Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Getraser & avel / SV: Nubisk get
« Senaste inlägg av Cloudberry skrivet Idag kl. 10:32 »
Hej! Jag ser att detta är en gammal tråd, men undrar hur det har gått för dig i sökandet? Jag är också supersugen på just nigerianska dvärggetter!
2
Grönsaker, vegetariskt / SV: Vad äter ni idag? Vegetarisk version.
« Senaste inlägg av bos taurus skrivet Idag kl. 09:39 »
Vegetarisk kålpudding med lingonsylt igår och idag vegetarisk lasagne med spenat.
3
Fordonsdrift / SV: Kan min bil köras på e85?
« Senaste inlägg av Besksöta skrivet Idag kl. 09:26 »
Hur långt behöver du köra?
Det blir ungefär 40 mil per vecka
4
Frukt & bär / SV: Mullbär och Valnöt
« Senaste inlägg av Ett svart får skrivet Idag kl. 08:28 »
Korspollinering - Mullbäret "Mulle" som är det vanligaste i Sverige skall inte behöva korspollinering. Mina grannar har bara ett träd och det hade massiva mängder frukt i somras. Valnöt - jag vet inte hur det är med "Loiko" men de Manchuriska verkar klara sig ensamma. Åtminstone grannen får en hel del nötter på sitt, jag får nästan inga på mitt men det är ganska ungt och har bara blommat några år. Och vi bor såpass långt ifrån varandra att våra träd inte kan befrukta varandra.

Odlingsvärda sorter i Sverige - Mullbäret "Mulle" som sagt. Mullbär är ju lite tveksamt härdiga i Sverige men Mulle är bland de härdigaste. Fryser tillbaka lite vissa vintrar i zon 3 men borde vara fullständigt härdigt i Skåne zon 1. När det gäller äkta valnöt kan "Loiko" säkert överleva i Övik, men fryser säkert tillbaka de flesta vintrar. Den skulle säkert funka perfekt hos dig i Skåne utan tillbakafrysning. För det är ju skillnad på att nätt och jämnt överleva, och att frodas.
5
Frukt & bär / SV: Mullbär och Valnöt
« Senaste inlägg av Jacobski skrivet Idag kl. 02:45 »
Mina svarta mullbär från frö började ge frukt efter 6 år från att de grodde, och då blev de lite misshandlade i krukor de första åren med brist på näring och uppmärksamhet.. hade säkert kunnat få frukt efter åtminstone 4-5 år annars. Jag tror de olika arterna svart/rött/vitt mullbär brukar ge frukt efter 3-5 år under hyfsade förutsättningar. Svart mullbär är väl åtminstone härdigt upp till zon 3 och vitt mullbär ungefär detsamma, vill du ha extra härdiga mullbär så ska du istället ha röda mullbär(Morus rubra). Oftast så sitter han och honblommorna på samma planta, men har hört att vissa plantor kan ha enbart han- eller honblommor och då behöver man ju mer än ett träd. Då kan det ju vara värt med att hitta en bra namnsort eller dra upp det från sticklingar från något bra exemplar(mullbär är väldigt lätta att odla från stickling).

Vanlig valnöt(Juglans regia) funkar hyfsat bra i zon 1-2, finns också en vitrysk sort med namnet Leiko som tydligen växer så långt upp som Örnsköldsvik.

Grå och svart valnöt och hjärtnöt är härdiga åtminstone upp till zon 3-4 och grå/hjärtnöt kan ge skörd så tidigt som efter 2-3 år, medans vanlig valnöt behöver minst 4-5 år om du har tur och svart valnöt ofta ännu fler år än så. Finns också manchurisk valnöt som hör till de härdigaste och kan odlas uppemot zon 5 men den sägs vara svårknäckt och att när man väl lyckas knäcka den så blir det lätt att skalbitarna blandas med kärnorna, svarta valnötter är också kända för att vara väldigt svårknäckta. Från vad jag har läst så verkar hjärtnöt vara den näst mest odlingsvärda sorten efter vanlig valnöt då den sägs höra till bland de absolut godaste valnötterna och är både härdig och ger skörd tidigt och verkar hyfsat lätta att knäcka. Trädet verkar heller inte bli lika stort som vanlig/svart/grå valnöt.
6
Uppvärmning / SV: Elda i kakelugn, för varmt?
« Senaste inlägg av Funky Skebo skrivet Idag kl. 01:12 »
Min erfarenhet är att bara de är inkörda över nån dag så kan man maxa dem med björk. Har 3 st som går 2 ggr/dygn när det är kallt och gjort så 5 år. Fyller så mycket det går och inte går det att hålla nån hand på inte. Mer så att man kan börja tänka på nästa brasa när man kan ha handen mot.
7
Uppvärmning / SV: Elda i kakelugn, för varmt?
« Senaste inlägg av Rolle 007 skrivet Idag kl. 00:12 »
Min erfarenhet av kakelugnar är att elda små brasor men länge, ryms inte så mycket ved i varje omgång heller.
8
Grönsaker, vegetariskt / SV: Vad äter ni idag? Vegetarisk version.
« Senaste inlägg av RinaRina skrivet Igår kl. 22:06 »

Ramen med kimchi på hemodlad kål, lök och morot
och groddade gröna linser.
9
Grönsaker, vegetariskt / SV: Vad äter ni idag? Vegetarisk version.
« Senaste inlägg av LimJans skrivet Igår kl. 21:54 »
Langos igår, risotto idag.
10
Getter sökes / Kastrerad bock sökes
« Senaste inlägg av Grevequist skrivet Igår kl. 19:29 »
Hej! Söker en kastrerad bock som kan flytta in i vår stora kuperade naturhage som sällskap till de två andra getterna!

Bor i Nordvästskåne
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

503 gäster, 7 användare (1 dolda)
Znibban, Banelinjen, Liisa, Cloudberry, Ett svart får, Mattias

* Forum

* Om tidningen ÅterSå glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser