Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bra honungsår?  (läst 5339 gånger)

Jano

  • Inlägg: 1097
    • Halland
SV: Bra honungsår?
« Svar #20 skrivet: 25 jul-10 kl 16:32 »
Ja nog blir det ett honungsår som går till historien. Mitt gamla rekord på ett samhälle rök under lördagen då samtliga samhällen ligger och nosar på 100 kg nivån. Ett samhälle ligger redan på 121 kg och vi har hela augusti kvar. Det finns för övrigt mycket honung kvar i lådorna som inte är täckt. Har varit biodlare i snart 40 år och har aldrig varit med om något liknande.

Lemmon

  • Inlägg: 62
    • Bohuslän
SV: Bra honungsår?
« Svar #21 skrivet: 25 jul-10 kl 21:52 »
Ett samhälle ligger redan på 121 kg och vi har hela augusti kvar.
121 kg! :o
Bara att lyfta på hatten och gratulera! :D

breitan

  • Inlägg: 34
SV: Bra honungsår?
« Svar #22 skrivet: 23 jul-13 kl 14:32 »
Fantastiskt honungsår alltså. Jag hoppas att alla då har råd att inte ta allt från bina. Det är ju faktiskt en del av deras immunförsvar. Vi måste nog inse att bina idag är svagt förklenade genetiskt och ganska mottagliga mot sjukdomar, t.ex virus från varroa. Förebyggande hälsovård är att föredra. Nästa vinter kanske blir tuff. Många samhällen verkar ju ha stressat en del i sommar också?

Här kommer något om socker: Socker

Bina invintras i bivänlig biodling med honung. Om stödfodring är nödvändig används utspädd honung. Socker bör användas endast i undantagsfall. Honung är binas naturliga föda och innehåller kombinationer av ämnen de själva komponerat.

Honung anses hälsobefrämjande för människor och är det för bin också. Kemiskt framställt socker är egentligen inte ekologiskt hållbart. Överkonsumtionen av socker bidrar till att åkerareal köps upp i fattiga länder och bidrar till svält, aktuellt i tex. Kambodja  Det anses alltmer orsaka en rad sjukdomar bland människor med följder för sammansättningen av bakteriefloran i tarmen. Lennart Nilssons bilder visar att bina också har bakterier i tarmarna. Honung används anticeptiskt vid hudläkning, socker skulle ha motsatt verkan. Bina berövas sin egen medicin, en del av sitt eget immunförsvar.

TobiasOlofsson_AlejandraVasquez_hemsidaDr Tobias Olofsson  och Dr Alejandra Vasquez, Lunds Universitet har nyligen konstaterat att det i den omogna honungen finns 13 olika mjölksyrebakterier. Dessa medverkar sedan till att ca 100 olika för bina nyttiga ämnen, även antibiotika liknade, bildas i den mogna honungen. De hävdar att vissa bekämpningsmedel mot varroa tar död på dessa mjölksyrebakterier i binas tarmar och därmed deras immunförsvar.: ……”på vårkanten kan mjölksyrebakterierna inte leva på den sockerlösning biodlaren förser dem med. Då blir bina lätt sjuka. ……..(Ny teknik 2012)

……”Bina kläcks inte med sin bakteriekultur utan får den genom att äta honung från vuxna bin i kupan. De här faktorerna menar forskarna därför har stor betydelse eftersom det kan vara en delförklaring till den omfattande, och till stor del oförklarliga bidöd som drabbar bisamhällen över hela världen, så kallad Colony Collapse Disorder (CCD). De menar att metoderna inom biodling därför behöver förändras för att i stället stödja mjölksyrabakterierna, eller kanske till och med tillföra extra bakteriekultur”…..

……”Eva Forsgren och Ingemar Fries vid Sveriges Lantbruksuniversitet har i ett samarbete med forskarna i Lund visat att mjölksyrakulturen kan motverka de två svåraste av binas bakteriesjukdomar som kallas europeisk och amerikansk yngelröta.”….. (Miljömagasinet 2012)

”Socker, eller av bina omvandlat socker, har ett annat ph-värde än honung, vilket gynnar icke önskvärda varelser i kupan”


 

Curt

  • Inlägg: 621
SV: Bra honungsår?
« Svar #23 skrivet: 23 jul-13 kl 15:36 »
Titta gärna på datum för Janos inlägg. 2010 var ett bra honungsår. 2013 är mitt sämsta på mer än 30 år. Det går upp och det går ner. Bina är friska och fina men det finns nästan inget att hämta. Vinter gick hårt åt både blåbär och hallon.

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Bra honungsår?
« Svar #24 skrivet: 24 jul-13 kl 00:29 »
Om man matar bina med honung som inte kommer ifrån deras kupa , eller med honung från en okänd leverantör KAN det hända att man sprider nosema eller ännu värre yngel röta mellan kuporna och bigårdar.

Värt att tänka på när man gör en risk analys


mvh Edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

JPH

  • Inlägg: 1
    • Halland
SV: Bra honungsår?
« Svar #25 skrivet: 18 jun-16 kl 09:45 »
Drar upp en gammal tråd...

Jag började 2015 och startade i år med tre övervintrade samhällen (samtliga med drottning från 2015, inga förluster), varav ett troligen hade en problemdrottning (åtgärdat, men svagt samhälle).
Nackakupor 3/4 langstroth och plastramar rakt igenom. Tre lådor i yngelrummet.

Ett av samhällena är riktigt kraftigt och i början av juni skördade jag runt 25 kilo, cirka 90% kom från det starka samhället. Gissar att det mesta var från maskros (ingen raps).
Nu idag plockade jag av tre fulla skattlådor från det starka samhället+2 lådor från det andra. Dock inget från det svaga samhället.
Det starka samhället har gett cirka 50-60 kilo.
Hallonen verkar ha blommat över redan? (torka?) och jag börjar undra om det blir mer i år?
Har ni också haft en bra start och hur tror ni det utvecklar sig framöver?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

507 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser