Hur ofta man behöver byta filtret beror mycket på om man steker maten, och om man har mycket fett och inte använder lock. Om man mest kokar maten, eller steker i gjutjärnsgryta med lock, då är det mest vattenånga och matos som filtret tar upp, och nästan inget fett, eftersom det istället fastnar i locket på grytan, och droppar ner igen.
Så om man slutar steka i öppet stekjärn, så kan man komma undan med mycket färre filterbyten.
Eller så köper man en fläkt med ett rengöringsbart filter, sådana finns och rengörs i diskmaskin eller med väldigt varmt vatten och diskmedel. Ev kan du ha tur och det går att sätta ett sådant filter i din befintliga fläkt. Kolla med en sotare som jobbar med ventilation på restauranger, de kan allt om filter, så de borde veta vilket filter du kan ha i din fläkt, alternativt vilken fläkt du ska köpa som har/kan ha rengöringsbart filter. Rätt skött håller ett sådant filter i minst tio år i hemmiljö.