Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Trämask!!! Bekämpningstips sökes!!!  (läst 83417 gånger)

Arnöstubben

 • Inlägg: 1
  • Värmland
SV: Trämask!!! Bekämpningstips sökes!!!
« Svar #20 skrivet: 07 aug-19 kl 18:08 »
Det har flyttat in trämask i min huggstubbe ! Kan man få bort dem genom att klä in stubben och spruta gasol ? Har någon försökt ? Har en jpg. bild men får inte den då jag klickar på "infoga bild"  ???

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10540
  • Östergötland
SV: Trämask!!! Bekämpningstips sökes!!!
« Svar #21 skrivet: 07 aug-19 kl 18:23 »
Det låter som om det är dags att hugga upp kubben och ta en ny ;)

Värme fungerar alltid, men det går ju att hälla på lite gift eller olja.

Klasb

 • Inlägg: 546
  • Gotland
SV: Trämask!!! Bekämpningstips sökes!!!
« Svar #22 skrivet: 08 aug-19 kl 08:13 »
Det enda sättet att få bort trämasken är att huset är bebott hela året. Kallstälda hus älskar trämasken. I ett varmt och torrt hus på vintern trivs inte masken i. Hela huset ska värmas och användas, det räcker med att stora salen inte värms för att trämasken ska frodas där.

Jag hade Aticimex att spruta mot trämask, när det var klart erkände sprutmannen att det finns inget som tar mot trämask, sprutningen tar bara på de maskar som befinner sig på ytan av trät inte på de maskar som är inne i sina gångar. Trots att han visste att det inte fungerade så sprutade han och tog väldigt bra betalt.

Att värma byrån fungerar nog ganska bra men så fort du ställer tillbaks den i stora salen eller på plats som inte bebos hela vintern så kommer masken att krypa in i byrån igen.

torbjorn

 • Inlägg: 11608
  • Medelpad
SV: Trämask!!! Bekämpningstips sökes!!!
« Svar #23 skrivet: 08 aug-19 kl 10:22 »
Kraftig värme tar död på de flesta insekter, i många fall fungerar även kyla.
Om man kan hålla träet uppvärmt till minst 60-70 grader oavbrutet i en vecka så är det nog inte många kryp som överlever.
-25 eller lägre under samma tid tar också det mesta utom kanske ägg. Om man vill använda kyla så kan det nog vara bra att upprepa behandlingen några gånger med kanske tre månaders mellanrum.


Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10540
  • Östergötland
SV: Trämask!!! Bekämpningstips sökes!!!
« Svar #24 skrivet: 08 aug-19 kl 10:47 »
När man läser om den strimmiga trädgnagaren så står det att larverna lever 2-4 år i virket, måste ha 50-60% luftfuktighet för att klara sig och skalbaggen är kortlivad. Så en luftavfuktare ställd på 40% löser ju problemet inomhus. Och larverna kryper väl inte omkring på golvet mellan möblerna? Vad jag vet lägger skalbaggen ägg i ett trästycke, och där håller sig larven till dess den skall förpuppas.

torbjorn

 • Inlägg: 11608
  • Medelpad
SV: Trämask!!! Bekämpningstips sökes!!!
« Svar #25 skrivet: 08 aug-19 kl 15:32 »
I ett hus med normalbra ventilation är det inte lätt för en avfuktare att få ner fuktigheten till 40 %, speciellt inte om dessutom människor bor och lever där. Avfuktare kan fungera bra i tämligen slutna och oventilerade utrymmen, men knappast i beboeliga boningsrum.

 

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10540
  • Östergötland
SV: Trämask!!! Bekämpningstips sökes!!!
« Svar #26 skrivet: 09 aug-19 kl 10:09 »
En vanlig luftavfuktare har som du säger svårt med hela huset (speciellt som man har tilluft från alla möjliga håll), men ställer du den i salen så klarar den det rummet i alla fall, även om du har dörren öppen till resten av huset. Och stänger man dörren så går det ju att driva ned fukten ytterligare så att kräken torkar ihjäl fortare. Som avlusningsmetod är den ju rätt enkel då det inte behövs något extremt samt att man oftast har de finaste möblerna i salen. Det kan också vara bra att ha avfuktare där om man sänker temperaturen just i det rummet eftersom det annars blir fuktigare där.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser