Har man bara en kupa för husbehov så går det faktiskt bra att krossa kakorna på en lutande plåt och låta honungen självrinna ner i en hink. Den blir så ren så den behöver inte silas och de vaxflagor som ev. följer med kan skummas av.
Är det enklare än att använda kam?[/quoteCitat från: Abigail skrivet 10 jul-10 kl 15:53Är det enklare än att använda kam?När det gäller tbh är det säkert enklare. Kam användes ju som avtäckningsmetod vid slungning, men här gällde det att klara sig utan slungan. Det är varken svårt eller tungt att stöta eller knåda sönder en fribyggd honungskaka.
Är det enklare än att använda kam?
När det gäller tbh är det säkert enklare. Kam användes ju som avtäckningsmetod vid slungning, men här gällde det att klara sig utan slungan. Det är varken svårt eller tungt att stöta eller knåda sönder en fribyggd honungskaka.
Däremot kan man ju inte spara utbyggda vaxkakor på det sättet, och vax tar mycket kraft att producera, det blir mindre honung, och svårare att göra starka avläggare.
Jano, jag tror att du förväxlar avtäckningsgaffel med kam. Honungskammen är avsedd för att tömma vaxkakorna på honung och inget annat.
Man kan använda kammen till ljunghonung innan man slungar men om du har tillgång till Åke Hanssons bok så kan man på sidan 284 se hur man använder kammen för att skörda honung. Det finns en del som tar vårens första kaka på det sättet. Jag har gjort det i år och det går alldeles utmärkt för försommarhonungen i alla fall. Ljunghonungen går nog inte att få ur kakorna på det sättet förstås.