Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Jakt och fiske / SV: Ljuddämpare
« Senaste inlägg av Notdavid skrivet Idag kl. 19:13 »
Nu har du ju kanske redan hunnit köpa dig en dämpare, men... Jag kör med A-Tec 150Hz och kan rekommendera den. Det går bra att skjuta utan kåpor, tror enligt spec så dämpar den 32 dB utan att bli alldeles för stor. Ett annat (men dyrt) märke som dämpar väldigt bra är tyska Roedale (https://webshop.roedale.de/gx2/)
2
Inomhusodling / SV: Akvaponisk odling med fiskar i systemet?
« Senaste inlägg av Vargtand skrivet Idag kl. 18:35 »
Jag har läst att man förr odlade rudor i dammar som en del av ett liknande men äldre system.
(Har för mig att det var uppe på ett annat forum, men det kom inte så mycket mer ur det där)
3
Biodling / SV: Att smälta ur ramar och få dom rena med en gång.
« Senaste inlägg av Vargtand skrivet Idag kl. 18:32 »
Jag har inte provat det själv, men jag har hört om någon som använde en gammal tryckpanna från försvaret (den till koktrossarna) och körde av ramarna med ånga upphängda i en gammal tvättmaskinstrumma (så att han kunde tappar ur vatten och smält vax som han sedan lät stå och skikta sig i tråg så att man kunde lyfta ur vaxet när det stelnat), ingen aning om detta förstör ramar eller vax med tiden dock.

4
Bygga och renovera / SV: Bygger uthus/förrådsbod
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 17:06 »
Vi får se, men enligt vad jag läste ska en cementputs med tillräckligt hög cementandel hålla för frosten, och cementputsen finns bara på sidorna den når inte toppen av lecan som den impregnerade syllen ligger mot. Nu har vi ju också haft regn i flera dar så det har regnat på ovanifrån. När det är färdigt får vi se hur det blir med fuktvandringen men jag tror inte det blir så farligt.

Idag började jag på att försöka få upp nockåsen, gjorde en sorts stege:


Funkade ganska bra men blev lite trixigt det sista skedet, som också var det tyngsta att lyfta. Inte säker jag kan göra samma sak igen med sidoåsarna.


Efter det så ska den upp ännu ett steg, det går inte att lyfta hela den biten ståendes på en stege. Så jag fäste två diagonala brädor och applicerade wax på dom sådet ska glida bättre.Jag använde en vinsch för att dra upp åsen men den har visst inte fångats på bild, bara en biltemavinsch.


Jag måste stanna och göra ett trappsteg, sen ta ner vinschen och gå till andra gaveln och lyfta resten av vägen där. Sen montera ner igen och dra upp åsen den sista vägen.Men den ska fortfarande upp på centerstolpen....


Men jag vet hur jag ska göra, behöver skaffa en till vinsch dock. Men jag fäster vinscharna i varsin 2x4 som fästs i centerstolpen och som är längre än stolpen, sen vinschar jag upp åsen på plats.
5
Höns finnes / Tjörn Blandrastuppar (unga)
« Senaste inlägg av clara skrivet Idag kl. 16:48 »
Säljer 3 stk unga tuppar. Mammorna är grönvärpare, papporna av olika ras.
Snälla och fina, dock för många att behålla...
6
Inomhusodling / SV: Akvaponisk odling med fiskar i systemet?
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 15:34 »
Fisk är ju lite intressant som en länk i djurhållningen. Jag tänker för vår del mest på de höns vi har, och slaktrester efter dem. Fisk har ju inte precis samma sjukdomar och parasiter som höns kan ha, så det borde vara ett tryggt steg i näringsväven.

Vatten är kul, och det blir mer liv om man kan ha lite fisk. Vi har en damm nu, men den är vikt åt groddjur och den tar jag inte gärna vatten ifrån då den ligger lite långt från odlingarna. Men med en bevattningsdamm som hyser fisk så blir det två, kanske tre, flugor i samma smäll om jag dessutom kan fixa bra fiskmat.


Titta runt på nätet, och kanske besök någon med trädgårdsdammar, så du får uppslag. Jag har sett ett par stycken fina vattensystem i trädgårdar, men oftast görs de bara för att vara fina utan att koppla ihop det med fisk och odling. Men skönhet kombinerat med funktion lyfter det hela.

7
Bygga och renovera / SV: Bygger uthus/förrådsbod
« Senaste inlägg av fri skrivet Idag kl. 15:27 »
Det ser rejält ut! Är nog inte många som orkar skrä sina takåsar numera.

Måste bara fråga om du avsiktligt har återfyllt runt den putsade grunden med grus innehållande 0 fraktion?
Putsen ser fuktig ut nu, det kan ju innebära putssläpp när det fryser till vintern och du har ju valt att inte ha någon syllpapp så risken finns också att kapilärkrafterna drar upp fukt i syllen.
8
Inomhusodling / SV: Akvaponisk odling med fiskar i systemet?
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Idag kl. 15:19 »
Peckas tomater i norr kör den varianten, säljer tomater och fisk.
9
Bygga och renovera / SV: Hur tjock isolering med träfiber?
« Senaste inlägg av fri skrivet Idag kl. 15:04 »
Bra att du hittat till Boverket.
Underslag är brädorna man spikar om man inte vill ha öppen takfot och har inget med husets yta att göra.
Utkragningen som mäts är alltså taksprånget och det ska vara max 0,5m om ytan ej ska räknas.

Trevligt om du kan och får bygga som du önskar, jag vet ingen som ångrar att man tog till i yta när man höll på och byggde, mtrl kostnaden per tillkommande kvm är normalt sett nästan försumbar när man är färdig med bygget och är i brukningsfasen av ett hus.

10
Inomhusodling / SV: Akvaponisk odling med fiskar i systemet?
« Senaste inlägg av Vargtand skrivet Idag kl. 14:41 »
Intressant, jag satt just och undrade om det var tillräckligt med naturlig näring, eller om man fortfarande behöver tillsättta saker.
Jag har också länge funderat över en damm i trädgården här som skulle gå att att ha fisk i som komplement och inte minst för att öka trevnaden, kanske för litet för matfisk men de borde kunna processa biomassa kanske, det skulle vara roligt att kunna förena nytta med nöje tänkte jag.
Ju mer man kan producera själv utan att behöva köpa in saker för att det skall fungera dess bättre resonerar jag då man har koll på hela kedjan och vad som tillsätts.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

419 gäster, 7 användare (1 dolda)
Ett svart får, JNS, Sven.82, Lasse-hatten, hofboss, HJFF

* Forum

* Om tidningen Åter- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser