Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Meka / SV: Rätt olja till gräsklipparen?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 12:29 »
Man kan notera att om man lusläser det finstilta i instruktionsböckerna för B&S-motorer, så rekommenderar de en rak SAE 30-olja (alltså s k gräsklipparolja) endast för första fyllningen av en fabriksny motor. När motorn väl är inkörd efter något tiotal timmars drift, så kan man använda moderna bilmotoroljor, även syntetoljor.  Förmodligen är tanken med detta att det finns risk att de moderna oljorna så att säga smörjer FÖR bra för inkörningen, så man riskerar att kolvringar och cylinderlopp aldrig blir ordentligt inkörda om man kör med en sådan olja från första början, och riskerar att få dras med en motor med halvdan kompression och hög oljeförbrukning under hela livslängden.

Och man kan nog förutsätta att instruktionerna för en motorgräsklippare i första hand är skrivna med tanke på vad som gäller då den är ny och ska tas i bruk första gången.
2
Meka / SV: Rätt olja till gräsklipparen?
« Senaste inlägg av Lugnebergagård skrivet Idag kl. 12:19 »
Det är väll Husqvarna som äger Klippo numera? Har svårt att se att deras SAE 30 olja inte skulle fungera i klipparen. Finns att köpa på Maskinklippet bland annat. Står "för alla 4-takt gräsklipparmotorer". Ska fungera för deras egna prylar också då.
https://www.maskinklippet.se/tradgard/grasklippare-tillbehor/service-slitdelar-grasklippare/husqvarna-motorolja-wp4t-sae30

Annars är det som Torbjörn säger, SAE 30 är för sommarbruk. Det är inga problem att ha en bättre olja än föreskrivet. Du ska bara inte ha en för tunn eller för tjock.

I min Rider 420 TsX AWD kör jag Husqvarnas motorolja 10W-40, den är inte så dyr jämfört med maskinen och jag använder den för att ploga snö på vintern.
3
Meka / SV: Rätt olja till gräsklipparen?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 10:34 »
Varför vill du använda en "rak" SAE 30?  Den har ju inga som helst fördelar framför en vanlig bilmotorolja (multigradeolja).  Nackdelen med den raka oljan är, som tidigare beskrivet i denna tråd och många andra, att viskositeten är mycket kraftigt temperaturberoende. Den är trögflytande i kyla och blir lite väl tunnflytande när motorn är varm.  Om du istället använder t ex 10W-40, 5W-40, 10W-50 eller något liknande, så får du samma viskositet som en SAE30 har i genomsnitt, men mindre beroende av aktuell motortemperatur.

Man behöver inte stirra sig blind på just SJ-klassningen, om det är en högre API-klass (dvs en bokstav längre bort i alfabetet istället för J), så går det lika bra.

Man köper aldrig hem särskild olja för just gräsklipparen, utan man använder samma olja som till personbilen eller andra motorer som finns i hushållet, och som man ändå håller på lager.
4
Metall / SV: Frågor om kolässjor, träkol, koks och förbrukning
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 07:47 »
Ja jag har en gammal oljebrännare som ligger som jag tänkte göra om till ässja.

Eftersom bilder uppskattas gjorde jag detta igår, behöver smida några runda oc halvrunda "ringar" (till ett lieorv) och behöver hjälp att få dom rundare än vad jag lyckats med, så jag gjorde ett verktyg som jag hoppas ska hjälpa till och få det bättre med.5
Kontakter / SV: Kärlek
« Senaste inlägg av kattfot skrivet Idag kl. 06:40 »
Nu är det midsommar igen…
6
Övrigt fjäderfä finnes / SV: pekingankor ällingar
« Senaste inlägg av grimbart skrivet Igår kl. 22:48 »
än finns det ällingar kvar.. Passa på och köp ett gäng snigel-ätande godingar...
7
Brukshästar / SV: Är islandshästen en brukshäst?
« Senaste inlägg av Håkan B skrivet Igår kl. 20:17 »
Brukshäst Kan ju vara vad som helst egentligen Allt i från Shetlandhästar till stora Shirehästar har hu används i arbete
.   
8
Metall / SV: Frågor om kolässjor, träkol, koks och förbrukning
« Senaste inlägg av Håkan B skrivet Igår kl. 20:04 »
Fins ju dom som värmer med gamla oljebrännare även professionellt .
9
Bostad finnes / SV: Oansenligt torp i Skåne
« Senaste inlägg av biggelina skrivet Igår kl. 19:57 »
Skickat pm
10
Bostad finnes / Oansenligt torp i Skåne
« Senaste inlägg av Stockamöllan skrivet Igår kl. 17:48 »
Enkelt torp med lite småfix uthyres i mitten av Skåne till självkostnadshyra ca 1500-2000 kr i genomsnitt per månad för värme el sopor och slamtömning så istället för hyra behöver jag lite hjälp med hundpassning och hålla torpet levande
Torpet ligger i skogen, vägen är i mycket gott skick och underhålls
Gärna till Veganer/vegetarianer
Bra odlingsmöjligheter, har odlat en del själv
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

282 gäster, 6 användare (1 dolda)
Emma Wahlberg, Karlsdotter, LindaK, LouiseAllansson, Sven.82

* Forum

* Om tidningen Åter- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser