Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Bostad finnes / SV: Underbar odlingsfastighet!
« Senaste inlägg av skogaliten skrivet Igår kl. 23:42 »
Ja, verkligen fint ställe med ett kalhygge som närmaste naturmiljö! Här kommer man trivas när man gillar skövlad natur! Vad vore Sverige utan sina kära kalhyggen och trädplantager?! Oskyddad kallt och blåsig läge genom exponering genom kalyta framför näsan.

Om ett par år finns där ny frisk och grön ungskog. Så om tre-fem år, så märker man inte av att en mindre yta huggits ner. Dessutom så kanske en högvuxen skog alldeles bakom tomten gjort tomten onödigt mörk och skuggig.

De flesta som köper ett hus på landet, gör det i avsikt att bo där längre än tre-fem år. Så man kan snarare se det faktum att området prcis bakom huggits, innebär att det inte kommer att huggas skog bakom tomten de närmaste 50-80 åren i varje fall, utan den som bor där får vara åskådare till hur en ny skog växer upp och utvecklas istället.

Generellt är området talldominerat, med insprängda områden av gran eller ibland triviallövträd. Om det var tall där det huggits, så måste man välja mellan en storm, en skogsbrand eller att hugga ner samtliga träd om det ska kunna blir tallskog igen. Tall är väldigt ljuskrävande, och det blir ingen tall om andra träd som gran eller björk skuggar marken.

Skulle det ha varit granskog, som varit skadad av granbarkborre, som huggits, så är det en välgärning för helheten av skogen kilometervis runt omkring att "smittade" och döda träd tagits ner. Annars riskerar väldigt mycket skog att dödas av granbarkborre runt omkring.

Den huggna ytan är dessutom väldigt liten, ser ut att vara under 1 hektar. Så små ytor påverkar sällan den biologiska mångfalden, utan örter, insekter och fåglar flyttar snart in igen.

När det klagas över kalhyggen, så brukar man oftast se stora ytor på 30-75-100 hektar eller mer framför sig.

Det enda möjligen negativa med läget, är att det är centralt i ett vargrevir.

Nej, jag bor inte där, men har bekanta som jag besöker rätt ofta, som bor i närheten.

2
Bostad finnes / SV: Underbar odlingsfastighet!
« Senaste inlägg av Vildmarksmannen skrivet Igår kl. 21:07 »
Ja, verkligen fint ställe med ett kalhygge som närmaste naturmiljö! Här kommer man trivas när man gillar skövlad natur! Vad vore Sverige utan sina kära kalhyggen och trädplantager?! Oskyddad kallt och blåsig läge genom exponering genom kalyta framför näsan.
3
Höns: Sjukdomar och skador / Axilur avmaskning höns
« Senaste inlägg av Linjerat skrivet Igår kl. 16:57 »
Hej!

Mina höns drabbades av mask för ett tag sedan - kontaktade veterinär och fick bra information angående Axilur.

Tänkte att jag skriver tillvägagångssättet här så att någon annan kanske kan bli hjälpt- på samma sätt som Alternativ.nu hjälpt mig många gånger.

Så. Löp och köp flytande Axilurlösning till hund.
Mina 15 höns väger cirka 40 kg tillsammans och för dessa blev dosen 2 mg per kilo.

"40  x 2 mg är 80 mg . Det betyder 0,8 ml av hund axilur per dag i 5 dagar"

Blanda det i dricksvattnet och se till att det är det enda vattnet de dricker av. Ingen karens på ägg.



4
Meka / SV: Morgontrött Kia
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 13:48 »
Beträffande slavcylindern och hur mycket jobb det är att byta den, så kolla hos någon bildelsnasare på nätet (t ex Trodo) hur den ser ut. Om det är en ringformad cylinder som sitter runt växellådans ingående axel, så är det ett ganska stort jobb att plocka isär för att renovera eller byta den, eftersom växellådan måste tas ner. Men om det är en "enkel" cylinder som trycker på en hävarm via en tryckstång och sitter utanpå kopplingskåpan eller växellådan, bör det hela vara enkelt gjort. I det senare fallet bör man ganska lätt kunna se slavcylindern om man tittar tillräckligt djupt ner i motorrummet.
5
Meka / SV: Morgontrött Kia
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Igår kl. 13:36 »
Om det är slavcylindern behöver hela kopplingen bytas, plockas ur då?

Det beror på hur det är byggt och vad som är felet.

Ärligt talat så är det näst att åka till en verkstad, få dom att diagnostisera och åtgärda dina problem.
Ja.. det är inget som man gärna vill men snart nog blir det ett måste.
6
Meka / SV: Morgontrött Kia
« Senaste inlägg av mulen skrivet Igår kl. 12:35 »
Om det är slavcylindern behöver hela kopplingen bytas, plockas ur då?
7
Bygga och renovera / SV: husgrund
« Senaste inlägg av Dre skrivet Igår kl. 11:29 »
Hej,

Det låter som en klok ordning att göra saker.

Vi hade hög fuktkvot i vår krypgrund, och blev rekommenderade samma sak, plus att lägga plast/isolering på botten och sätta in en avfuktare, för att hjälpa till att hålla torrt och torka ut.

Vårt hur ligger på krypgrund i slänt (också tillbyggt 2 ggr) där tillbyggnadsdelen är endast 7 cm över mark som lägst.
Hörde att man kan fråga de som kör slamsugarbil om de kan komma och suga upp organiskt material, vi gjorde det aldrig pga mkt svåråtkomligt runt, huset men tror det är mycket smart! Har 3 luftfuktighetsmätare i olika delar av krypgrunden, luftfuktigheten är alltid lägst vid den utbyggnad där det ligger singel, tvåa där "takhöjden är som högst" (jordgolv) och alltid fuktigast där grunden är närmast marken (jordgolv). Vi har lagt byggplast och markisolering på all mark i krypgrunden, tätat väggar så gott vi kunnat och kör avfuktare. den slår på automatiskt när luftfuktigheten är över 60%, det funkar bra och blev torrt nog att vi inte har behövt byta något trä. Phu. Hade jag gjort om allt och haft oändligt med tid och energi hade jag försökt gräva ut lite mer i de grundaste delarna och släpat in grus.

Vi fick ett fiffigt tips: eftersom det kommer mer avrinningsvatten från omgivningen i en slänt, är det bra att försöka bryta vattnets väg. Om berggrunden är nära markytan kan man borra/hacka en ränna i berggrunden som ett / eller uppochnervänt V med huset i V:ets öppning. Då rinner inte vattnet direkt mot huset och fuktbelastningen minskar. Har ej provat än, men besökt ett par hus som haft fuktproblem där detta gjorts och man fått ner fuktkvoten rejält!

https://www.lfs-web.se/ dom är mycket informativ med en blogg där de tar upp olika scenarion. Vet att forumet på byggahus.se har några trådar om att byta syll på husgrunder med.

Lycka till!
8
Meka / SV: Morgontrött Kia
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet 12 okt-24 kl 18:00 »
Tittade på grannens diesel-KIA och konstaterade att det är hydraulisk koppling i den.
Och då kan det som nämns finnas risk för skit i systemet.
Den är dessutom sammankopplad med bromsens tank.

Jag skulle antagligen börja med att försöka skölja ur systemet ner till kopplingen och byta ut all bromsvätska i hela systemet.
Noterade dock inte att det satt någon givare som håller koll på nivån.
Om det gör det så kan det larma på olika sätt, en separat lampa som lyser upp.
Eller att det kommer upp.so. en uppmaning att läsa ut felkoderna.
Det är billigare att lägga in det i bilens dator.
9
Meka / SV: Morgontrött Kia
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet 12 okt-24 kl 16:04 »
Gammal olja och att det lossat någon liten bit gummi eller rost som far omkring och täpper till ibland kan vara orsak till problem som kommer och går. Något som ofta händer i bränslesystemet, men även i i broms/koppling.

Våran Hyundai som är rätt lik Kian i mycket har problem med kopplingen som kräver att man trampar pedalen i mattan för att den skall frikoppla. Ibland kasar gummimattan upp bakom pedalen utan att man märker det, och då blir det besvärligt...
10
Grönsaker, vegetariskt / SV: Vad äter ni idag? Vegetarisk version.
« Senaste inlägg av Karl P skrivet 12 okt-24 kl 13:27 »
Dafgårds nya "Lasagne Green Dream"! ;D Nästan lika god som Karins Lasagne, och betydligt godare än föregångaren Karins Vegetariska Lasagne.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

407 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser