Det är överhuvudtaghet svårt att få en ekologisk produktion av slaktkyckling till avsalu lönsam.
Våra lantraser växer inte tillräckligt, för att kunna passa en marknad. Hushållsflockar däremot fungerar bättre med lantraser.
Den kyckling Sasso jag nämnde förut, skulle kunna passa till ekologisk slaktkycklingproduktion, de växer fortare, men inte fortare än att de orkar gå ut och springa och äta.
Vi har dessutom en strikt livsmedelshygien, och ekologiska kycklingar får inte behandlas förebyggande, det innebär delvis pga utedriften att det finns lite högre risk för vissa bakterier(dock inte salmonella i första hand), och det medför att konsumenten bör veta hur slaktkycklingar ska hanteras.
Byrokratin är välmenande, men ofta kontraproduktiv, i det att systemet kräver allt större enheter.
Den bästa ekologiska fågeln är gåsen, den skulle kunna få en mycket större andel i den ekologiska produktionen. Vi har tom brist på gäss, trots att gåsamiddag vanligen endast är ett måste i södra Sverige.