Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Uppvärmning / FLYTTAD: Intresse för ved på rot? Laholmstrakten
« Senaste inlägg av LimJans skrivet Idag kl. 07:57 »
2
Övrigt om odling / SV: Gränsvärden för PFAS överskrids i regnvatten.
« Senaste inlägg av sayerbýr skrivet Igår kl. 21:13 »
Lösningen är enkel men otroligt obekväm för den stora massa på jorden. Och speciellt då den massan som är större än Sveriges lilla befolkning som inte ens kommit upp till vår levnadsstandard än har ett driv att få komma till den nivån. Och resten av världen hjälper till på sitt lilla konstiga vis.

Sluta konsumera i överflöd och produktionen minskar och fabriker stängs… end of story.

Men för de som inte kan tänka sig att ändra sin livsstil för miljöns skull behövs denna propaganda. Det behövs en synda bock. Det behövs en skrämsel-taktik för att få en större massa att flytta sig i en riktning någon önskar. Du behöver även en vision, en morot ett hopp. Sen kan du få vilka stollar som helst som ledare för ett land.

På 50-talet lobbade Svenska staten för att lägga en sten i påsen när en slängde skit överbord när en var ute och seglade/åkte motorbåt. Detta sker än idag och en undrar hur många generationer av märkliga ämnen vi fått i oss genom åren.

I stort sätt ALLA förpackningar i en butik innehåller plast i någon form. Och det finns studier på att microplast finns i kompiösa mängder i våra lungor. Eller iallafall på de döda de forskat på.

Lite som Själv är bäste dräng skriver.
Det som ger uppmärksamhet för dagen är det som det skrivs om. Någon har alltså lyckats få uppmärksamhet i en sakfråga. Jobbar säkert med frågan och behöver behålla sitt jobb för att finansiera sitt lyckliga liv i överflöd och titel-status. Inget emot personen eller gruppen människor alls utan enbart en reflektion på hur vår art lever och beter sig, enskilt och i grupp.

Om någon månad är Kriget i Europa en sido-notis för att det blivit normaliserat. Så snart något blivit normaliserat är det borta och fokus flyttas till något värre. Gretas jakt på att få storföretagen att sluta förpesta vår jord är som en dimma. Det är inte storföretagens jobb att sluta producera. De producerar för att folket efterfrågar det. Men Greta fick genomslag. Även om hon enbart är en Copy-cat från tre-fyra tidigare tonåringar som talat inför de stora ledarna. Dock på en tid där uppmärksamhet inte spreds som en löpeld över hela jorden.

Så min lösning blir att hitta ett filter som gör så bra jobb det går. 99.9% är inte illa, Sawyer eller vad de heter. Bör fixa jobbet helt ok.
Men ska jag sätta tält över mina odlingar om jag hade några? Hinner jag dö innan jag märker av effekterna av någon kemikalie i mina grödor?

En få backa några steg och bli lite egocentrisk för en stund. Det finns konsekvenser på kort sikt och lång sikt. Och huruvida en vill bli nämnd i någon historiebok som en bisats till en händelse eller inte.

Tänk så här annars, nästan alla män får prostatacancer. Men de flesta så sent att de hinner dö av andra orsaker.

Jag är inte längre säker på att mitt svar hjälper dig men perspektiv är alltid bra.
3
Uppvärmning / SV: Termorossi eller Delmac vedspis?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 21:10 »
Det finns all anledning att vara skeptisk mot verkningsgradssiffror på vedspisar och andra vedeldade apparater, i synnerhet om någon som har ekonomiskt intresse i att framhålla en viss spis framför en annan är den som kommer dragande med siffrorna.  En bra om än något ålderstigen artikel om saken kan rekommenderas, http://runeberg.org/tektid/1937a/0448.html och flera följande sidor.
4
Övrigt om bygga & bo / SV: Ventilation i dass
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 21:07 »
Som jag har nämnt i flera tidigare trådar, har vi vid släktens sommarstuga en gammal s k mulltrumma från 70-talet. Utan ventilationsfläkt och med bara självdrag blev klimatet på dass ganska odrägligt med både lukt och flugor.  När el drogs in där i början av 90-talet, kapades ventilationsröret och en redan då gammal 5" 230 V datorfläkt sattes in mellan rörändarna och smetades fast med stora mängder av något sättlim, byggtätningsmassa eller liknande.  Det visade sig att full fart på fläkten var helt onödig och gav mycket oljud.  Den matas nu med två lämpligt valda kondensatorer i serie och en strömbrytare för att koppla in den ena, den andra eller båda parallellt för att få tre olika hastigheter. Innan dess gjordes försök med en dimmer men det fungerade inte bra, det blev ständigt pendlande varvtal och andra irriterande fenomen.
Som regel får fläkten nu gå på lägsta hastighet, det är bara vid riktigt varmt väder och mycket folk som använder mulltrumman som man kan behöva köra en högre hastighet dagtid.
5
Biodling / SV: demaree avläggare.
« Senaste inlägg av Thomas_ skrivet Igår kl. 20:44 »
Ang Demaree avläggare/ svärmförhindring utan att göra avläggare under drag.
På en ordinarie Demaree så har man skattlådor mellan det nya yngelrummet och det gamla ,om man sätter det gamla yngelrummet med öppet yngel och ägg ovanför spärrgallret med skattlådor emellan det nya och gamla yngelrummet så får man viceceller, helt ok om man vill göra avläggare, men om man vill slippa viceceller räcker det att sätta det gamla yngelrummet ovanför det gamla med spärrgaller emellan?

https://www.youtube.com/watch?v=AnIQpmqmE84&ab_channel=BlackMountainHoney

https://www.youtube.com/watch?v=58Ah3p2TlFA&ab_channel=PhillyBeeGuild

Biodlare är som regel mästare i att krångla till saker och ting.  :)  Den bekväma vägen att välja är istället att enbart syssla med svärmtröga bra bin.  ;)
6
Vatten och avlopp / SV: Vattenrening av regnvatten till dricksvatten
« Senaste inlägg av sayerbýr skrivet Igår kl. 20:36 »
Hej,

Vill du få ett svar taget från verkligheten ska du ta kontakt med urvaken.com.

Han lever med vattenuppsamling, rotation av dunkar, manuellt uppkopplade reningsfilter och en klar beräkning på hur mycket vatten det EGENTLIGEN går åt till en person per dag/månad/år. Samt sedan en tid tillbaka även ett gäng höns och katter. Så har han levet under flera år och det sista året på heltid.

Det finns ett tankesätt bakom som teoretiker inte nämner.
Vilket vatten används till vad och hur används resurser sommar vs vinter.
Självfall och storlek på dunkar för att enkelt kunna hantera dem.
Hur lång tid tar det att rena x liter etc etc.

Modellen kommer att implementeras i min stuga inom två år.
7
Inomhusodling / SV: Våra förodlingar 2023
« Senaste inlägg av javill skrivet Igår kl. 20:31 »
Fick hem lite från idag men har inte sått dem ännu. Det är i alla fall 2 sorters sparris och två sorters kronärtskocka som borde sås nu. Har chilifrön sen ifjol vet jag men har inte gått igenom dem ännu. Vilken dag som helst…  ::)
8
Övrigt fjäderfä finnes / Löpanksdrake
« Senaste inlägg av Harrieth skrivet Igår kl. 19:00 »
Brungrå löpanksdrake kläckt i september 2022

Finns utanför Åmål.

Kan mejla bild vid intresse, för stor att få med här.
9
Uppvärmning / SV: Termorossi eller Delmac vedspis?
« Senaste inlägg av lena melin skrivet Igår kl. 17:08 »
Hej! Vi har köpt Olympia Plus från MSB, tillverkas i Serbien. Den ger 3 - 12 kw med ved, eller max 14 med annat bränsle. Spisen rekommenderas varmt. Värmer hela huset, 1 och 1/2 plan. Har bortemot 30 grader när vi slutar elda för kvällen i rummet vi eldar, och 20 på ovanvåningen. En superfläkt i taket som vi sätter igång när det är för varmt i rummet vi eldar. Spisen har 87% verkningsgrad, ugn och spisplatta och asklåda. Vi har ugnen öppen när vi inte värmer mat i den. Värmer färdiglagad mat då den kräver mycket passning om man har 120mm skorstensrör som tillverkaren rekommenderat, då kan ugnen gå upp över 300 grader. Man lär sig dock sparelda rätt snart, så den funkar jättebra, 3 - 12 kw står det i bruksanvisningen. Eldar mer än halva dygnet när det är minusgrader ute, har inte satt igen i taket mellan våningarna och dessutom satt ett fint vitt galler på andra våningen i väggen. Synat och klart av skorstensfejarmästaren.
Bytte från en gammal 40 årig Contura med ca 17% verkningsgrad.
10
Inomhusodling / SV: Våra förodlingar 2023
« Senaste inlägg av korren skrivet Igår kl. 17:07 »
Chili Santa Fe först upp.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

224 gäster, 2 användare
Hans Hultén, bergh

* Forum

* Om tidningen Åter- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser