Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bästa delarna på lamm?  (läst 7522 gånger)

Grendela

  • Inlägg: 270
    • Småland
    • Skälshult gård
Bästa delarna på lamm?
« skrivet: 28 aug-10 kl 18:22 »
Vi har precis fått tillbaks våra lamm vi skickat till slakt, styckade och klara. Men nu när vi ska sälja köttet är vi osäkra på de olika delarna när vi ska prissätta. Vi har fått färs, bog med ben, stek med ben, rygg och kotletter. Är alla delarna lika fina, eller är några delar bättre/sämre än de andra?



Liten gård i småländska skogen. www.skalshult.se

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Bästa delarna på lamm?
« Svar #1 skrivet: 28 aug-10 kl 19:05 »
Vi har precis fått tillbaks våra lamm vi skickat till slakt, styckade och klara. Men nu när vi ska sälja köttet är vi osäkra på de olika delarna när vi ska prissätta. Vi har fått färs, bog med ben, stek med ben, rygg och kotletter. Är alla delarna lika fina, eller är några delar bättre/sämre än de andra?
Man kan säga att 70 % av värdet finns i stekar och rygg på ett lamm. Om ni kan så är det en tanke att samma kund köper helt eller halvt djur, då kan ni sätta ett kilopris, men ska dom bara ha stek och rygg, då ska ni ta betydligt mer betalt för detta och mindre för köttet från framdelen på djuret

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Bästa delarna på lamm?
« Svar #2 skrivet: 28 aug-10 kl 19:12 »
Instämmer. Jag tycker inte att man ska sälja ett lamm i bitar. Då blir man rena chakuteriaffären, tillslut :o

Alla delar på ett lamm går att steka, inget är segt. Däremot brukar man ofta använda framdelen och slaksidorna (bukköttet) och revbenen till kok-kött (eller färs). Fast det går att steka... Dessa delar betingar ett lägre pris än bakbenen (stekarna) och ryggraden (kotletterna och sadeln).

Jag tycker att de ska köpa helt eller halv lamm, det är inte så jäkla mycket kött att det ruinerar någon... :) Och du slipper att sitta med en massa kok-kött över som ingen vill ha.
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Bästa delarna på lamm?
« Svar #3 skrivet: 28 aug-10 kl 21:44 »
Annars, om man delar upp, så är ju färs och grytbitar det som är mest lättsålt till folk som inte är lamm-experter! Då kan man få rejält betalt för just skräpköttet ;)

Grendela

  • Inlägg: 270
    • Småland
    • Skälshult gård
SV: Bästa delarna på lamm?
« Svar #4 skrivet: 29 aug-10 kl 06:34 »
Tack för svaren! Nu har jag lite mer koll!

Jo, det är faktiskt just färsen som de flesta vill ha. Eftersom jag bara kommer att sälja till bekanta och de flesta är singlar eller har små familjer är tyvärr inte hela eller halva lådor aktuella, annars hade självklart det varit det enklaste.

Nu är planen att sälja det vi kan, och resten får vi äta upp själva - vilket inte är helt fel det heller!

Liten gård i småländska skogen. www.skalshult.se

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Bästa delarna på lamm?
« Svar #5 skrivet: 29 aug-10 kl 13:17 »
Vi har precis fått tillbaks våra lamm vi skickat till slakt, styckade och klara.
Hur klassade sig Gutelammen som då? Alltid intressant att höra.
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

åsnemor

  • Inlägg: 544
  • lever på landet och renoverar sin drömkåk
    • Västergötland
SV: Bästa delarna på lamm?
« Svar #6 skrivet: 29 aug-10 kl 14:05 »
Man kan säga att 70 % av värdet finns i stekar och rygg på ett lamm. Om ni kan så är det en tanke att samma kund köper helt eller halvt djur, då kan ni sätta ett kilopris, men ska dom bara ha stek och rygg, då ska ni  mindre för köttet från framdelen på djuret
Jag håller med om att 70 % av värdet finns i stekar och rygg på ett lamm..
Men när skall folk förstå att det GODASTE köttet finns på framdelen.
 ;D ;D ;D

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Bästa delarna på lamm?
« Svar #7 skrivet: 29 aug-10 kl 14:28 »
Det är fint när folk kommer o vill bara köpa några kotletter  ::) Hur många kotletter tror dom att det finns på ett lamm..?

Dessutom, ett halvt lamm är inte mycket, det gör ju en ensam person åt hur lätt som helst...!!
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Bästa delarna på lamm?
« Svar #8 skrivet: 29 aug-10 kl 19:29 »
Man måste lära folk att använda frysen igen och köpa halva djur. Som på 1970-talet, det var ju så man sålde lamm.
Det är svårt som småproducent att serva folk med två kotletter eller en stek hit och dit. Men visst lite köttfärs till försäljning och äta upp resten själv funkar ju om det inte handlar om så många lamm.
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Grendela

  • Inlägg: 270
    • Småland
    • Skälshult gård
SV: Bästa delarna på lamm?
« Svar #9 skrivet: 01 sep-10 kl 19:32 »
Hur klassade sig Gutelammen som då? Alltid intressant att höra.

Dom klassades väldigt dåligt. Mellan P+ och O-. Fettklassen var Lite fett och Mycket lite fett.

Vikten efter slakt låg på mellan 7-17 kg/djur. När styckaren var klar med grovstyckningen fick vi ut mellan 6-12 kg kött/djur.

Köttet var dock fantastiskt gott! Riktigt fint!

Kan också nämna att slakteriet "råkade" köpa in ett djur som vi skulle ha på återtag, och de betalade 234 kr för hela det djuret......
Liten gård i småländska skogen. www.skalshult.se

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Bästa delarna på lamm?
« Svar #10 skrivet: 01 sep-10 kl 20:25 »
Dom klassades väldigt dåligt. Mellan P+ och O-. Fettklassen var Lite fett och Mycket lite fett.

Vikten efter slakt låg på mellan 7-17 kg/djur. När styckaren var klar med grovstyckningen fick vi ut mellan 6-12 kg kött/djur.

Köttet var dock fantastiskt gott! Riktigt fint!

Kan också nämna att slakteriet "råkade" köpa in ett djur som vi skulle ha på återtag, och de betalade 234 kr för hela det djuret......
Har man djur av denna typen, så ska man försöka sälja dem själv. Det blir riktigt dåligt på slakteriet. Har man djur som väger 7 kg, så lär nog avräkningen bli 0 kr


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

445 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser