Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Jordbruksredskap
« Senaste inlägg av TW skrivet Idag kl. 21:34 »
MF135 har 22mm lyftarmstappar och om jag inte minns fel är tryckstångstappen 19mm. De flesta redskap med den sortens fästen passar på den.

Starkran och kärra med fällbara stakar fungerar bra i skogen. Om starkranen inte har bomsväng kan det löna sig att eftermontera en sådan.

Det finns få griplastarvagnar i den storleksklassen som passar din traktor och de som finns kräver vanligen större flöde och större oljevolym i hydrauliken än din traktor har. Då måste du ha en extra hydraulpump på kraftuttaget och en extra oljetank.

Du har mycket bra oljetryck så många hydrauliska redskap fungerar bra om du eftermonterar en retur och ett litet ventilbord men det gäller att redskapet inte kräver för mycket olja.
Om din 135 har multipower snabbväxel med den större modellen av multipowerpump (vanligt på litet nyare exemplar) går det att koppla ett ventilbord för yttre hydraulik till multipowerpumpen och så kan du köra trepunktslyften och yttre hydraulik helt oberoende av varandra precis som på en toppmodern traktor. Mycket praktiskt.

Hydrauliska vedklyvare som trycker in kilen i sidan på metersvedklabben kräver vanligen både mindre flöde och mindre oljevolym än de som klyver metersved på längden. Därför är klyvare som klyver från sidan mer lämpade för din traktor.

Här i Finland är det mycket vanligt med små baklastaraggregat som passar i trepunktslyften på MF135 och liknande. De bättre modellerna har skjutande hydraulcylinder och tillräckligt stor lyfthöjd för att kunna lägga ett rågat gruslass på en fem tons kippkärra. De är inte lika vanliga i Sverige men om du letar och har litet tur kan du hitta någonting. Annars kan du importera begagnat från Finland.

En fem tons enkelaxlad kippkärra med låga sidor för jord och sand och höga sidor för lättare varor är väldigt användbar. Grannen har en 6 tons men den är litet på gränsen till för stor för 135an hans.

Om traktorn inte har störtbåge skall du montera en sådan. Den räddar liv!

Ordentliga piggkedjor på hjulen är absolut nödvändiga på vintern.

Ett två meter brett runtomsvängande schaktblad att hänga i trepunktslyften är väldigt användbart. Köp det tyngsta tvåmetersbladet du hittar så du får litet vikt på drivhjulen när du arbetar. På lättare blad kan man ibland gjuta mittenröret fullt med betong för att få mer vikt.

Om din 135 har den gamla sortens sidobegränsare på lyften lönar det sig att köpa den nyare sorten som piratdel och uppgradera. Man får köpa nya uppgraderingssatser än i dag. De gamla är kättingar och de nyare är teleskopiska järndelar fästa under bakaxeln.

Det kan löna sig att byta till en modernare sits om den inte redan är bytt. Många 135 har i originalutförande en sits som saknar ordentlig fjädring och det kan skada ryggen om man kommer för hårt genom någon tjälafall.

En tvåskärig plog skall det vara. Överum Sesam Junior har speciellt gott rykte. Fiskars fungerar bra. Kvärneland saknar stenlås och det är slitsamt för ryggen då traktorn tvärstannar med en knyck varje gång plogen slår i en sten. Ett halvautomatiskt stenlås ger ingen knyck utan man kan helt lugnt trampa in kopplingen halvvägs och lyfta upp plogen så stenlåset slår i utgångsläge och sedan bara plöja vidare.

En s-pinnharv är bra att ha. De flesta modellerna med 22mm lyftarmstappar fungerar.

En rullharv är bra att ha. Jag tycker om Wärtsilä Hankmo harvarna men det finns många andra som är bra. Det viktiga är att harven har stel ram och inte är hopfällbar. De hopfällbara hoppar över lerklumparna och torvorna.

Det finns massor med gamla hästdragna potatissprättar som går bra att bygga om så de passar på MF135. Många är redan ombyggda. Det finns också enstaka sprättar som är byggda för trakror. De minsta potatisupptagarna med matta passar också bra på 135

Potatissättare brukar passa bra på 135. Spårvidden passar och däcken är smala så de ryms i fårorna. En helt vanlig två raders potatissättare som två man sitter på och plockar. Sedan tar man loss rören och vänder billarna med taggiga sidan ut när man skall mylla på potatisen.

Se till att alltid ha tummarna utanpå rattkransen när du kör. För att undvika komplicerade benbrott om ett framhjul slår mot en sten eller stubbe. Folk brukar säga att det syns att jag har kört gamla traktorer när jag på rutin sitter och kör bil med tummarna utanpå rattkransen. Det skall tränas tills det blir ryggmärgsreflex att akta tummarna.
2
Uppvärmning / SV: Gjuta egna invändiga kaminstenar
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 20:42 »
Höll för en eldning iallafall, det brann bra men vet inte om det gjorde nån större skillnad. Ska fortsätta bygga upp på sidorna
3
Uppvärmning / SV: Värmerör 240 w- hur regleras värmen?
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Idag kl. 19:10 »
Börja fundera på, som jag hört att flera gör, att istället ställa in ett vanligt oljeelement eller elelement med termostat när det är som kallast. Inte mitt i spånen, utan en bit ifrån i stallgången. Men kan jag göra något för att skydda det så mycket det går från damm?

Och vad drar minst ström- oljeelement eller elelement eller frostvakt?
Det du måste tänka på är rummets volym.
Ett litet exempel just nu värmer jag upp ca 50 kvm av kåken det är ca 120 kbm till det går uppåt en ikeakasse ved per dag.
Om jag skulle värma hela huset på ca 450 kbm så går det åt tre kassar.

Hönsens känsligaste tid på dygnet är under natten då dom sitter på pinnen.
Om man tex sätter sittbrädorna högt i hönshuset och med gardiner runt om så kommer deras läckta värme värma upp deras sovkammare.
Man kan med lite smart planering sätta ett för uppgiften lämplig värmekälla under dessa och låta värmen stiga och samtidigt torka gödseln.

Tyvärr är det då att de fysiska reglerna emot alla ideer du haft i ditt försök att spara in på en "rätt" värmekälla och metod på att värma upp hönshuset smart.
Risken är att du är dumsnål.

När det gäller övrig tid så rör hönsen på sig och mår riktigt gott.
Med bra mat och ett hus som är dragfritt så kommer dina höns må jättebra om du tar till dig det vi skriver.
4
Uppvärmning / Vad är bäst, oljeelement eller elelement
« Senaste inlägg av Leva mer skrivet Idag kl. 18:46 »
Börja fundera på, som jag hört att flera gör, att istället ställa in ett vanligt oljeelement eller elelement med termostat när det är som kallast. Inte mitt i spånen, utan en bit ifrån i stallgången. Men kan jag göra något för att skydda det så mycket det går från damm?

Och vad drar minst ström- oljeelement eller elelement eller frostvakt?
5
Där jag bor är det många som har ambitioner om självhushåll, i någon grad. Men det är kanske bara en av hundra med de intresset som finns här på forumet, eller snarare en av tusen
6
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Jordbruksredskap
« Senaste inlägg av Tiomilaskogen skrivet Idag kl. 09:20 »
För att ta upp potatisen kan man använda en sk "sprätt" eller en sållmatteupptagare.
De är små och lätta redskap som din traktor klarar lätt som en plätt.
7
Frågeställaren trodde tydligen att han hittat en spännande sekt.
Min upplevelse av den här gruppen är att vi är rädda om varann och om vår omgivning.
Hjälpsamma till max om någon ställer en fråga. Bra och jordnära människor helt enkelt
Att vi finns i hela landet och inte har behov av att isolera oss är en styrka, inte en svaghet.
Nu glömmer vi TS fråga och tar oss an viktigare bestyr.
8
Uppvärmning / SV: Gjuta egna invändiga kaminstenar
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 08:17 »
En annan sak jag funderar över är om perlitens granulatform är viktig för dess isolerande egenskaper, eller om den försvinner om man skulle mala det finare.
9
Uppvärmning / SV: Gjuta egna invändiga kaminstenar
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 07:49 »
Den ena gick sönder då jag skulle plocka ut den. Jag tror jag gjorde dom för tunna, 20mm. kollade en säck med eldfast massa och där stod det 50mm om man ville gjuta stenar med den massan.
10
Ekonomi / SV: JAK för bolån?
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Igår kl. 21:16 »
Ingen som har någon positiv erfarenhet att dela om
JAK?

Låter ganska märkligt att insatsen inte går att få åter. Ni som vet får gärna berätta mer.
Nej för helvete....

Håll dig så långt borta som det bara är möjligt..
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

269 gäster, 6 användare (1 dolda)
LottaLuvin, Ett svart får, fri, von tratt, Plutteknutt

* Forum

* Om tidningen Åter- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser