att när det gjodes isterband så kunde dom frysas som färska och sen tat fram och hängas upp, till dom blev syrade och torra.
4
Nu vet vi hur det funkar med ankor, första ägget idag!  ;D

Vi byggde under året upp ett hönshus (som är färdigt utvändigt sånär som på 2 vindskivor och takavvattning) och velade oss fram och tillbaka mellan fjäderfän att stoppa in i det.
Hipp som happ fick vi adoptera ett par kejsarankor i oktober (drake och anka) så under en vecka byggdes det raskt en utegård på ~20m2 enligt konstens alla regler, badbaljor inköptes och 1/3 av huset delades av med kompostgaller invändigt för att bli ankornas utrymme.
Efter håltagningar för ventilation och en lucka för in och utklättring vad det klart. Naturligtvis kom ankfebern igång snabbt och vi skaffade oss också ett par cayuga-ankor så det blev en liten flock.

Det är lite pyssel dagligen med flocken så här på vintern (förutom det vanliga med vatten och mat, där vi snabbt som attan köpte en värmeplatta för vattnet inne) då vi ger dom nytt vatten i badbaljan varje morgon vid utsläpp. Ett par kannor löser biffen utan större problem. Halm har vi i mängder, så efter nytt snöfall eller när det börjar bli isigt får dom ett par famnar av det med på favoritplatserna. Inne strösslar vi efter skitighetsbehöv, och av nöd blev det en djupströbädd av halm. Ventilationen är tillräcklig, luktar fräschare än nått annat fjäderfähus jag varit it. Bara vattenhinken som luktar eftersom vattnet knappast är rent efter 15-16 timmars ankgojsande med maten.

På dagen får dom en ljummen skål vatten ute med grönt och tinad majs/ärtor och det är såklart dagens höjdpunkt för både dom och oss. Släpps in vid skymningen då vi också fyller på torrfodret och vattnet inne, lampan släcks vid 2100.

När det bara slutar vara vargavinter börjar vi släppa ut dom i det flyttbara elnätet under dagen för bete och till sommaren är tanken att bygga en 40m2 utegård komplett med 2m2 damm (35cm djup, så ~700L) så vintergården får repa sig.
Dagtid får dom medan vi är ute springa i hela halva trädgården som avgränsas med sagda elnät, vi har turen att ha gunnebo runt hela tomten på 2500m2. Förhoppningen är att dom inte blir så intresserad av att knalla till fiskdammen, annars får vi lösa det med.
Då kommer det även bli 2-3 ankor till, förmodligen löpisar.


Höns? Det får nån annan hålla på med..   o:)
5
Kött och fisk / SV: Korv som inte behöver lagras kallt
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Idag kl. 11:17 »
Hej igen!
Jag kanske var otydlig... :D Jag har läst en hel del om att röka, fermentera och salta kött, framförallt om isterband och salami (och ölkorv...). Min fråga gällde alltså om det är någon som har egen erfarenhet av processen och som vill dela med sig av den. Jag har hittat recept etc, men jag är ute efter erfarenheter av vad man ska tänka på, vad som kan gå snett och om man kan använda kött som varit fruset ett tag.
Visst går det att använda sig av kött som varit fruset.
Meeen, det finns risk att det torkar ojämt då iskristallerna perforerat köttet och gör att vätska rör sig på ett nytt sätt i köttet när det tinats.
6
Bostad finnes / Bogmenskap i Uddebobygden
« Senaste inlägg av Elinor Askmar skrivet Idag kl. 10:53 »
Vill du bo ihop med andra på levande landsbygd?
 
🌸 Tvåa ledig i Vita husets Bogemenskap i Strömsfors 🌸

Strömsfors är den lilla bruksbyn som är grannby till Uddebo, i Svenljunga kommun ca 1h15min från Göteborg. Mittemot forsen, bruket, slottet och den gamla kvarnen.
 
GEMENSKAPEN: Här finns Vita Huset bogemenskap, sju lägenheter, stor trädgård och gemensam sal i mitten. De flesta har eget kök, men några delar. Här bor till vardags tio vuxna, tre hundar och två gnagare. Intressen i huset är hantverk, odling, musik, kultur, konst mm. Gemenskapen är fortfarande i ett tidigt skede, och vi söker dig som är intresserad av att vara med och bygga den.
 
LÄGENHETEN: I vår blir en tvåa ledig med femtiotalskök, pärlspont, högt i tak, fönster åt två håll, utsikt över forsen ledig. I hyran ingår även en gemensam sal, hallar, källare med lite verkstadsmöjlighet, stor trädgård etc. Lägenheten ligger på första våning. En vedspis finns men skorstenspipan behöver slammas. Lägenheten har enbart kallvatten. Toalett och dusch delas med övriga i huset. Huset är en gammal herrgård med många liv och som renoveras varsamt med små medel.
 
BYGDEN: Strömsfors/Uddebobygden är en av de mest inspirerande exemplen i Sverige på levande landsbygd de senaste tio åren. Här finns flera aktiva kulturscener/mötesplatser, ett andelsjordbruk, gemensamhetsodlingar, gårdsbutik, ett surdegsbageri, bybastu, kollektivverkstad och makerspace, flera återkommande festivaler, en småhusby och kantarellskogen runt hörnet.

KOMMUNIKATIONER: Bussen stannar precis utanför. Det går ca 18 turer till Göteborg på vardagar. Där de kortaste tar 2h. Med bil så tar det ca 1h15 min till Gbg, 40 min till Borås, 10 min till Svenljunga och Tranemo osv. Det finns en aktiv samåkningskultur. Det finns en cykelväg som går mellan Uddebo och Strömsfors, som går utmed ån Assman. Den är ca 3,5km.

HYRESVÄRDEN: Byar&Kvarter är ett rörelseförankrat bostadsbolag, med inriktning mot hållbarhet, byggnadsvård och omställning. Byar&Kvarter vill vara en stabil hyresvärd för människor som vill bo hållbart tillsammans, och ge människor som bor i våra hus både mer frihet och men också mer ansvar genom viss självförvaltning.

Låter det intressant? Skriv till oss några rader om dig själv och vad du söker elinor.askmar@byarkvarter.se.
 

 
7
Kött och fisk / SV: Köttkvarn
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 09:09 »
Jag har en elektrolux assistent (80 tals modell) och en Kenwood Major Titanium ('08) och undrar vilken av dessa som skulle funka bäst med köttkvarns tillsats.

Kenwooden tror jag är den starkare maskinen.
8
Kött och fisk / SV: Korv som inte behöver lagras kallt
« Senaste inlägg av Mårten Falk skrivet Idag kl. 08:40 »
Hej igen!
Jag kanske var otydlig... :D Jag har läst en hel del om att röka, fermentera och salta kött, framförallt om isterband och salami (och ölkorv...). Min fråga gällde alltså om det är någon som har egen erfarenhet av processen och som vill dela med sig av den. Jag har hittat recept etc, men jag är ute efter erfarenheter av vad man ska tänka på, vad som kan gå snett och om man kan använda kött som varit fruset ett tag.
9
Drycker / SV: Kokkaffe
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 07:57 »
Får skämmas med det här om Juhla Mokka, kollade på sidan av paketen jag har hemma och det står i mindre svensk text, Jubileums Mocka. Mina föräldrar visste om det och det var vanligt man kallade de för Jubileums Mocka då dom var yngre.

Det finska namnet börjar ta över...
10
Bostad finnes / Torp finnes herrljunga att medhyra
« Senaste inlägg av tanja skrivet Igår kl. 22:09 »
Hej!
Intressekoll för att hyra in sig i vårt torp I herrljunga,  mitt ute i skogen inga grannar!
En vackert 18 hundra talare med 2 våningarna.

El finns , vatten får en fylla på med dunkar o ta med sig , dock finns vatten ut brunnar för disk osv
Utedass ,plus en pottipott för kiss på lilltoan inne.
Öppen spis som väntar att få rappas längst upp med taket sen går det att elda loss!

Ej färdigställd bastu , saknar en liten bastukamin bara.

Som sagt ,mitt ute i ingenstans så en behöver bil!
Vi söker gärna folk som längtar,  är händiga ,odlar osv

Finns mer att säga kanske men som sagt bara en intressekoll , kostnad efter överenskommelse, vi är inte ute efter att tjäna pengar, vill bara att det ska åtnjutas o användas!


Allt gott
Tanja
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

213 gäster, 3 användare
addebadde, Mårten Falk, Pateras

* Forum

* Om tidningen Åter- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser