Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Även om du målarmäster köper utländskt då det går att välja svenskt gör inte jag det.
Jag tänker att många på detta forum vill odla själva, köpa svenskt och kanske rent av inte ta maten ur munnen på folk i fattigare länder.

Om vi äter mindre kött från gris och ko och mer vilt, svenskodlat som rotsaker, spannmål och mjölk är jag förhoppningsfull att Östgötaslätten räcker till att försörja såväl det magra Småland som Sthlm och Östergötland
Om Skåne odlas konventionellt med rationella metoder och dikena underhålls och förnyas klarar nog den skånska bonden att hålla sej själv och folket norr om dalälven med brödsäd.

Sveriges befolkning ska äta och varför ska då vi lägga ner produktiv odlingsvärd jordbruksmark?

Det löser inga energiproblem att lägga klass 1 åker under vatten, bygga villamattor och köpcentrum på prima åker, men skapar nya energiproblem då vi måste ta födan från andra länder som kanske behöver den bättre själva.
2
Bygga och renovera / SV: Hur tjock isolering med träfiber?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 21:02 »
i nyproduktion idag läggs 400 mm i tak ,minst 250 mm i vägg. Golv består av gjuten platta som är gjuten på cellplast. Men det är i normalproduktion för bostad/kontorsutrymmen.  Kommande byggregler lär gå mot nollvisionshus så de lär bli än mer isolerade.
Du bör ha minst 250-300 i tak. Det är där värmen försvinner. minst 200-250 i vägg. Där spelar ju också valet av fönster /dörr in. De bör ju vara av samma standard.Golv beror på konstruktion men minst 200 mm.Gärna mer om du bygger torpargrund.
 Valet av värmekälla spelar mest en ekonomisk roll. Har du tillgång till egen ved kan man ju dra ner på isolering. Du får bara elda mer. Vill du använda annan energikälla där oftast el är inblandad i någon form  spelar ju isolering en större roll. det är ju en kostnadsfråga.
Jag skulle nog satsa på cellulosafiber i någon form. finns ju idag i skivform med ungefär samma isoleringsvärde som mineralull. Hampafiber som nämnts är också ett bra alternativ. Har samma värden som cellulosafiber. Vitsen med de materialen är att plast inte behövs i konstruktionen samt att de andas dvs inte buffrar fukt. mineralull gör det och kan alltså orsaka mögelproblem och i värsta fall rötskador på konstruktionen. Därav behovet av plast som diffspärr.
3
Ingen erfarenhet, men jag har stött på folk som tror att det blir en otrolig mängd värme ur komposter. Man får komma ihåg att det är sämre verkningsgrad än om man eldar upp materialet, och att det är lite känsligt eftersom kyla stannar av processen, och när du plockar ut varmt vatten för du in kallt i andra ändan. Att en bal brinner under en längre tid betyder ju inte att det är så många kWh som avges.

Men det finns värme att hämta där organiskt material bryts ned. Vi som har får och djupströbädd märker ju hur bra det värmer hos fåren. Det finns dock energi kvar då vi öser ut bädden och låter den multna färdigt på en betongplatta. Vore det inte så långt från huset så skulle jag gärna lägga ett rör under högen som fick förvärma vattnet till varmvattenberedaren.

Precis..  temperaturspectrumet där komposten ger värme är väldigt smalt vilket gör det känsligt för störning..
4
nja,Sverige är inte självförsörjande på särskilt många livsmedel. Vi importerar det mesta och så gör nästan hela västvärlden. matodlingen sker i de fattiga länderna som egentligen hade behövt det självt. vi betalar definitivt för lite för deras produktion. skulle Sverige /europa bli avstängt av någon anledning så denna produktion inte når oss skulle du nog få känna på svält. trots mer åkermark och bättre odlingsmetoder än på den tiden svenskar emigrerade. gå en runda i valfri livsmedelsaffär och studera var maten kommer ifrån. Visst finns ett svenskt inslag men plocka bort allt annat så blir hyllorna väldigt tomma. så tomma att det blivit bråk hos kunderna. Jämför situationen i dag i Storbritannien som pga handelshinder(självvalt brexit utan handelsavtal)  inte får sin normala import. Tomma hyllor. Brist på många stapelvaror. sedan finns det en stor produktion i landet som idag går förlorad pga att man skickat hem den europeiska arbetskraften som gör att jordbruket får stora problem med skördandet;plockandet m.m. Tänkte inte på det sa Brexitledaren! vilket ju gör att jordbruket drabbas av stora förluster och konkurser. Men det är ju en annan fråga.
idag var jag o handlade, Den enda genuina varan som jag vet är svensk var den lokalproducerade mjölken. Övriga varor hade importerade/eller delvis importerade ingredienser. Och skall man hårddra det så var nog även mjölken beroende av  import. Kraftfoder och soya brukar ju ges till mjölkkor. annars var utbudet av mjölk stort,fanns både dansksvensk (Arla),finsk(valio) och Icas egna från svenska gårdar(görs av Arla så det vete fan) . mitt val föll på ett lokalt märke pga att jag då vet  att det är en svensk bonde i närheten som gynnas.

Faktum är att våra svenska mjölkbönder om dom har möjlighet hellre producerar sina mjölkkors foder då det blir billigare än att köpa in.

I tex Värmland finns det inte en endaste bonde som säljer sin säd till humankonsumtion utan allt går till djurfoder.
I min egen trakt i västra Götaland så gör man samma sak med säden i den lilla utsträckning man ens odlar det. Man kör det mellan varven dock då ett sädesår på vallen ofta innebär att man Man får bort oönskade växter som hämmar valltillväxten.
Då sår man i vallgrav samtidigt som säden som man antingen tröskar eller gör ensilage av.
5
Jordens snart 8 miljarder människor behöver mat, att blötlägga odlingsvärd högklassig jordbruksmark i det läget verkar tanklöst. Här i Östergötland är Tåkern sänkt 1,7m och har varit så i 175år, det är en av anledningarna till att vi har så mycket god åker jord och nu är vi 7miljoner fler invånare i landet som inte längre svälter och behöver fly till Amerika för att åkermarken inte räcker till att försörja oss.
nja,Sverige är inte självförsörjande på särskilt många livsmedel. Vi importerar det mesta och så gör nästan hela västvärlden. matodlingen sker i de fattiga länderna som egentligen hade behövt det självt. vi betalar definitivt för lite för deras produktion. skulle Sverige /europa bli avstängt av någon anledning så denna produktion inte når oss skulle du nog få känna på svält. trots mer åkermark och bättre odlingsmetoder än på den tiden svenskar emigrerade. gå en runda i valfri livsmedelsaffär och studera var maten kommer ifrån. Visst finns ett svenskt inslag men plocka bort allt annat så blir hyllorna väldigt tomma. så tomma att det blivit bråk hos kunderna. Jämför situationen i dag i Storbritannien som pga handelshinder(självvalt brexit utan handelsavtal)  inte får sin normala import. Tomma hyllor. Brist på många stapelvaror. sedan finns det en stor produktion i landet som idag går förlorad pga att man skickat hem den europeiska arbetskraften som gör att jordbruket får stora problem med skördandet;plockandet m.m. Tänkte inte på det sa Brexitledaren! vilket ju gör att jordbruket drabbas av stora förluster och konkurser. Men det är ju en annan fråga.
idag var jag o handlade, Den enda genuina varan som jag vet är svensk var den lokalproducerade mjölken. Övriga varor hade importerade/eller delvis importerade ingredienser. Och skall man hårddra det så var nog även mjölken beroende av  import. Kraftfoder och soya brukar ju ges till mjölkkor. annars var utbudet av mjölk stort,fanns både dansksvensk (Arla),finsk(valio) och Icas egna från svenska gårdar(görs av Arla så det vete fan) . mitt val föll på ett lokalt märke pga att jag då vet  att det är en svensk bonde i närheten som gynnas.
6
Bygga och renovera / SV: Hur tjock isolering med träfiber?
« Senaste inlägg av Bösahusarn skrivet Idag kl. 20:32 »
Jag har provat med hampa, försäljaren nämnde att det inte fanns någon vits med mer än 200mm, tydligen blev det inte så mycket bättre bara för att stoppade i mer.

Och det var precis vad jag sökta på min lilla vindsvåning.

Luftspalt, hampa, vindpapp och sist panel.

Funkar fint för mej men jag bor inte i norr…
7
Intressant tråd.
Men jag undrar-är det en ren teoretisk en, eller finns det någon här som faktiskt har praktisk erfarenhet med alternativ energiproduktion (eget sol/vindsystem/vatten/vätgas...) inkl. lagring (och vill dela med sig av detta)?
I min erfarenhet så blir det mesta spektrum konfust till omöjligt i teori och diskussion, medans väldigt enkelt och klart i faktisk praktik (och grunden för att det inte händer nån förändring i det stora är att vi idag lever i et håplöst teoretiskt samhälle).
Vätgas lagring et typiskt exempel i min erfarenhet, brukar finnas hur många teorier som helst varför det inte ska/kan fungera och 99% av alla visar sig att vara komplett nonsense när man faktiskt jobbar med det i praktik.
Speciellt intresserad är jag personligen om andra här har erfarenhet med solceller/batteri system vs sol/ H2 och HHO (/Ammonia..)system så vi kan utbyta det vi lärt oss..?
avseende vätgas/bränsleceller/lagring så är det gammal teknik som används idag och har använts i minst 30 år. finns åtskilliga anläggningar på olika öar i världen som förser mindre samhällen med el. Men även i Sverige finns fungerande anläggningar i olika storlekar så det är inget okänt. problemet är att det inte finns någon storskalig produktion av komponenter till dessa anläggningar vilket leder till dyra installationskostnader. framförallt är det elektronik på styrsidan som det saknas färdiga enheter. de pilotanläggningar som byggts har ju fått göra egna innovationer .
på fordonssidan är ju tekniken med bränsleceller i produktion inom både lätta o tunga fordon. toyota har i 10 år producerat bränslecellsbilar och salufört i många länder. Problemet här är att det ofta saknas infrastruktur (vätgasmackar) så då blir det mindre intressant att inköpa ett sådant fordon. Dock finns det ett antal fordon i trafik även i Sverige. Och våra tunga fordonsindustrier exporterar både lastbilar och bussar med bränslecellsteknik sedan flera år tillbaks. 
8
Jordens snart 8 miljarder människor behöver mat, att blötlägga odlingsvärd högklassig jordbruksmark i det läget verkar tanklöst. Här i Östergötland är Tåkern sänkt 1,7m och har varit så i 175år, det är en av anledningarna till att vi har så mycket god åker jord och nu är vi 7miljoner fler invånare i landet som inte längre svälter och behöver fly till Amerika för att åkermarken inte räcker till att försörja oss.

Du tar nu upp 1 av minst 10 000, kanske 100 000.  Alla dom andra som är skapta i gropar, under nivå av omkringliggande sjöar. Ett fåtal funkar. Men dom flesta gör inte det. Dom är mest urdikade surhål som på sin höjd gynnar myggen.
9
Även mycket åkermark är skapad av sjö. Dom flesta innebär problem för bonden då den alltför ofta är sumpig. Lägg igen dikena.
Jordens snart 8 miljarder människor behöver mat, att blötlägga odlingsvärd högklassig jordbruksmark i det läget verkar tanklöst. Här i Östergötland är Tåkern sänkt 1,7m och har varit så i 175år, det är en av anledningarna till att vi har så mycket god åker jord och nu är vi 7miljoner fler invånare i landet som inte längre svälter och behöver fly till Amerika för att åkermarken inte räcker till att försörja oss.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser