Man kan skala, skiva och torka ( + 40 C) eller rumsvärme och sedan mala den. Med rotmjölet drygar man ut bröddegen. Smaken är inte alls dum.
Mjölet hjälper även mot värk i lederna. åt, varm omslag på kvällen.
Maskrosbladen kan också torkas och används då som torkade nässelblad.
Av blommorna får man en svalkande sommardryck ca 1 l maskrosblommor (helst utan det gröna), 2 citroner (skala även gula skalen med i), 1 kg socker/alt. ca 500 g honung och 5 l vatten.
Koka upp vattnet och häll på maskrosorna, tillsätt sockret om du valt det, låt svalna lite; tillsätt citronerna och nu ska även honungen tåla värmen. När det är 'spenvarmt' tillsätt pyttelite jäst (ca 5 g max), låt stå 2 dgr i rumsvärme och fyll i flaskor, kannor eller vad du tycker passar. Skruva korkarna löst. Kan efterjäsa. Hos oss är maskrosdricka barnens favorit.
Det är egentligen synd att maskrosen att kalla maskros ogräs eftersom den ger ju så mycket järn, c-vitamin, kalium... Det kanske är för att den är så ini baljan spridningsbenägen.
