Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Barfota - ett sunt hästliv  (läst 23511 gånger)

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #80 skrivet: 02 jan-07 kl 19:10 »
Jaa..detta har spårat ur totalt....
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

S KVATTRAM

  • Inlägg: 149
  • Skvattram
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #81 skrivet: 03 jan-07 kl 03:16 »
Jag har alla mina hästar oskodda Islänningar Shetlandsponnyer Halvblod och Connemara. Vi verkar dem själva och ger dem en mineralblandning med extra tillskott av kalk. De klarar av att ridas normalt och några av dem tävlas också. Vid hovskötseln ser vi till att hovarn är jämna lagom långa för att gå barfota,de kan inte vara för nerverkade som för en skodd häst för då börjar det att ömmas. Hovslagare tar i regel för mycket och då får man en ömmande häst som längtar efter skor .  Detta försvann då jag började sköta hovarna själv. Tror inte att man skall göra några större ingrepp utan hovarna sköter sig bra ändå har jag erfarenhet av då jag hållit på i 20 år enligt den här modellen. Tycker att barfotahästen har ett skönare steg än den skodda den känns mera smidig, lätt på foten och säkrare. Mvh Skvattram.

BuDDHa

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #82 skrivet: 03 jan-07 kl 10:09 »
Jag har 6 lyckliga och glada hästar här på gården. 4 är oskodda och 2 har skor. Men vad som är viktigast för hästens välbefinnande är att man har dem verkade och skodda efter DERAS behov och inte efter vad vi som ägare TROR är bäst för dem. Dom som bara går i hagen är bara verkade. På sina vilkor av en hovslagare som ser till just den hästens behov och hovform. De jag rider och kör har skor och på vintern ordentliga broddar för att ha fotfäste.

Precis, det handlar om individens behov och inte våra egoistiska behov som när veganer skall ge sina katter och hundar vegankäk och nästan ha ihjäl dom på kuppen. Det är samma med skor som med täcke debatten, man bör se alla faktorerna innan man beslutar om hurruvida man skall sko eller inte, det är så mycke som skall tas i beaktning innan man tar sitt beslut.. Gör det sedan gärna i samråd med en duktig hovslagare..

Lite intressant är synen på hovslagare i Sverige, vem som helst kan köpa en hammare, en näve spik och kalla sig hovslagare, i England får man inte slå i en söm utan fem års utbildning.. Detta utan att läga värdering i vilket som är rätt eller fel..


Jag skulle aldrig utsätta mina hästar för Strassermetodens ideer som jag tycker ibland gränsar till ren grymhet! Och jag håller med: en vet. som bara forskat på fiskar som plötsligt utger sig veta vad som är bäst för en häst.....

Tja det var väl en Amerikansk nobelpristagare i ekonomi som fick en hel värld att börja överdosera vitaminer för att hindra dom fria radikalerna, vilket nu några år senare anses att vara direkt livsfarligt..

ManiacDarling

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #83 skrivet: 03 jan-07 kl 18:12 »
Jag tror att jag måste trampa på några ömma tår här med tanke på reaktionen. Jg skrev ju att jag förstår att det är jobbigt att tänka i nya banor, att ändra på rutiner som man tycker fungerar tillfredställande, men ja, jag är fortfarande ute efter att hästen ska ha det bättre. Om man vet att hästen mår skitdåligt av att gå ute mycket så är det väl klart som sjutton att man låter bli att ha det så. Det säger sig väl självt? Men poängen är att jag tror att de flesta hästar både vill och behöver vara ute så mycket som möjligt och stå stilla i box så lite som möjligt.

Jag förstår inte riktigt problemet med att ha en strarthäst på lösdrift bara för att man kommer hem klockan ett på natten.. Duscha av hästen, ge den mat och vatten i stallet och låt den torka och koppla av i boxen och släpp ut den på morgonen igen eller när den ätit färdigt. Whats the big deal? Man måste ju inte vara totalitär, det går bra att vara flexibel också, trots att man använder lösdrift. Som sagt: Om hästen måste stå inne på natten, låt det bli så kort tid som möjligt. Gör hästens uppoffring så liten som möjligt och deras situation så dräglig som möjligt. Samma princip när det gäller barfota: Om hästen inte kan gå barfota utan att ömma, använd boots istället för skor, det är mycket skonsammare mot hästen.

Att äta på det viset för en starthäst är till att börja med mycket stressande, alltid är det nån som är klar före osv. o står o krafsar..eller så är det någon som är sölig o andra får stå o vänta... Och så måste man ha vattenkärl till varje häst. travhästar förbrukar en del vatten i och med svettning varför det är extra viktigt att dom ALLTID har tillgång till vatten och absolut vid utfodring.

På vilket sätt utfodras travhästarna nu, som är så mycket mindre stressande? Och varför kan man inte tillämpa det sättet bara för att man har lösdrift? Vad är problemet? (Kan man inte utfodra dem i box som vanligt, eller dela upp dem i olika rasthagar under utfodring, fri tillgång på hösilage?, etc.. Det finns många olika varianter, eller hitta på egna lösningar) Du behöver inte svara. Det är bara en retorisk fråga för att få dig att tänka några varv extra på möjligheterna som finns, istället för att bara tro att det är omöjligt.
Att alltid ha fri tillgång till (isfritt)vatten är inte en omöjlighet i en lösdrift om du trodde det.

Att ha sin häst på lösdrift är framförallt en fråga om hur mycket merarbete man är beredd att göra som människa(beroende på vad man ägnar sig åt för diciplin), åtminstone fram tills att utvecklingen av moderna hjälpmedel för lösdriftssystem även når upp till den svenska marknaden och blir lika omfattande som marknaden för traditionell hästhållning(stallinredning m.m). Gör det ni kan för att underlätta för hästen och kompensera för den onaturliga miljö som den befinner sig i, så långt det är möjligt. Kan ni inte ornda en lösdrift, om det är komplett omöjligt, så låt i alla fall hästarna stå inne så lite som möjligt.

(Ja, det finns ju faktiskt hästägare som använder skrittmaskin bara pga det enkla faktum att det gör underverk för hästens hälsa överhuvudtaget när den rör på sig. Det finns fler användningsområden än för avskrittning, uppvärming och konvalecensträning. Jag vet t.ex en person som sätter hästen i skrittmaskinen för att den ska nöta extra mycket på hovarna. Det är ju jättebra, men haken är bara att hästen går på sand i skrittmaskinen och hovarna behöver komma i kontakt med olika typer av terräng, dels för att härdas och för att slitas ordentligt.)


Jag vet att detta egentligen inte har med barfotatråden att göra. Men vadfan, det handlar ju i alla fall om ämnet naturlig hästhållning och ett sunt hästliv, och det hänger ihop med barfotans vara eller icke vara i större utsträckning än vad man tror! En häst behöver rörelse för att hovmekanismen ska fungera bra, och det är därför många hovvårdsspecialister(ej hovslagare) så ofta förespråkar lösdrift och ordentligt med motion för att övergången från skodd till barfota ska gå så fort och så smidigt som möjligt, så visst har det med tråden att göra ändå.

Och det var någon som skrev att hovslagare tar för mycket av hoven när de verkar. Det är både rätt - och fel. Om ni går in på den här sidan så kan ni i klartext läsa vilka skillnader som finns mellan strasser, vildhästverkningen(som jag använder) och traditionell hovslagarverkning. Om ni är verkligt intresserade av att sätta er in i hur hovvårdare egentligen arbetar så är detta verkligen nyttig och pedagogisk läsning. Där står även om varför dessa hovvårdare är så rörande överens om hur viktigt det är med 24-timmars utevistelse, alltså rörelse dynget runt.
http://hem.passagen.se/barfotahast/
Se under rubriken: "Verkningstrategi" om ni vill gå direkt på skillnaderna mellan olika verkningsmodeller.

Jag tänker inte diskutera mera i den här tråden nu. Känner att jag har sagt det jag tycker, och sen får ju folk såklart göra hur de vill med sina hästar. Jag bara hoppas att de som tycker om sina hästar verkligen visar det och strävar efter att de ska få möjlighet att bete sig naturligt och få vara hästar i första hand och arbetsredskap i andra hand.
Jag lämnar den här tråden med en liten länk till en text som är ganska talande för hur jag ser på hästen: http://www.harmonyhorse.se/H%E4star.htm
« Senast ändrad: 03 jan-07 kl 18:22 av ManiacDarling »

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #84 skrivet: 03 jan-07 kl 18:53 »
Jag vill bara tillägga att sedan 2 år tillbaka har vi endast lösdrift på våra travhästar  ;D det trodde du inte va? Och har även under 20 års tid tillämpat det till stor del. Och har även haft många hästar på utebox och olika varianter av dessa två.
Jag vet iallafall fakta om vad jag pratar om. Så det om att tänka i nya banor................... :P

Så nu tänker vi bygga ett hederligt vanligt stall med minst 16 kvadrat stora boxar och sju meter i takhöjd. Ritningarna håller på att ta form.

Jag tycker också att det är lämpligt att avsluta denna diskussion..

" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

lite_av_varje

  • Gäst
Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #85 skrivet: 03 jan-07 kl 19:16 »
Jag tror att jag måste trampa på några ömma tår här med tanke på reaktionen. Jg skrev ju att jag förstår att det är jobbigt att tänka i nya banor, att ändra på rutiner som man tycker fungerar tillfredställande, men ja, jag är fortfarande ute efter att hästen ska ha det bättre. Om man vet att hästen mår skitdåligt av att gå ute mycket så är det väl klart som sjutton att man låter bli att ha det så. Det säger sig väl självt? Men poängen är att jag tror att de flesta hästar både vill och behöver vara ute så mycket som möjligt och stå stilla i box så lite som möjligt.

Jag förstår inte riktigt problemet med att ha en strarthäst på lösdrift bara för att man kommer hem klockan ett på natten.. Duscha av hästen, ge den mat och vatten i stallet och låt den torka och koppla av i boxen och släpp ut den på morgonen igen eller när den ätit färdigt. Whats the big deal? Man måste ju inte vara totalitär, det går bra att vara flexibel också, trots att man använder lösdrift. Som sagt: Om hästen måste stå inne på natten, låt det bli så kort tid som möjligt. Gör hästens uppoffring så liten som möjligt och deras situation så dräglig som möjligt. Samma princip när det gäller barfota: Om hästen inte kan gå barfota utan att ömma, använd boots istället för skor, det är mycket skonsammare mot hästen.

Att äta på det viset för en starthäst är till att börja med mycket stressande, alltid är det nån som är klar före osv. o står o krafsar..eller så är det någon som är sölig o andra får stå o vänta... Och så måste man ha vattenkärl till varje häst. travhästar förbrukar en del vatten i och med svettning varför det är extra viktigt att dom ALLTID har tillgång till vatten och absolut vid utfodring.

På vilket sätt utfodras travhästarna nu, som är så mycket mindre stressande? Och varför kan man inte tillämpa det sättet bara för att man har lösdrift? Vad är problemet? (Kan man inte utfodra dem i box som vanligt, eller dela upp dem i olika rasthagar under utfodring, fri tillgång på hösilage?, etc.. Det finns många olika varianter, eller hitta på egna lösningar) Du behöver inte svara. Det är bara en retorisk fråga för att få dig att tänka några varv extra på möjligheterna som finns, istället för att bara tro att det är omöjligt.
Att alltid ha fri tillgång till (isfritt)vatten är inte en omöjlighet i en lösdrift om du trodde det.

Att ha sin häst på lösdrift är framförallt en fråga om hur mycket merarbete man är beredd att göra som människa(beroende på vad man ägnar sig åt för diciplin), åtminstone fram tills att utvecklingen av moderna hjälpmedel för lösdriftssystem även når upp till den svenska marknaden och blir lika omfattande som marknaden för traditionell hästhållning(stallinredning m.m). Gör det ni kan för att underlätta för hästen och kompensera för den onaturliga miljö som den befinner sig i, så långt det är möjligt. Kan ni inte ornda en lösdrift, om det är komplett omöjligt, så låt i alla fall hästarna stå inne så lite som möjligt.

(Ja, det finns ju faktiskt hästägare som använder skrittmaskin bara pga det enkla faktum att det gör underverk för hästens hälsa överhuvudtaget när den rör på sig. Det finns fler användningsområden än för avskrittning, uppvärming och konvalecensträning. Jag vet t.ex en person som sätter hästen i skrittmaskinen för att den ska nöta extra mycket på hovarna. Det är ju jättebra, men haken är bara att hästen går på sand i skrittmaskinen och hovarna behöver komma i kontakt med olika typer av terräng, dels för att härdas och för att slitas ordentligt.)


Jag vet att detta egentligen inte har med barfotatråden att göra. Men vadfan, det handlar ju i alla fall om ämnet naturlig hästhållning och ett sunt hästliv, och det hänger ihop med barfotans vara eller icke vara i större utsträckning än vad man tror! En häst behöver rörelse för att hovmekanismen ska fungera bra, och det är därför många hovvårdsspecialister(ej hovslagare) så ofta förespråkar lösdrift och ordentligt med motion för att övergången från skodd till barfota ska gå så fort och så smidigt som möjligt, så visst har det med tråden att göra ändå.

Och det var någon som skrev att hovslagare tar för mycket av hoven när de verkar. Det är både rätt - och fel. Om ni går in på den här sidan så kan ni i klartext läsa vilka skillnader som finns mellan strasser, vildhästverkningen(som jag använder) och traditionell hovslagarverkning. Om ni är verkligt intresserade av att sätta er in i hur hovvårdare egentligen arbetar så är detta verkligen nyttig och pedagogisk läsning. Där står även om varför dessa hovvårdare är så rörande överens om hur viktigt det är med 24-timmars utevistelse, alltså rörelse dynget runt.
http://hem.passagen.se/barfotahast/
Se under rubriken: "Verkningstrategi" om ni vill gå direkt på skillnaderna mellan olika verkningsmodeller.

Jag tänker inte diskutera mera i den här tråden nu. Känner att jag har sagt det jag tycker, och sen får ju folk såklart göra hur de vill med sina hästar. Jag bara hoppas att de som tycker om sina hästar verkligen visar det och strävar efter att de ska få möjlighet att bete sig naturligt och få vara hästar i första hand och arbetsredskap i andra hand.
Jag lämnar den här tråden med en liten länk till en text som är ganska talande för hur jag ser på hästen: http://www.harmonyhorse.se/H%E4star.htm


ove är min vännina kaisa´s  man  ;D
och jag anser att dem har HELRÄTT!
« Senast ändrad: 03 jan-07 kl 19:18 av lite_av_varje »

S KVATTRAM

  • Inlägg: 149
  • Skvattram
SV: Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #86 skrivet: 10 nov-09 kl 18:23 »
Försök att köra timmer i skogen med oskodd häst ni.
mest synd om hästen,sa jag.
Jag har kört min häst barfota hela hans liv dvs 24år på alla slags underlag och dragit ut stora stockar. Han har så hårda hovar att han ej går att sko! Man skall tänka på att ge foderkalk så stärks hoven och växer ikapp nednötningen. Ofta går bra hovar i arv och det bör tänkas på vid avlandet.  :)

mattetillmånga

  • Inlägg: 121
    • Övriga världen
SV: Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #87 skrivet: 11 nov-09 kl 11:57 »
Nu ger jag mig in i den tidigare vilda debatten!
Först undrar jag om någon kan berätta vrför Strassermetoden och barfotaverkning anses som djurplågeri? Verkar man ner hästarna till smärta? Jag är varken för eller emot barfotagång, tycker allt handlar om sunt förnuft som i mitt fall är att man utgår från hästens arbete, typ av mark den går och rids/körs på och vilken hovkvalitet den har. Jag har tittat på barfotaverkares hemsidor då jag skulle vilja lära mig att verka hästarna själv MEN bara om det är bra utbildningar som inte förespråkar ngn form av djurplågeri! Ang det jag läste att hästen fick gå i grushage och vänja sina ömma fötter måste ag säga att det är en vansinnig tanke! Har en sån person som utsätter sina djur för ngt sånt testat att vandra i ngr dagar och fått rejäla skavsår och sen gå barfota på gårdsgruset utan att plåstra om foten el försöka gå på trevligare mark? Varför utsätta ett djur för något som man själv lider av? Och varför måste den vänja sig om den fungerar bra med skor?
Jag har haft mina hästar barfota under 1 års tid. Fungerade utmärkt i hagen och vid ridning i skogen och gamla slitna grusvägar. Red mestadels i skogen på mjuka stigar med gräs eller blöta fuktiga marker och gick bara bitvis på vägar. Ingen reagerade och jag tyckte det var skönt att de slapp ha järnsko när det var - 15-30 C kallt på lösdriften. De halkar inte så lätt barfota heller. Ena hästen gick omkull på ett hygge när hon klev på en platt sten med skon (såg inte stenen). Sen vi flyttat söderut och mestadels rider/kör på asfalt (skrittar bara) och grusvägar som sladdas regelbundet och har grövre grus blev flera ömfotade och jag skulle aldrig drömma om att låta de vänja sig! Självklart satte jag på framskor eftersom de bär 60% av sin egna vikt på framdelen. Min ena shettis som nästintill vägrade gå ut på grusvägarna travar nu raskt och glatt! Hon har aldrig haft skor tidigare och är 7 år, men måste man så måste man... Får se om vi klarar oss utan bakskor, men troligtvis sätter jag på i vinter när det blir halt så jag kan brodda.

Att de skulle få hålväggar pga socker och kolhydrater är jag tveksam till. Har en häst med hålväggar som aldrig ätit varken betfor eller andra sockerarter. Jag funderar på om det går och sko den hästen för att slippa nöta in så mycket grus. Enl mina hovslagare så är det gruset som trycks upp i hålväggen som gör det större och större och när jag petar runt i hålet så sitter där mycket grus också. Hästen hade det när jag köpte den och fick det av att ha gått i lerig hage så fukten har troligtvis gett nån form av uppluckring och röta som i sin tur ger sten och grus chans att nöta sig in. Kan skor förhindra att det sker så är jag inte bang att sko! Men självklart måste hoven läka först. Visste en toffla på kanske kan vara ett alternativ så länge den läker, men om min filosofi att fukten orsaker mjukhet i hoven vad händer då när hoven stängs inne i en toffla?

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
SV: Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #88 skrivet: 11 nov-09 kl 15:58 »
Här finns en utmärkt avhandling från Sveriges Vetrinärvårdsförbund.
http://www.svf.se/upload/rapport_om_barfotah%C3%A4star_fr%C3%A5n_dsm.pdf

Handlar om både AANCHP och Strassers förhållningssätt till smärta (helt oförståeligt enligt mig).

Här finns en annan artikel jag kan klippa in;
http://www.svf.se/F%C3%B6rbundet/Styrelsen/strasser.aspx

"Veterinärförbundet tar avstånd från Strasserseminarium för veterinärer
Den 12 april 2008 ordnade Nordiska Hovvårdsförbundet, som förespråkar den så kallade Strassermetoden för verkning av hästhovar, ett "intensivseminarium för veterinärer". Föredragshållare i ämnet "Smärta och inflammation: människa och djur – är det olika?" var en läkare från en lokal smärtklinik för människor. Ingen veterinär stod på talarlistan för seminariet.

Sveriges Veterinärförbund vill uppmärksamma eventuellt intresserade veterinärer att Strassermetoden är en kontroversiell hovverkningsfilosofi, utan vetenskaplig grund. Flera instanser har rapporterat om negativa konsekvenser för enskilda hästar som verkats/behandlas av utövare av denna och andra barfotametoder.

Djurskyddsmyndigheten gav i slutet av 2006 ut en rapport (2006:03, dnr 2006-1537) där man granskat metoden. Myndighetens sammanfattning lyder: "Djurskyddsmyndigheten gör bedömningen att verkning med tillhörande miljö- och rörlighetskrav enligt Strassermetoden riskerar att bryta mot 2 och 11 §§ djurskyddslagen (1988:534). Det bör också prövas om inte SHP (Strasser Hoofcare Professionals) gör sig skyldiga till djurplågeribrott enligt 13 § 16 kap brottsbalken (1990:931) när man ordinerar motion av hästar som är halta eller uppvisar ett stört rörelsemönster p g a ovilja att belasta hovarna". Den fullständiga rapporten kan laddas ner här.

Veterinärförbundet vill påminna om förbundets egna regler och den svenska lagstiftningen, som säger att "Veterinär skall i sin yrkesverksamhet samvetsgrant tillämpa vetenskap och beprövad erfarenhet och alltid visa omsorg om djurens hälsa och välbefinnande."  Strassermetoden avviker enligt Djurskyddsmyndighetens rapport på flera punkter från denna grundregel, varför förbundet tar avstånd från att metoden används av veterinärer.

Johan Beck-Friis
Informationschef, SVF "


När det gäller hovrötan så tror jag att du kan få positiva resultat genom att sko men då ska så klart hästen vara fullständigt rengjord och behandlad innan skon slås på.

mattetillmånga

  • Inlägg: 121
    • Övriga världen
SV: Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #89 skrivet: 11 nov-09 kl 16:51 »
Jag blir helt mållös! Hur kan den här metoden få fortgå??? Helt horribelt och oförsvarbart! Tack gode gud att jag inte började på några sånna kurser, ser ju bra ut på deras hemsidor  ::)

Stackars stackars hästar som blivit behandlade så illa och verkade under tortyrliknande medel  :'(

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
SV: Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #90 skrivet: 11 nov-09 kl 21:02 »
Nu finns det ju gradskillnader i helvetet ;) Vissa hästar tror jag inte lider alls utan verkningen liknar traditionell verkning men det är inställningen till den. ev. smärtan som oroar mig.

S KVATTRAM

  • Inlägg: 149
  • Skvattram
SV: Re:Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #91 skrivet: 12 nov-09 kl 10:27 »
Hello Maniac igen!Travsport och galoppsport i tävlingssammanhang är egoistiskt,tråkigt och meningslöst för hästar och människor! >:(

Nu har jag en väsentlig fråga: Vad vet du om träning av travhästar egentligen?? Eftersom du nu verkar ha koll på att det är enformigt....  ???

O detta med lösdrift..Det praktiseras i mycket stor utsträckning inom travet, fast på unghästar, vilande hästar och fölston.- Det vore otroligt oaktsamt att hålla en tävlande travhäst på lösdrift. Av flera skäl, det mest uppenbara är att travhästar behöver duschas efter arbete. Ja, du förstår nog själv olämpligheten med lösdrift med det. Sen så bör man ha koll på utfodringen, vilket inte kan ske i flock, tänk dig den stackarn som inte kanske får i sig exakt det den bör för att kunna utföra sitt arbete. Alt. någon blir smällfet och får allvarliga konsekvenser av det istället.
Tredje orsaken jag kommer på så här på rakarm är så klart att det vore fruktansvärt att komma hem från tävling en kall och regnig natt och släppa ut en häst på lösdriften....
Dessutom har man ofta nattbandage på framför allt äldr travhästar och de passar ju inte precis på lösdrift heller.
Annars finns det stora studier inom travet just om lösdriftens ypperlighet och så gott som alla unghästar går på lösdrift eller storbox.

O du kan ge dig med det där om understimulerade travhästar.. suck..dom springer inte fortare, det är ingen som skulle ens komma på tanken!

Jo! Min pensionerade travhäst springer faktist rätt fort, för han är numera mycket understimulerad och saknar träningen enormt, ridningen täcker inte hans behov av att röra på sig ;D Fast det skulle nog inte komma till användning på tävlingsbanan för han skulle förmodligen rusa sig trött i värmning...  ;D ;D

Men är det ändå inte så att denna "felavlade" och "hjärntvättade" hästras är ändå bra fantastisk! Tänk vilket brett användningsoråde den har förutom travhäst och kan t.o.m. bli riktigt hygglig i dom flesta grenar!
Jag menar att man skulle ju kunna försöka köra trav med halvblod eller någon annan sorts häst  ;D ;D ;D ;D De funkar ju inte alls

Nä,det är inte det jag syftar på heller. Dom flesta travtjejer har någon form av ridhäst bakgrund från början,det är inte många som föds in i sporten. Så nog finns det många skickliga ryttarinnor inom travet. Inte tala om alla fruar och flickvänner som egentligen inte sysslar med trav utan hjälper till och rider gubbens häst.
 Det är bara så att tex. en "halvhalt" tolkar en travhäst som att "nu sätter vi full fart framåt". Förstår du konflikten som uppstår?

fjäderfän

  • Inlägg: 1124
SV: Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #92 skrivet: 14 nov-09 kl 20:16 »
det finns nått som heter boots man kan använda om hästen ömmar för mycket
sambo har 2 barn Tindra och Mio.  4hästar och 4katter

bushwomen

  • Inlägg: 287
SV: Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #93 skrivet: 14 nov-09 kl 22:02 »
Hej.Så här tror jag d e,vilda hästar styr över sin egen takt i att röra sej så d vet hur mycket d kan röra sej så deras hovar e som dom behöver ha dem.Jag känner folk som inte skor sina hästar å d går bra,men jag förstår att d krävs mycket kunnighet å tillsyn för d hästar som"arbetar"på en gård t.e.x.d lever ju inte i samma slags liv som vildhästarna.D e ju skillnad.E d nån här som vet om en ras är bättre lämpad för att icke ha skor???Mvh Bushwomen

Ptr

  • Inlägg: 180
    • Västergötland
SV: Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #94 skrivet: 14 nov-09 kl 23:06 »
Hej.Så här tror jag d e,vilda hästar styr över sin egen takt i att röra sej så d vet hur mycket d kan röra sej så deras hovar e som dom behöver ha dem.Jag känner folk som inte skor sina hästar å d går bra,men jag förstår att d krävs mycket kunnighet å tillsyn för d hästar som"arbetar"på en gård t.e.x.d lever ju inte i samma slags liv som vildhästarna.D e ju skillnad.E d nån här som vet om en ras är bättre lämpad för att icke ha skor???Mvh Bushwomen

Trevligt med ett inslag av nyans efter allt det andra!
Lika är det med detta att ta ner trakter, en häst som man önskar ta ut steget framot och viill ha att överrulla sent passar det på. Men en häst som belastas mera i form av kraft än av fart är det inte lika lyckat! Brytningen i lederna blir enorma när de tar kraften i stället för hovmekanismen. Så eftertänksamhet och försiktig korigering för att få till ett system som passar hästen och det den ska användas till borde nog vara det sundaste.

Som vanlikt alltså - det är inte så enkelt, glöm det med patentlösning! Hästen består av så mycket mer än hovar!

Har alls inget imot hästar utan skor, men vill  inte aplisera någon "metod" på mina. Metodkonsäppten tycker jag snarast hör hemma i bantnningsreklamen, appliserbarheten är något begränsad där också!

Mvh Ptr
Bara för att man känner att man borde, men det inte blir av så kan även möjligheten att man kunde, om det bara blev av även det vara rätt trevligt.

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #95 skrivet: 14 nov-09 kl 23:45 »
Oavsett metod så hänger det på hur "duktig" hovslagaren är, utbildad eler självlärd, Strasser ,klassisk eller en egen hemkokt variant. Av de hovslagare vi haft till våra hästar under åren har de bäst utbildade varit de i särklass sämsta.

Numera går alla våra hästar utan skor, mår bra av det och vi sköter om hovarna efter behov samt att vi tar hjälp av brorsan (blivande hovslagare) en gång per år, mest för att få en utomståendes syn på hur hovarna mår. Enda gången vi haft problem var i somras när en annan, utbildad hovslagare verkade ner hovarna på en av hästarna så illa att hästen inte kunde gå på mer än en månad. Nej, hon verkade inte enligt Strasser, hon verkade efter den klassiska principen plus tillägget att nu tar vi lite extra så behöver jag inte komma tillbaka på ett tag.....Hon behöver (läs: FÅR) inte komma tillbaka ALLS....................

Kan tilläggas att hästarna går i stora kuperade hagar med både blötmark och stenigt/berg, rids/körs (sparsamt) på grusvägar och drar timmer ur skogen ett par ggr varje vinter. Hovarna är friska och slits inte varken för snabbt eller för sakta, det sistnämnda undantaget på sommaren då gräset är frodigt och underlaget mjukt, då får vi verka lite oftare.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Draupner

  • Inlägg: 197
SV: Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #96 skrivet: 27 nov-09 kl 21:28 »
Ja herregud. Individuellt och beroende på hur man kör skulle jag säga. Min ardenner kör timmer i skogen och går mycket på grusvägar. Han är oskodd och verkar må bra av det. Skulle han ömma så får han väl skor. Jag tror man ska akta sig väldigt noga för folk och metoder som tror de har lösningen på allt. Man får nog tänka lite själv också.

 

Träsktrollet

  • Inlägg: 560
    • -
SV: Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #97 skrivet: 09 dec-09 kl 19:49 »
Jag bor i Norrland och skodde av min häst i februari i år. Hela tiden gick han barfota bak, men skodde han ett par gånger fram. Han blev jätte fin i fötterna och väldigt oöm - Bak. Fram gick det inte lika bra med. Ömmade relativt mycket. (Har mest grusvägar att motionera han efter...) Jag har provat många boots och inga har varit riktigt bra... Han trampar av sig dem...

Nu i höst har jag skott honom. För att det inte finns några boots som går att använda  tex i skogskörning när det är snö. De sitter inte kvar! Hur jag än har provat och försökt - hittar inget alternativ till vanliga traditionella järnskor. Så nu har jag skott honom. Hade mer än gärna använt boots, för han har konstant bärrandsröta... Dessutom så har det nu de senaste månaderna varit ren is överallt. Jag skulle aldrig komma på tanken att ha han barfota. Det är en omöjlighet.

Finns det några fler "Norrlänningar" som har barfota hästar som får det till att fungera?
Har hönsraserna:
Appenzeller Spetshättad, Svarthöns och Isbar/Lohmanblandras.

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #98 skrivet: 09 dec-09 kl 19:56 »
Har du testat boots där man blåster upp en luftkudde vid ballarna, med en cykelpump ???
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

Träsktrollet

  • Inlägg: 560
    • -
SV: Barfota - ett sunt hästliv
« Svar #99 skrivet: 09 dec-09 kl 22:08 »
Marquis SuperGrip boots... Jooo... De satt ingevidare på min häst  ::)  :-\
Jag gillar dem, men de var inget för min häst som sagt  :'(
Har hönsraserna:
Appenzeller Spetshättad, Svarthöns och Isbar/Lohmanblandras.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

454 gäster, 1 användare
Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser