Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  vaktel ägg  (läst 1871 gånger)

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
vaktel ägg
« skrivet: 06 nov-09 kl 11:54 »
hej,

ska vaktel ägg ligger en tid i kylskåpet innan man koka de så som höns ägg??

har någon en bra recept för vaktel bröst??

tack för hjälpen

jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Fredrikslund

  • Inlägg: 2768
    • Södermanland
SV: vaktel ägg
« Svar #1 skrivet: 06 nov-09 kl 12:43 »
angående recept, vet inte riktigt men kollade på internet  ::)

Citera
Färserat portvinsmarinerat vaktelbröst med tryffelsås och potatisgalette

6 vaktlar 2 dl portvin
Färs
250 g lårkött
1/2 dl äggvita
2 1/2 dl vispgrädde
Fond
skrov

4 hönsbuljongtärning
1 morot
1/2 selleri
1/2 purjolök
timjan
tomatpuré

Sås
5 dl vaktelfond
l dl madeira
5 cl konjak
100 g anklevermousse
50g tryffel

Majsplättar
l ägg
3 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
200 g majskorn
salt

Potatisgalette
600 g skalad potatis
1 dl olivolja
2 ägg

Skär ut bröst och lår på fåglarna. Ta av skinnet på brösten och lägg dem i portvin i 2 dygn. Hacka lårköttet och blanda det med de övriga ingredienserna till farsen.

Bryn skrovet i ugn och lägg det i en grvta tillsammans med vatten och grönsaker, samt buljongtärningar. Låt sjuda 1-2 timmar.

Bänka ut vaktelbrösten lätt och bred på ett tjockt lager av färsen. Lägg i eldfast form, tillsätt portvinsmarinaden och stek i 225° ugn i 7 minuter.

Låt fonden koka upp med madeira, konjak och anklevermousse. Sila genom fm sikt, smaka av med salt och peppar och lägg i tryffeln.

Majsplättar
Blanda ingredienserna och grädda plättarna gyllenbruna i olja.

Potatisgalette
Koka potatisen mjuk, ånga av den och mosa den väl. Blanda med olivolja och ägg, smaka av med krvddor. Forma moset med glasskopa, lägg i stekpanna och platta till. Stek galetterna vackert bruna.
Servera vaktelbrösten på majsplättar tillsammans med broccoli, tryffelsås och potatis.

« Senast ändrad: 06 nov-09 kl 12:44 av Fredrikslund »

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
SV: vaktel ägg
« Svar #2 skrivet: 06 nov-09 kl 14:02 »
Ja, äggen blir lite lättare att skala efter någon vecka i kylen... Lättast är ändå att hugga dem mitt i tu med en kniv, och gröpa ur halvorna med en tesked  :)

Jag har lindat in vaktlarna i en baconskiva, fäst ihop med en tandpetare, brynt dem i en gryta och sen hällt på buljong och låtit dem puttra en halvtimme ca.
Landsflykting i storstan...

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: vaktel ägg
« Svar #3 skrivet: 06 nov-09 kl 16:35 »
hej,

tack för hjälpen... bröstfileerna ska ligger i kylskåp ett par dagar sen blir det kalas.. ägg ska jag pröva ikväll med nässel soppa!!


mvh

jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Fredrikslund

  • Inlägg: 2768
    • Södermanland
SV: vaktel ägg
« Svar #4 skrivet: 06 nov-09 kl 16:43 »
berätta hur det smaka sen :D

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: vaktel ägg
« Svar #5 skrivet: 06 nov-09 kl 17:28 »
hej,

kombinerade med årets sista späda nässlor, hem odlade veggies blev vaktel äggen underbara!! verkligen att rekommendera.

mvh

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Rytterling

  • Inlägg: 167
    • Västergötland
    • Rytterlings hemsida
SV: vaktel ägg
« Svar #6 skrivet: 06 nov-09 kl 20:02 »
Jag har bla prövat detta:

Parisare med vaktelägg

Ingredienser
4 skivor vitt formbröd
150 g nötfärs
salt och malen vitpeppar
smör att steka i
4 vaktelägg
olja att steka

 

Gör så här
1. Skär ut rundlar av formbrödet och stek dem gyllengula i smör. Låt dem svalna på galler.

2. Blanda samman färsen med salt och peppar och forma fyra biffar. Stek dem i smör. Fördela brödrundlarna på fyra assietter och lägg biffarna ovanpå.

3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Knäck vakteläggen genom att först sticka hål i skalet med en vass kniv. Häll försiktigt upp ägget i handflatan och skrapa bort vitan med kniven. Låt äggen glida ner i pannan och stek på låg värme tills vitan koagulerat helt. Placera ett ägg på varje biff och servera genast.




och detta:

 Inlagda ägg

 

Ingredienser
Ca. 16st kokta och skalade vaktelägg

1 dl ättiksprit 12 %

2 dl socker
3 dl vatten
4 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
2 lagerblad
1/2 skivad rödlök
1 cm skivad purjolök
1/2 skivad morot
ev. några dillvippor

Gör så här
1. Blanda en 1-2-3-lag (1dl ättiksprit 12 %, 2 dl socker och 3 dl vatten) i en kastrull. Lägg i kryddpepparkorn, vitpepparkorn och lagerblad. Låt lagen koka upp och sedan svalna något. Tillsätt skivad rödlök, skivad purjolök, skivad morot och ev. några dillvippor.


2 Lägg äggen i ättikslagen och låt stå minst ett dygn före servering. Garnera med lite av inläggningsgrönsakerna och servera med en sillbit och knäckebröd.

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: vaktel ägg
« Svar #7 skrivet: 06 nov-09 kl 20:10 »
hej,

kul med inlagda ägg.... jag har faktist en stoooor burk "pickled eggs" i mitt kylskåp... de är riktigt goda..

jag har aldrig provat med ättika dock utan använder " malt vinager" importerat ifrån england.

mvh

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

458 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser